ΕΛΛΑΔΑ

Μικρή σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας

μικρή-σταδιακή-πτώση-της-θερμοκρασία-479833

Μικρή σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα βόρεια, προβλέπει η ΕΜΥ για τη σήμερα και αύριο. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 38 – 39 βαθμούς Κελσίου.

Στα δυτικά, θα πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στο Ιόνιο την Πέμπτη πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα είναι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και την Πέμπτη έως 6 μποφόρ.

Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία και την Παρασκευή. Μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Αναμένονται άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά θα φτάσουν έως 7 μποφόρ.

Ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση νερού, φρούτων, λαχανικών και ψαριών τις ημέρες του καύσωνα.

Χθες οι μέγιστες τιμές κυμάνθηκαν στη δυτική και βόρεια χώρα 37-39 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα 39-41 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα 37-40 βαθμούς Κελσίου.

Μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας. Είκοσι πυροσβέστες με επτά οχήματα, τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο το απόγευμα.

Εντούτοις, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης σε πευκοδάσος κοντά στο χωριό Καρυά της Λευκάδας.

Η φωτιά ξεκίνησε από το νεκροταφείο Καρυάς και εξαπλώνεται προς την Εγκλουβή και τον Αγιο Ηλία.

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και φτάνουν τα 5 μποφόρ. Η Πυροσβεστική ελπίζει σε μείωση της έντασης των ανέμων στη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, συμμετέχουν με ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ ήδη μεταφέρονται υδροφόρες προς την ορεινή Λευκάδα προκειμένου να συνδράμουν.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στην περιοχή Μαψός του νομού Κορινθίας, όπου καίγεται αγροτοδασική έκταση. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 18 πυροσβέστες με επτά οχήματα και δύο αεροσκάφη. Η φωτιά βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, αλλά δεν απειλούνται σπίτια.

Η περιοχή είχε πληγεί από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.

Πυρκαγιά το απόγευμα και στα Σιμοτάτα της Κεφαλλονιάς. Στην περιοχή έσπευσαν δέκα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και δύο αεροσκάφη.

Φωτιά μαίνεται και στην περιοχή Παλαμπάς Θεσπρωτίας. Επιχειρούν 15 πυροσβέστες, έξι οχήματα, δύο πεζοπόρες ομάδες, ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο.

Υπό έλεγχο τέθηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης η πυρκαγιά στο νησί της Κύθνου, καθώς και η φωτιά που ξέσπασε στις 2:10 τα ξημερώματα στη Νεμέα Κορινθίας.

Για άλλη μία ημέρα, ωστόσο, συνεχίζεται η πυρκαγιά στα Κύθηρα. Από τη φωτιά απειλήθηκαν σπίτια στο χωριό Μητάτα, όπου έχει καεί η ηλεκτρική εγκατάσταση του αντλιοστασίου και το χωριό δεν έχει τροφοδοσία νερού. H πυρκαγιά βρίσκεται πάντως σε ύφεση και δεν απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές.

Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Αγία Μονή. Μέχρι τώρα έχουν καεί 1.000 κυψέλες με μελίσσια καθώς και αμνοερίφια και βοοειδή, που εγκλωβίστηκαν στη φωτιά.

Επίσης, στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, θυμάρια, σκίνα, περιβόλια και ελιές.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου