ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τη «Μπλε Φάλαινα»

παρέμβαση-της-εισαγγελέως-του-αρείου-455928

Άμεση ήταν η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου στο εισαγόμενο στη χώρα μας παιχνίδι αυτοκτονίας «Μπλέ Φάλαινα» ή «Blue Whale Challenge», που μαστίζει παγκόσμια τη νεολαία (ειδικά στην ηλικία της εφηβείας) και ωθεί τα ανήλικα θύματά του, να αφαιρέσουν αργά και μεθοδικά την ίδια τους τη ζωή.

Μετά τα πρώτα παρολίγον θύματα στη χώρα μας της «Μπλε Φάλαινας» που έχει οδηγήσει σε αυτοκτονία δεκάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο, κινητοποιήθηκε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Δημητρίου με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού) έδωσε εντολή στους εισαγγελείς Πρωτοδικών και στους εισαγγελείς Ανηλίκων της χώρας να προβούν άμεσα σε ενέργειες για την έγκυρη πρόληψη παρόμοιων περιστατικών.
Επίσης παρήγγειλε στους συναδέλφους της η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός να προβούν σε έγκυρη ενημέρωση των ανηλίκων για την επικινδυνότητα του χαρακτήρα του φαινομένου της «Μπλε Φάλαινας» που μπορεί να επιφέρει από τραυματισμούς έως και το θάνατο.
Αυτονόητο είναι ότι όπου έχουν καταγγελθεί ανά την Ελλάδα περιστατικά εμφάνισης της «Μπλε Φάλαινας», οι κατά τόπους εισαγγελικές αρχές διεξάγουν ήδη έρευνα με την συνδρομή τη συμμετοχή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ και θα σχηματιστούν οι σχετικές δικογραφίες.
Πριν από λίγες μέρες θύμα του διαδικτυακού παιχνιδιού «Μπλε Φάλαινας» φέρεται να έπεσε μια 15χρόνη κοπέλα από την Κατερίνη. Σύμφωνα με σχετική καταγγελία άγνωστος συνομιλητής της 15χρόνη στο facebook της ζήτησε να χαράξει με ξυράφι τα πόδια της και να πάρει χάπια, πράγμα που εκείνη έκανε χωρίς ευτυχώς να αποβούν μοιραία για τη ζωή της.
Η 15χρονη είχε καταναλώσει δύο υπνωτικά χάπια και μιλώντας στη μητέρα της είπε, ότι ο διαχειριστής-συνομιλητής του παιχνιδιού την είχε προτρέψει να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα υπνωτικών χαπιών, αλλά εκείνη πήρε μόνο δύο.
Επίσης, έντονα ανησυχητικό είναι το περιστατικό που καταγγέλθηκε από καθηγητική Γυμνασίου στην Θεσσαλονίκη, καθώς φέρεται να συμμετείχαν στο παιχνίδι 15 νέοι.
Αναλυτικότερα, καθηγητής Αγγλικών στο Γυμνάσιο της Τούμπας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της συμπρωτεύουσας, “Ράδιο Θεσσαλονίκη”, τόνισε ότι έπεσε στην αντίληψη συναδέλφου του ότι η μια 14χρονη μαθήτριά είχε χαραγμένα νούμερα στα χέρια και τα πόδια της και ότι η κοπέλα της αποκάλυψε την συμμετοχή της στο παιχνίδι της «Μπλε Φάλαινας».
Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι η 14χρονη ισχυρίστηκε, ότι δεν είναι μόνη που συμμετείχε στην “πρόκληση της Μπλε Φάλαινας”, άλλα ακόμη 15 φίλοι και συμμαθητές έχουν λάβει μέρος τις τελευταίες 20 ημέρες στο “παιχνίδι” αυτοκτονίας.
Μετά από αυτή την μαρτυρία αμέσως ειδοποιήθηκε η μητέρα της μαθήτριας και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ.
Ακόμη, έχει καταγγελθεί ότι άγνωστος προσκάλεσε μέσω facebook 14χρονο που κατοικεί στο Πολυκάστρου Κιλκίς, να λάβει μέρος στο παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα». Όμως, ο ανήλικος ενημέρωσε την 54χρονη μητέρα του η οποία με την σειρά της ενημέρωσε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ.
Σύμφωνα με την καταγγελία, η οποία ερευνάται, ο 14χρονος δέχθηκε ένα μήνυμα μέσω facebook από άγνωστο προφίλ. Συστήθηκε ως “Μπλε Φάλαινα” και η συνομιλία διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα. Κατά τη συνομιλία αυτή, μεταξύ των άλλων, ο άγνωστος συνομιλητής παρότρυνε τον ανήλικο να ρίξει χαστούκια στο πρόσωπό του. Πάντως, η επίμαχη συνομιλία είχε διαγραφεί από το facebook και το άγνωστο προφίλ έχει «μπλοκαριστεί».
Παράλληλα, ένας πατέρας από την Κρήτη κοινοποίησε στο Facebook μήνυμα το οποίο αναφέρει ότι μια συμμαθήτρια της κόρης του, ηλικίας 9 ετών, έχει παρόμοια σημάδια στα χέρια της με εκείνα που εμφανίζουν όσοι έφηβοι παίζουν την «Μπλε Φάλαινα».
Ειδικότερα, αναφέρει: «ΠΡΟΣΟΧΗ. Η κόρη μου (9 ετών) ήρθε από το σχολείο και μου είπε συμμαθήτριά της “γρατζουνίστηκε” παίζοντας την καινούργια μάστιγα που λέγεται “Μπλε Φάλαινα”… Σοκαρισμένος και μόνο που ήξερε η μικρή μου τι είναι η μπλε φάλαινα, την “ψάρεψα” για πληροφορίες…. Από άλλα παιδιά στο σχολείο το έμαθε…. Θα προβώ σε ενημέρωση των γονέων… Για τους μη γνώστες επίτηδες δεν γράφω τι είναι η “Μπλε Φάλαινα” για να ψάξετε και τα θύματά του! Προσοχή μιλήστε στα παιδιά σας. Παρακαλώ κοινοποιήστε».
Ο «πατέρας» της “Μπλε Φάλαινας”

Ο εμπνευστής του παιχνιδιού αυτοκτονίας “Μπλε Φάλαινα” που έχει αφαιρέσει τη ζωή σε κάτι λιγότερο από 20 έφηβες ηλικίας 15 -16 ετών έχει εντοπιστεί από τις Ρωσικές αρχές. Πρόκειται για τον 21χρόνο Φίλιπ Μπουντέικιν, ο οποίος είναι προφυλακισμένος στις φυλακές της Αγίας Πετρούπολης περιμένοντας να δικαστεί.

Ο «πατέρας» της «Μπλε Φάλαινας» ισχυρίζεται ότι το διαδικτυακό παιχνίδι του «Μπλε Φάλαινα» καθαρίζει την κοινωνία από «βιολογικά απόβλητα» και συμφώνα με την κατάθεσή του τα νεαρά κορίτσια που αυτοκτόνησαν στο πλαίσιο του παιχνιδιού «ήθελαν να το κάνουν» και ο ίδιος δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη.
Η «Μπλε Φάλαινα» είναι ένα φονικό παιχνίδι που έχει ως στόχο τη σταδιακή πλύση εγκεφάλου ευάλωτων κοριτσιών στην ηλικία της εφηβεία.
Το τραγικό αυτό παιχνίδι περιλαμβάνει μια σειρά από προκλήσεις διάρκειας 50 ημερών που περιλαμβάνουν αυτοτραυματισμούς, εκτελέσεις ζώων, επικίνδυνες ενέργειες κ.ά. και το παιχνίδι τελειώνει με την προτροπή να δοθεί τέλος στην ίδια τη ζωή των παικτών.
Τα πρώτα θύματα του Φίλιπ Μπουντέικιν ήταν συμπατριώτισσες του. Κατά την Ρωσική Αστυνομία, ο Φιλίπ Μπουντέικιν ξεκίνησε το διαδικτυακό παιχνίδι το 2013, το οποίο το βελτίωνε με την πάροδο του χρόνου και ειδικά βελτίωνε τις τεχνικές επηρεασμού των παικτών.
Αναλυτικότερα, ο Φιλίπ Μπουντέικιν μαζί με την ομάδα του, προσέγγιζαν χιλιάδες νέους μέσω της ρωσικής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης «Βκοντάκτε», και εντόπιζαν τα πιο ευάλωτα θύματα τα οποία αποκαλούσαν «βιολογικά απόβλητα».
Στην συνέχεια, τους έδιναν αρχικά απλές και εύκολες «αποστολές-εντολές», ενώ έπειθαν σταδιακά τα πιο ευεπηρέαστα από τα έφηβα κορίτσια να προκαλέσουν κακό στον εαυτό τους και τους γύρω τους, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να αυτοκτονήσουν ή να σκοτωθούν κατά τη διάρκεια μιας εντολής.
[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου