ΕΛΛΑΔΑ

Παραδόθηκε για τη δολοφονία του ομογενούς

παραδόθηκε-για-τη-δολοφονία-του-ομογε-480335

Η πόλη της Χειμάρρας όπου έγινε η δολοφονία του Ελληνα ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα

Παραδόθηκε την Κυριακή στις αστυνομικές Αρχές του Αυλώνα ο Ιλίρ Μούκα, καταζητούμενος για τη δολοφονία του Έλληνα ομογενή κατοίκου Χειμάρρας, Αριστοτέλη Γκούμα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, επικαλούμενο επίσημες αστυνομικές πηγές, ο Μούκα δήλωσε στους αστυνομικούς ότι παραδόθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται σε σχέση με τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, την περασμένη Πέμπτη.

Ο Μούκα φέρεται ως ο οδηγός του αυτοκινήτου, που τραυμάτισε θανάσιμα τον Αριστοτέλη Γκούμα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τρεις Αλβανοί από την Αυλώνα ζήτησαν από τον 37χρονο ομογενή να μη μιλάει ελληνικά στο μαγαζί του, που βρίσκεται στη Χειμάρρα. Μετά τη λογομαχία ακολούθησε ξυλοδαρμός και ο Γκούμας αναγκάστηκε να κρυφτεί.

Οι τρεις Αλβανοί, όμως, τον εντόπισαν ύστερα από αρκετές ώρες, ενώ επέβαινε σε μηχανή μεγάλου κυβισμού. Οι δράστες όρμησαν με το αυτοκίνητό τους πάνω στο νεαρό άνδρα και τον καταπλάκωσαν.

Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες μειονοτικοί υπάλληλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προέβησαν το πρωί σε στάση εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του ομογενή.

Αντιδράσεις στην Αλβανία

Υπό τη σκιά της δολοφονίας, ο επικεφαλής του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βαγγέλης Ντούλε ζήτησε την αναδιάταξη των αστυνομικών σωμάτων στη Χειμάρρα, με γνώμονα την αναλογική εκπροσώπηση της ελληνικής μειονότητας στις τάξεις της αστυνομίας, βάσει και των όσων ισχύουν από τις διεθνείς συνθήκες.

Όπως μετέδωσε το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ο κ. Ντούλε εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καταδίκη της εγκληματικής αυτής ενέργειας από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

Για σοβαρό έγκλημα, για το οποίο η δικαιοσύνη θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα, έκανε λόγο η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας (αξιωματική αντιπολίτευση), Ερμονέλα Φέλαϊ, και απέδωσε το έγκλημα στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην Αλβανία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει όλη την επικράτεια και έχει παραδώσει τη χώρα στα χέρια των εγκληματιών.

Αντίδραση για τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα υπήρξε και από το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, το κόμμα υπό τον Ιλίρ Μέτα, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό "News 24", το κόμμα, μέσω του Γενικού Γραμματέα του Λουάν Ράμα, έκανε λόγο για μια καταδικαστέα πράξη και κάλεσε τους κατοίκους της Χειμάρρας να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν με όλη την αυστηρότητα του νόμου.

Επίσης, ο Λουάν Ράμα κάλεσε την αστυνομία να ενημερώσει πλήρως και με ακρίβεια το κοινό για το περιστατικό και τα αίτια που το προκάλεσαν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου