ΕΛΛΑΔΑ

Φόβος στην ΕΛΑΣ από τα πυροτεχνήματα των αντιεξουσιαστών

φόβος-στην-ελασ-από-τα-πυροτεχνήματα-τ-460745

Την διάδοση χρήσης των επικίνδυνων πυροτεχνημάτων που εμφανίστηκαν στα επεισόδια της περασμένης Τετάρτης, με ευθείες βολές κατά… ριπάς, εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, επιχειρούν να ανακόψουν τα στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας, με τον εντοπισμό της πηγής προέλευσης και προμήθειάς τους.

Τρεις ήταν οι δράστες που στη συμβολή της Λ. Αμαλίας και Βασ. Γεωργίου, εξαπέλυσαν τουλάχιστον 24 επαναλαμβανόμενες βολές εναντίον των αστυνομικών, με έναν από αυτούς να τραυματίζεται στα κάτω άκρα. Ένας από τους δράστες μετά την χρήση του «παιδικού αθύρματος» τύπου μασούρι καντήλι, με βεληνεκές έως και 50 μέτρα, όταν αυτό άδειασε, πέταξε τον σωλήνα εκτόξευσης στο κιόσκι καταστήματος στην Πλατεία Συντάγματος. Από τα στοιχεία που αναγράφονταν πάνω σε αυτό, και την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι κατασκευάζεται στην Κίνα και εισάγεται από εταιρεία με έδρα το Ζευγολατιό Κορινθίας.

Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι αυτού του τύπου τα πυροτεχνήματα διατίθενται από κατάστημα στην οδό Πειραιώς. Οι αστυνομικοί απευθύνθηκαν στην εταιρεία και στο κατάστημα, ενημερώνοντας για τα στοιχεία του σωλήνα εκτόξευσης, προκειμένου να εντοπίσουν την παρτίδα, πότε έγινε η πώλησή του, ενώ πήραν και υλικό από κάμερες ασφαλείας προκειμένου να διακρίνουν τους ύποπτους αγοραστές και να προβούν στην ταυτοποίησή τους. Παράλληλα εξετάζουν και αντιπαραβάλουν βίντεο τηλεοπτικών σταθμών και ενημερωτικών ιστοσελίδων, που απεικονίζουν τους δράστες, προκειμένου να διακρίνουν χαρακτηριστικά, τα οποία μοιάζουν με εικόνες από απεικονίσεις των αγοραστών των πυροτεχνημάτων. Ο σωλήνας εκτόξευσης μεταφέρθηκε και εξετάζεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια προς αναζήτηση αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού του χρήστη.

Οι αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας επισημαίνουν ότι η χρήση των συγκεκριμένων πυροτεχνημάτων με αυτόν τον τρόπο ενέχει σοβαρό κίνδυνο ζωής, όχι μόνο για αστυνομικούς αλλά και για πολίτες.

“Το πυροτέχνημα αυτού του τύπου έχει κατασκευαστεί για κάθετη βολή προς τον ουρανό. Μπορεί να φθάσει σε 30 μέτρα ύψος. Όταν αυτό πυροδοτείται οριζόντια και σε ευθεία βολή, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, τις συνέπειες που μπορεί να έχει κάποιος αν τον βρει στο πρόσωπο ή άλλο ευάλωτο σημείο του σώματος” τονίζουν στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας.

Η «διαφήμιση» που έλαβε η χρήση αυτών των πυροτεχνημάτων, ανησυχεί τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., πως το επικίνδυνο φαινόμενο μπορεί να λάβει έκταση. Και αυτό γιατί ο «αγοραστής» μπορεί με 10-20 ευρώ να πάρει τρία τέτοια πυροτεχνήματα, που έχουν την δυνατότητα 8 επαναλαμβανόμενων βολών το καθένα με διάρκεια 30 δευτερολέπτων. Ουσιαστικά ο χρήστης, πατά μία φορά το κουμπί πυροδότησης του πρώτου πυροτεχνήματος, και στη συνέχεια με εσωτερικό φυτίλι ανά 3-4 δευτερόλεπτα, εκτοξεύονται με τη σειρά τα υπόλοιπα. Αυτό είναι ένα ακόμη επικίνδυνο σημείο, επισημαίνουν οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση, καθώς ο χρήστης δεν έχει την δυνατότητα διακοπής της εκτόξευσης, παρά μόνο όταν ολοκληρωθούν και οι 8 βολές των πυροτεχνημάτων.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου