ΕΛΛΑΔΑ

Θερμή προσέγγιση Ελλάδος – Ισραήλ

θερμή-προσέγγιση-ελλάδος-ισραήλ-491380

Τη βούλησή τους για σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένων των τομέων της άμυνας και της οικονομίας, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου έπειτα από τη δίωρη συνάντησή τους χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσαν τη σύσταση μικτής επιτροπής που θα ασχοληθεί με όλα τα πιθανά θέματα συνεργασίας, όπως μεταξύ άλλων στους τομείς της ασφάλειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, της ενέργειας και της καινοτομίας. Προανήγγειλε μάλιστα την οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων αξιωματούχων και επιχειρηματιών, με άξονα κυρίως τις επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην άμεση απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, κάνοντας λόγο για θετική εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και πως είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα απευθείας διαπραγματεύσεις. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλει στο σκοπό αυτό.

«Η σημερινή επίσκεψη προάγει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και είναι η πρώτη από πολλές άλλες, για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε δύο αρχαίους λαούς, που έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους», ανέφερε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι αμοιβαίες επισκέψεις του Έλληνα και του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Ισραήλ και την Ελλάδα αντίστοιχα πραγματοποιούνται για πρώτη φορά.

Η επίσκεψη καθώς και η διάθεση που έδειξαν οι δύο πλευρές για προσέγγιση, συμπίπτει χρονικά με την κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ, καθώς και με την Ουάσινγκτον, μετά και την αυστηρή προειδοποίηση του Μπαράκ Ομπάμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν με φόντο τα εξοπλιστικά και με αφορμή την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα με το Ισραήλ και το Ιράν.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου τονίστηκε, πάντως, ότι η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ αποτελεί στρατηγική επιλογή των δύο χωρών και δεν πρέπει να θεωρείται ανταγωνιστική των διμερών ή και πολυμερών σχέσεων συνεργασίας των δύο χωρών με άλλες χώρες.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, αλλά αφορούν στην περιφερειακή συνεργασία, με στόχο την επίλυση προβλημάτων.

Με την ευκαιρία ο πρωθυπουργός έστειλε επίσης μήνυμα στην Άγκυρα, ότι η πρέπει να κατανοήσει «ότι χρειάζεται να παίξει και εκείνη ένα ρόλο που σέβεται τους λαούς της περιοχής».

Αλλά και ο Μπ. Νετανιάχου χαρακτήρισε «αφύσικο» η συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία να εμπόδιζε τη συνεργασία με την Ελλάδα.

Σήμερα το πρωί ο κ. Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον Γιώργο Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Πόρο.

Με πορείες διαμαρτυρίας η «υποδοχή» του

Την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς και άλλων οργανώσεων έχει προκαλέσει η επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, τη Δευτέρα, του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων αυτών, το πρωί της Κυριακής ομάδα κρέμασε την παλαιστινιακή σημαία στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Πρωτοβουλία Συλλογικοτήτων ενάντια στην επίσκεψη Νετανιάχου πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Δευτέρας στην πλατεία Συντάγματος.

Όπως αναφέρουν, η επίσκεψη «αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους για το κοινό περί δικαίου αίσθημα» και επισημαίνουν ότι η Ελλάδα στηρίζει το Ισραήλ «σε μια στιγμή που βρίσκεται πιο έκθετο από ποτέ στη διεθνή σκηνή».

Επίσης, με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ «καλεί το λαό να εκδηλώσει την έντονη διαμαρτυρία του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στη χώρα μας, να καταδικάσει την υποστήριξη που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στον επιθετικό – ιμπεριαλιστικό ρόλο του Ισραήλ κατά των λαών της Μέσης Ανατολής».

Επιπλέον, καλεί σε διαδήλωση τη Δευτέρα στις 7:30 μμ στο Πολεμικό Μουσείο και πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τον κ. Νετανιάχου «ανεπιθύμητο στην Ελλάδα και συμπληρώνει: «Το να επιλέγει ειδικά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση της Ελλάδας την αναθέρμανση των οικονομικών, τουριστικών, επιστημονικών και κυρίως των στρατιωτικών σχέσεων με την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την εμπλοκή και της Ελλάδας στα καταστροφικά αδιέξοδα της ισραηλινής επιθετικότητας.

» Αν η κυβέρνηση Παπανδρέου αποβλέπει να εκμεταλλευτεί τις σημερινές κακές τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, σχεδιάζει κοντόφθαλμα. Αν πάλι έχει αναλάβει τον ρόλο του ενδιάμεσου, προκειμένου να βγει το Ισραήλ από την απομόνωση, προσφέρει κακές υπηρεσίες στην ειρήνη στην περιοχή μας και στον κόσμο».

Υπέρ της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Ισραήλ τάσσεται ο ΛΑΟΣ, ο οποίος, με ανακοίνωσή του, επιτίθεται εναντίον εκείνων που διαμαρτύρονται για την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για προσπάθεια υπαγόρευσης της εξωτερικής πολιτικής.

Ο ΛΑΟΣ σημειώνει ότι «οι λεπτές ισορροπίες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, δεν μπορούν να εκβιάζονται και να υπαγορεύονται από ακραία στοιχεία με στείρες αγκυλώσεις» και προσθέτει ότι οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας μας με τα αραβικά κράτη, δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη σχέσεων με το Ισραήλ.

Τηλεφωνικές επαφές Παπανδρέου

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εν όψει της συνάντησης του με τον Νετανιάχου, στην Αθήνα.

Ελλάδα και Ισραήλ πραγματοποιούσαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες όμως ανεστάλησαν μετά την επίθεση του Ισραήλ στον διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Από το φθινόπωρο οι ασκήσεις αυτές ενδέχεται να αρχίσουν εκ νέου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου