ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

ψηφίστηκε-το-πολυνομοσχέδιο-460909

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση υπερψηφίστηκε τελικά το πολυνομοσχέδιο, με 153 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 128 κατά. Μοναδική διαφοροποίηση ήταν το «παρών» της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο άρθρο 56 που αφορά την διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. Ωστόσο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου έσπευσε με γραπτή ανακοίνωση να ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί να πλήξει την κυβέρνηση και πως με το «παρών» αποτελεί «εσωτερική ανάγκη να τιμήσει τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου, Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι το θάνατό του».

Κυβερνητικές πηγές ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους υποστήριξαν πως η κυρία Χριστοδουλοπούλου είχε ενημερώσει εγκαίρως τον πρωθυπουργό «ο οποίος έδειξε την κατανόησή του για το προσωπικό της ζήτημα» όπως επισήμαναν και πρόσθεσαν ότι δεν «υπάρχει κανένα ζήτημα» με την διαφοροποίησή της.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές καθώς εκτός από τα 17 μέλη της ΚΟ της Χρυσής Αυγής που απείχαν από την διαδικασία, έλλειπαν οι βουλευτές της ΝΔ Νίκος Δένδιας και Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου (σ.σ. με επιστολή ενημέρωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο εκτός από τα άρθρα 70 και 71).

Επι της αρχής το νομοσχέδιο έλαβε 153 Ναι από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και 128 «ΟΧΙ» από την αντιπολίτευση.

Επι των άρθρων το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης στήριξε τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν την μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% και την εξομοίωση της φορολογίας της βουλευτικής αποζημίωσης με τα εισοδήματα των υπόλοιπων φυσικών προσώπων.

Οι τοποθετήσεις των αρχηγών

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ καθώς η αξιολόγηση κλείνει και οδεύουμε μετά από 7 χρόνια σε συνολική συμφωνία και για το χρέος και για το δημοσιονομικό μονοπάτι την επόμενη δεκαετία. «Περνάμε πλέον σε θετική ατζέντα και χάνετε τους βασικούς συμμάχους σας που είναι η καλλιέργεια φόβου και η καταστροφολογία», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη της συμφωνίας για τη χώρα, είπε ότι εξασφαλίζεται η επόμενη δόση του δανείου, η εφαρμογή των αντιμέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ «που θα κατευθυνθούν κυρίως στη στήριξη των ασθενέστερων και όχι για εξυπηρετήσεις ημετέρων» αλλά κυρίως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα οδηγήσουν σε θετική έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους από το ΔΝΤ, ανάβοντας το πράσινο φως για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εξαπατήσει την κοινωνία υποσχόμενος τέλος της λιτότητας, ενώ τώρα υπογράφει δυο-δυο τα μνημόνια και με τα δύο χέρια.

«Αν είχατε στοιχειώδη ντροπή, θα είχατε παραιτηθεί, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να μιλήσουν. Αντί για αυτό κάνατε την αποτυχία σας νέο μνημόνιο, ψέματα και διχόνοια» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέστησε σαφές ότι οι βουλευτές της δεν θα ψηφίσουν ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «συμφωνία με όρους συνθηκολόγησης ηττημένου» και για «εκχώρηση της διαχείρισης των οικονομικών του κράτους που είναι η σοβαρότερη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στη σύγχρονη ιστορία μας».

«Είναι μια συμφωνία ντροπής. Είναι πρόκληση να μας ζητούν να ψηφίσουμε τα δήθεν αντίμετρα. Όχι σε όλα τα μέτρα και τα αντίμετρα που φέρνετε σήμερα. Η καθυστέρηση της κυβέρνησης δεν ήταν τυχαία. Έδωσε τη δυνατότητα να μπουν μέτρα που δεν ήταν στη συζήτηση το φθινόπωρο. “Τα έδωσε όλα” συνειδητά στους δανειστές. Από το “go back κυρία Μέρκελ” στο “welcome home κυρία Μέρκελ”. Σε λίγο θα τους δώσετε και τα κλειδιά»,ανέφερε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Για «μνημόνιο στην τετάρτη» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων και κατευθύνσεις αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ενίσχυσης της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, τα οποία προωθούνται σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ.

Ο Δ.Κουτσούμπας είπε ότι τα δύο αλλεπάλληλα μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση είναι αρκετά για να πέσει η «αριστερή μάσκα» της, «που καλλιέργησε ανοχή, που παγίδευσε με κινήσεις εντυπωσιασμού, με επισκέψεις του πρωθυπουργού σε χώρους μνήμης- τιμής ηρωικών γεγονότων και μορφών του λαϊκού μας κινήματος, της ταξικής πάλης, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του ίδιου του ΚΚΕ».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι η σημερινή συνεδρίαση καταγράφεται στην ιστορία, διότι δείχνει την αποτυχία επτά ετών άκαρπης λιτότητας.

Οι ξένοι δεν μας εμπιστεύονται, όταν ζητούν μέτρα προκαταβολικά, συμπλήρωσε και είπε ότι όταν από μία χώρα ζητούνται προκαταβολικά μέτρα, σημαίνει ότι έχει χάσει την αξιοπιστία της.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε για το πολυνομοσχέδιο πως η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα σήμερα έπειτα από τρία μνημόνια παραμένει εγκλωβισμένη στα μνημόνια, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που βγήκαν από τα μνημόνια.

Σε κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν θα μειωθούν οι αποδοχές, διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο. Ο υπουργός έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα διαπραγμάτευσης για το αποτέλεσμα που επετεύχθη παρά την τεράστια πίεση, όπως είπε.

Νένα Σώκου, Αργυρώ Τσατσούλη, Βαγγέλης Πρατικάκης, Χρήστος Κοσβανής

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου