ΕΛΛΑΔΑ

Τι «βλέπει» η ΕΛΑΣ πίσω από την διάρρηξη στον Αγιο Σάββα

τι-βλέπει-η-ελασ-πίσω-από-την-διάρρηξ-461989

Ορφανά αποτυπώματα και DNA των ληστών του Αγ. Σάββα αναζητούν τα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής, από τους χώρους δράσης τους στην γαστρεντερολογική και πνευμονολογική κλινική. Γι αυτό το λόγο λαμβάνουν αποτυπώματα και γενετικό υλικό από γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό που είχαν πρόσβαση στους χώρους της διάρρηξης προκειμένου να απομονώσουν γενετικά στοιχεία που ενδεχομένως ανήκουν στους δράστες.

Από την πορεία των ερευνών, οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι οι «ποντικοί» ήταν γνώστες των μηχανημάτων και της αφαίρεσής τους, όπως και των χώρων που έπρεπε να κινηθούν. Δεν αποκλείουν ο ιατρικός εξοπλισμός να διοχετευτεί στο εξωτερικό, είτε να πωληθεί στη «μαύρη αγορά» για τον εξοπλισμό ιδιωτικών ιατρείων ή κλινικών τέτοιων εξετάσεων. Διαπιστώνουν επίσης, ότι η απώλεια των ακριβών μηχανημάτων προκαλεί την υπολειτουργία των κλινικών του νοσοκομείου, με τους εξεταζόμενους να είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν σε ιδιωτικές κλινικές, στοιχείο που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτικών συμφερόντων στην περίεργη κλοπή.

Σημειώνεται ότι ο ιατρικός εξοπλισμός αξίας περίπου 500.000 ευρώ αγοράστηκε μέσα από δωρεές εφοπλιστών τα τελευταία 10 χρόνια, με την αντικατάστασή του να είναι χρονοβόρα και να απαιτείται παρόμοια διαδικασία. Ήδη το νοσοκομείο ενημέρωσε εξεταζόμενους πολίτες πως τα ραντεβού τους για εξετάσεις αναβάλλονται και μεταφέρονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς αυτές γίνονται πλέον με τα παλιά μηχανήματα.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας ασφαλείας που είχε αναλάβει τη φύλαξη του νοσοκομείου είπε στους αστυνομικούς ότι μέχρι τις 02:30-03:00 τα ξημερώματα, όταν έκανε τελευταία φορά περιπολία στις δύο κλινικές δεν είχε δει ύποπτη κίνηση. Η περίπτωση «δολιοφθοράς» των δραστών που σχετίζεται με τη διαρροή η οποία εμφανίστηκε σε αγωγό στο υπόγειο του νοσοκομείου, κοντά στο φαρμακείο, γεγονός που μετατόπισε προσωπικό και υπαλλήλους ασφαλείας εκεί προκειμένου να αποφύγουν την πιθανή καταστροφή φαρμακευτικών σκευασμάτων, φαίνεται να αποκλείεται από τους αστυνομικούς, ωστόσο την εκμεταλλεύτηκαν οι δράστες.

Η διάρρηξη στις δύο κλινικές, που βρίσκονται στον 1ο όροφο του νοσοκομείου, φαίνεται να έγινε μεταξύ 04:00 και 06:00 τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, με τους δράστες να σπάνε τις πόρτες που άνοιγαν με πληκτρολόγηση κωδικών. Αφαίρεσαν τα μηχανήματα που είναι μεσαίου μεγέθους και μπορούσαν να μπουν και σε τσάντες, όπως περιέγραφαν τα στελέχη του νοσοκομείου, με εξαίρεση τον επεξεργαστή που ήταν αρκετά μεγαλύτερος.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ιατρικά μηχανήματα, ενδοσκόπια και βρογχοσκόπια, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα, γιατί φέρουν κωδικό που μπορεί να ανιχνευθεί σε περίπτωση συντήρησής τους. Η διαφυγή των δραστών φαίνεται πως έγινε από την πίσω είσοδο του νοσοκομείου, καθώς το εκτιμώμενο χρονικό διάστημα, δεν κινήθηκε κανείς από την κεντρική.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου