ΕΛΛΑΔΑ

Με τα μελτέμια της Πάρου οι αποφάσεις

με-τα-μελτέμια-της-πάρου-οι-αποφάσεις-482139

Ο ανασχηματισμός μπορεί να μην προαναγγέλλεται, ωστόσο θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο κύκλος αυτού του κυβερνητικού σχήματος έχει πλέον κλείσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι με τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί και εφαρμοστεί η σημερινή κυβέρνηση με την σύνθεση που έχει δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα σχέδιά του για την επόμενη φάση.

Και αυτή θα είναι η φάση της πολυδιαφημισμένης ανάπτυξης η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καθυστερήσει. Το Φθινόπωρο που έρχεται και μέσα σε αυτό είναι και η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι από τα πιο δύσκολα των τελευταίων δεκαετιών, αφού οι περισσότερες κοινωνικές τάξεις μέχρι στιγμής καλούνται μόνο να πληρώσουν.

Ανθρωπος – κλειδί για το νέο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Τα σχέδια μιλούν για την δημιουργία ενός υπερυπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει τα σχέδια του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και να ελέγξει το χάος και να αποδυναμώσει την ανασφάλεια που επικρατούν στην αγορά.

Το ερώτημα είναι αν τελικά θα μετακινηθεί από το επίσης υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου μέχρι στιγμής το έργο που έχει παράξει θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου ικανοποιητικό.

Πότε θα γίνουν οι αλλαγές

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είναι σε διακοπές, οι πληροφορίες λένε ότι είναι πλέον θέμα εβδομάδων η ανακοίνωση των αλλαγών. Ο κύβος ερρίφθη, λένε. Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα βρίσκονται στην Πάρο οι πολύ στενοί του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης.

‘Ηδη βρίσκεται κοντά του από το Σαββατοκύριακο ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χάρης Παμπούκης, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μεταβεί στο νησί και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Στην Πάρο βρίσκεται ήδη και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης.

Η παρουσία Παμπούκη – Γερουλάνου – Ραγκούση στις Κυκλάδες, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που επιμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου αυτές τις ημέρες θα καταλήξει στις αλλαγές που σκέφτεται για το κυβερνητικό σχήμα.

«Θα καλέσω κάποιους υπουργούς στην Πάρο», είπε ο Πρωθυπουργός πρόσφατα σε συνεργάτες του, δίνοντας την αίσθηση ότι σχεδιάζει τροποποιήσεις.

Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προχωρήσει και σε δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για:

– Δημιουργία 4 κύκλων υπουργείων (Εξωτερικών, Οικονομικών, Κοινωνικών, Πολιτιστικών) με αντίστοιχο Τομεάρχη ή ορισμός και δευτέρου Αντιπροέδρου κατά το πρότυπο Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία

– Επανίδρυση του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Τύπου-ΜΜΕ

– Δημιουργία Κυβερνητικής Επιτροπής

– Δημιουργία Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων

– Ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση του Πρωθυπουργικού Γραφείου.

Οι τομείς

Βασική εκκρεμότητα της κυβερνητικής πολιτικής θεωρείται το ζήτημα της ανάπτυξης. Η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη έχει ήδη δώσει σε δημόσια διαβούλευση το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με καταληκτική ημερομηνία. Έχει επίσης ζητήσει να συζητηθεί το σχέδιο νόμου κατά προτεραιότητα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί μετά τις θερινές διακοπές και πιθανότατα θα συμπέσει με την έναρξη των εργασιών του β΄ θερινού τμήματος της Βουλής στις 23 Αυγούστου.

Τα ζητήματα της Ασφάλειας και της λεγόμενης χαμηλής εγκληματικότητας απασχολούν επίσης την κυβέρνηση, καθώς εντοπίζονται από τη μία πλευρά ανησυχίες πολιτών σε αστικές περιοχές για την παρουσιαζόμενη εγκληματικότητα και από την άλλη κρούσματα πρωτοφανούς βίας σε χώρους όπως τα γήπεδα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι η τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να εμπεδωθούν όλες οι φιλόδοξες διακηρύξεις περί ισονομίας και δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγια, ήδη ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την ασφάλεια και την πάταξη της εγκληματικότητας, το οποίο θα έλθει προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο αμέσως μετά τις διακοπές.

Όσον αφορά στον τομέα της Παιδείας, το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η διαβούλευση του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ. Προκειμένου, δε, να αποφευχθούν οι εντάσεις στα πανεπιστήμια, θα επιδιωχθεί μια συζήτηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστών καθηγητών, τόσο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ όσο και από τους χώρους της Αριστεράς.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου