ΕΛΛΑΔΑ

Διορία για ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

διορία-για-ρύθμιση-οφειλών-στα-ταμεία-491557

Διορία έως τα μέσα Οκτωβρίου για να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις στις ρυθμίσεις του υπουργείου για τις οφειλές στα Ταμεία έδωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

«Μέχρι τότε, θα δείξουμε απεριόριστη κατανόηση. Δε θα γίνει καμία όχληση σε κανέναν οφειλέτη. Θα περιμένουμε να έρθουν σε μας για να κάνουμε τις ρυθμίσεις. Από το Νοέμβριο κι έπειτα όμως, θα είμαστε άτεγκτοι. Θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος και όλοι όσοι οφείλουν θα υποστούν τις κυρώσεις», τόνισε.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε ο υπουργός, ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση επιτροπής για τις μεγάλες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι το πλαίσιο ρυθμίσεων του υπουργείου για τις οφειλές στα ταμεία είναι πολύ ευνοϊκό προς τους οφειλέτες.

Ο ίδιος διέψευσε δημοσιεύματα περί απονομής συντάξεων με «δόσεις», λόγω των πολλών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε ακόμα, στο πρόγραμμα επιδότησης 50.000 εργαζομένων μέσω του ΟΑΕΔ σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι είναι ένα πρόγραμμα που δίνει «ανάσα» σε όσους εργάζονται εποχικά στον τομέα του τουρισμού, κατά τη φετινή δύσκολη περίοδο.

Αναφέρθηκε επίσης στη συγχώνευση της εργατικής εστίας του ΟΕΚ και του ΟΑΕΔ και στην ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Εργασίας, που θα αντικαταστήσει τους παραπάνω οργανισμούς, λέγοντας ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα χάσει τη θέση του.

«Η εξοικονόμηση θα γίνει από τα κτίρια, τα αναλώσιμα, και την καλύτερη οργάνωση που θα πετύχουμε», είπε.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην «απορία», που όπως είπε, προκάλεσαν σε πολλούς τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΟΑΕΔ για την ανεργία.

«Έχουμε πολιτικές», τόνισε, πολιτικές που ενισχύουν την απασχόληση, όπως τα προγράμματα επιδότησης εισφορών και εξέφρασε την αισιοδοξία τους για την πορεία της απασχόλησης.

 

Ο Ρ. Σπυρόπουλος

Η ανοιχτή πρόσκληση για ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, με τους ευνοϊκούς όρους που ισχύουν ως τις 15 Οκτώβρη, έχει ως σκοπό την διευκόλυνση των ίδιων των επιχειρήσεων, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, το ποσοστό έκπτωσης του 80% των πρόσθετων επιβαρύνσεων σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, ή του 60% σε περίπτωση εξόφλησης σε 36 ή 48 δόσεις, δεν πρόκειται στο μέλλον να επαναληφθεί και η ξεκάθαρη δέσμευση του Υπουργού Εργασίας δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ Αττικής κ. Νίκος Χατζόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι η νέα διοίκηση του οργανισμού κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και πρέπει όλοι να πληρώνουν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εντολή που έχει δοθεί στους εργαζόμενους των εσόδων είναι να ελέγχουν καλά τους οφειλέτες-εργοδότες και όσοι από αυτούς δεν σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νόμο και θα τους επιβληθούν σημαντικές κυρώσεις.

Πώς να ρυθμίσετε τις οφειλές σας στο ΙΚΑ

Με τα έσοδα στα ταμεία να χτυπούν "κόκκινο" λόγω της οικονομικής κρίσης, η διοίκηση του ΙΚΑ προχώρησε σε νέα ρύθμιση οφειλών, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει ένα χρηματικό ποσό από τις οφειλές. Έως τις 15 Οκτωβρίου έχουν προθεσμία να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες αίτηση, προκειμένου να συμμετέχουν στη νέα ρύθμιση οφειλών για το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η νέα ρύθμιση ισχύει και για οφειλέτες που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλετών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν.3833/10 και τηρούν τους όρους αυτής.

Οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα:

1. Εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 80% επί των προσθέτων τελών (οίκοθεν και αυτοτελών).

2. Ρύθμιση με τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 60% επί των προσθέτων τελών (οίκοθεν και αυτοτελών). Το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200 ευρώ.

Προκειμένου οι εργοδότες να τύχουν της προαναφερόμενης ευνοϊκής ρύθμισης, θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση για ρύθμιση στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, για τον προσδιορισμό του ύψους της συνολικής οφειλής τους, η οποία θα εξοφληθεί ή θα ρυθμισθεί στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων ή Ταμειακή Υπηρεσία του Υποκαταστήματος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Εφόσον η αίτηση για έλεγχο και ρύθμιση των οφειλών υποβληθεί μετά την 15η Οκτωβρίου, τα ανωτέρω ποσοστά των εκπτώσεων καθορίζονται σε 40% και 20% αντίστοιχα για τις ανωτέρω περιπτώσεις

Εάν ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλει τις οριζόμενες με την απόφαση ρύθμισης δόσεις μέχρι και 4 συνεχόμενων, μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή των επόμενων δόσεων. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέχρι και 3 φορές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι δόσεις για 8 συνεχόμενους μήνες κάθε φορά. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση παρατείνεται τόσους μήνες όσοι είναι οι μήνες τής μη καταβολής των δόσεων (με ανώτατο αριθμό δόσεων τις 48).

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου