ΕΛΛΑΔΑ

Μάστιγα η άγρια βία στα ελληνικά σπίτια

μάστιγα-η-άγρια-βία-στα-ελληνικά-σπίτι-472208

Εναν ανελέητο «βομβαρδισμό» από περιστατικά ακραίας πολλές φορές ενδοοικογενειακής βίας δέχεται εδώ και κάμποσο διάστημα η καθημερινότητά μας και οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η κακοποίηση σε βάρος της πιο ευάλωτης και ευπαθούς κοινωνικής ομάδας, των παιδιών, έχει να επιδείξει πλέον και νεκρούς.

Η εφιαλτική ειδησεογραφία για την 4χρονη Αννυ, που σκότωσε ο ισοβίτης πλέον πατέρας της, την τεμάχισε, την έβρασε και την πέταξε στα σκουπίδια και στα σκυλιά, βρήκε τον συνεχιστή της στο πρόσωπο του 61χρονου τέως αστυνομικού που προφυλακίστηκε για τη δολοφονία της 6χρονης κόρης του Στέλλας, την οποία αφού σκότωσε, πέταξε στα σκουπίδια, προσπαθώντας αρχικά να κρύψει το αποτρόπαιο έγκλημά του και στη συνέχεια να «κρυφτεί» ο ίδιος πίσω από την επίκληση ψυχικής νόσου.

Η ενδοοικογενειακή βία απαντάται διεθνώς και μάλιστα σε πολύ εντονότερες μορφές, με τη διαφορά ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι στην Ελλάδα αφορούσε περιστατικά κακοποίησης (άσκησης βίας ή σεξουαλικής), και δύσκολα έφθανε σε πιο ακραίες μορφές εγκληματικότητας, με συνηθέστερο πάντως θύμα τη γυναίκα.

Μόλις τις τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε για την 32χρονη Βραζιλιάνα μητέρα που σκότωσε με αλλεπάλληλες μαχαιριές τον γιο της επειδή έμαθε ότι ήταν ομοφυλόφιλος, για τον 41χρονο που σκότωσε τον αδελφό του στη Θεσσαλία χτυπώντας τον με ένα τηγάνι στο κεφάλι, ενώ λίγο νωρίτερα για τον πατέρα που έκοψε το νήμα της ζωής τού 6 μηνών γιου του, εκσφενδονίζοντας ένα κινητό τηλέφωνο που τον πέτυχε στο κεφάλι.

Στην ίδια εφιαλτικών διαστάσεων ειδησεογραφία συγκαταλέγονται τελευταία κρούσματα αντίστοιχης ή ηπιότερης μορφής ενδοοικογενειακής βίας με πρόσωπα εναλλασσόμενα στον ρόλο του θύτη, από τον μητροκτόνο του Ξυλόκαστρου που σκότωσε τη μάνα του καθοδηγούμενος «από μια φωνή» που άκουγε έως τη μητέρα και τον πατριό 22χρονου που τον σκότωσαν με κίνητρο ένα δάνειο στην Κοζάνη, και τον 47χρονο γιο ηλικιωμένου ζευγαριού που περίμενε στο ΙΧ του έξω από το σπίτι των γονέων του όσο οι φίλοι και συνεργοί του τους λήστευαν και δολοφονούσαν…

Εκαψε το παιδί του


Από αριστερά, ο μητροκτόνος του Ξυλόκαστρου, που σκότωσε καθοδηγούμενος «από μια φωνή», ο 27χρονος πατέρας που τεμάχισε και έβρασε την 4χρονη Αννυ και ο 61χρονος τέως αστυνομικός που προφυλακίστηκε για τη δολοφονία της 6χρονης κόρης του, Στέλλας.

Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση σε κλινική τέθηκε δικηγόρος με εισαγγελική εντολή, όταν το 2χρονο παιδάκι του μεταφέρθηκε τραυματισμένο σε νοσοκομείο στα Καμένα Βούρλα με μώλωπες, εκδορές στο σώμα του αλλά και καψίματα στα ποδαράκια του από πούρο! Οι ειδικοί χτυπούν το καμπανάκι για τις βαρύτατες επιπτώσεις που έχει η κάθε μορφής κακοποίηση, καθώς έρευνες και εκθέσεις διεθνών φορέων τονίζουν ότι το 63% των καταδίκων μεγάλωσε σε περιβάλλον ενδοοικογενειακής βίας, προσθέτοντας τη θλιβερή καταγραφή ότι το 22% των γυναικών έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους.

Η αποκάλυψη των πραγματικών διαστάσεων του φαινομένου «σκοντάφτει» τις περισσότερες φορές στον φόβο και στον δισταγμό του θύματος, που καθυστερεί συχνά πολλά χρόνια μέχρι να βρει το θάρρος να καταγγείλει τι συμβαίνει, όταν τα πράγματα μπορεί να έχουν φθάσει στο απροχώρητο και να γίνει εκ των υστέρων γνωστό το ενδοοικογενειακό μαρτύριο, με αφορμή μια εγκληματική πλέον πράξη.

Οι σοβαρότερες επιπτώσεις αφορούν, πάντως, τα παιδιά, που είναι εξαιρετικά ευάλωτα και ζώντας την κακοποίηση στο οικογενειακό περιβάλλον άμεσα ή έμμεσα (ως μάρτυρες) βιώνουν αρνητικότατα συναισθήματα, όπως αστάθεια, εγκατάλειψη, καχυποψία, μειονεξία, ντροπή, συναισθηματική στέρηση, κοινωνικό αποκλεισμό, και είναι πολύ εύκολο να γίνουν φορείς αναπαραγωγής αυτής της βίας πολύ σύντομα, αναπτύσσοντας -κατά τους ειδικούς- επαναλαμβανόμενα μοτίβα και ως μελλοντικοί γονείς.

Στη δύσκολη αυτή φάση, η Δικαιοσύνη δεν μοιράζει μόνο ποινές στους δράστες τέτοιων πράξεων, αλλά και κάθε μορφής στήριξη και συμπαράσταση στα θύματα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις της πιο ύπουλης αυτής μορφής βίας, που την περασμένη χρονιά είχε περίπου 1.600 θύματα στη χώρα μας, και να «φρενάρει» την αναπαραγωγή της. Δεν λείπουν και κάποια τολμηρά νομολογιακά βήματα, μέσα από αποφάσεις που προσπαθούν να εφαρμόσουν με αυστηρότερο τρόπο το ιδιώνυμο έγκλημα της ενδοοικογενειακής βίας ή να πιέσουν έμμεσα σε αφύπνιση όσους βλέπουν αλλά διστάζουν ή φοβούνται να μιλήσουν, καταλογίζοντας και σε αυτούς ποινικές ευθύνες.

Διπλή κακοποίηση
Χαρακτηριστική περίπτωση που η Δικαιοσύνη εξάντλησε όλα τα νομικά όπλα που είχε στη διάθεσή της αποτελεί η φρικτή ιστορία ανήλικης που μεγάλωσε μέσα σε συνθήκες άγριου ξυλοδαρμού από τον πατέρα της, που επιπλέον ασελγούσε σταδιακά πάνω της, φθάνοντας μέχρι και στον κτηνώδη βιασμό της. Η Δικαιοσύνη τον «φιλοδώρησε» συνολικά με 38 χρόνια κάθειρξη (με εκτιτέα τα 25), καταδικάζοντάς τον όχι μόνο για βιασμό, αποπλάνηση και αιμομιξία, αλλά και για κακουργηματικής μορφής ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, επιβάλλοντάς του 12ετή κάθειρξη για μεθοδευμένη πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στην κόρη του από την ηλικία των 11 ετών.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο πα-τέρας χτυπούσε την κόρη του με τη λωρίδα, αλλά και με καλώδια, προκαλώντας της μεγάλο σωματικό και ψυχικό πόνο, εκδορές και μώλωπες σε όχι εμφανή σημεία του σώματος, ενώ κάποια φορά της προκάλεσε και εγκαύματα ρίχοντάς τη βίαια πάνω στο καλοριφέρ.

Για να αποδώσει κακουργηματικό χαρακτήρα στις πράξεις αυτές, το δικαστήριο έλαβε υπόψη του ότι ο πατέρας δεν δίστασε να συνεχίσει την άσκηση βίας μολονότι είχε καταδικαστεί, δύο χρόνια νωρίτερα, για ανάλογες πράξεις, με προειδοποιητική ποινή 15μηνης φυλάκισης (με αναστολή) και εξαιτίας της υπότροπης συμπεριφοράς του, η κόρη του βίωνε συναισθήματα παρατεταμένης απομόνωσης που της προκαλούσε σοβαρή ψυχοσωματική βλάβη.

Η δυστυχία ήταν ότι και η μητέρα της είχε σηκώσει χέρι πάνω της αρκετές φορές, με συνέπεια το κορίτσι να βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο. Ωστόσο, η κατάσταση έφθασε στα άκρα όταν ο πα-τέρας άρχισε να ασελγεί σε βάρος της μόλις «έκανε το λάθος» να τον ρωτήσει, σε ηλικία σχεδόν 11 ετών, τι είναι το σεξ και εκείνος αποφάσισε να της δείξει, φθάνοντας σταδιακά και παρά τις αντιστάσεις της στη διακόρευσή της, χρησιμοποιώντας απειλές και βία με την υπέρτερη δύναμή του.

Η ικανοποίηση του αρρωστημένου πάθους του γινόταν σε ένα πατάρι ειδικά διαμορφωμένο, ενώ η «αντίστροφη μέτρηση» για εκείνον άρχισε όταν, ύστερα από περίπου δύο μαρτυρικά χρόνια, το κορίτσι βρήκε το θάρρος να το αποκαλύψει έμμεσα στη μητέρα και στον θείο της. Η μητέρα έγινε έξαλλη, έβαλε τις φωνές στον σύζυγό της που ομολόγησε τη δράση του και υποσχέθηκε να σταματήσει, ενώ ο θείος τής υπέδειξε να μην το πει πουθενά γιατί θα γίνει ρεζίλι όλη η οικογένεια στο χωριό!

Οταν ο πα-τέρας ύστερα από σύντομη διακοπή επιχείρησε να επανέλθει, το παιδί, έχοντας κατά νου και το να προστατεύσει τη μικρότερη αδελφή της, που πλησίαζε την ηλικία στην οποία η ίδια είχε αρχίσει να βιώνει το μαρτύριο, έφυγε μια μέρα από το σπίτι πηγαίνοντας σε φιλική οικογένεια σε γειτονικό χωριό, όπου και εξήγησε σιγά σιγά τι συνέβαινε και επιλήφθηκαν οι αρμόδιες αρχές, προσφέροντάς της στέγη.

Η Δικαιοσύνη πέρα από τον πατέρα αποφάσισε να τιμωρήσει και τη μητέρα με 3ετή φυλάκιση (με αναστολή), όχι μόνο για απλή ενδοοικογενειακή βλάβη, γιατί την είχε χτυπήσει επανειλημμένα με τα χέρια της στο πρόσωπο και στο σώμα, αλλά και για το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο, επειδή έχοντας υποχρέωση να τη διατρέφει και να την περιθάλπει, μολονότι ήξερε ότι ο πατέρας της τη χτυπά και ενώ πληροφορήθηκε αργότερα ότι την αποπλανούσε, την άφησε αβοήθητη αφού δεν τον κατήγγειλε αμέσως στις Αρχές, με συνέπεια να συνεχιστεί το μαρτύριο.

ΞΥΛΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Με δεκάμηνη φυλάκιση τιμωρήθηκε μητέρα που «έσπασε στο ξύλο» το 8χρονο παιδί της όταν έφυγε από το χέρι της στον δρόμο ανάμεσα σε αυτοκίνητα, ρίχνοντάς του μπουνιές, κλωτσιές και τσαντιές παντού ανεξέλεγκτα, σε τέτοιο βαθμό που χρειάστηκε να παρέμβουν δυναμικά πολλοί περαστικοί, ενώ το παιδάκι νοσηλεύτηκε για μία εβδομάδα.

Πηγή: Εθνος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου