ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλύψεις στη δίκη για τη ληστεία και απόπειρα δολοφονίας του Πάνου Καλλίτση

αποκαλύψεις-στη-δίκη-για-τη-ληστεία-κα-488707

«Άγιο είχαμε, τόσο ο Πάνος Καλλίτσης όσο κι εγώ. Πίστευα ότι μετέφερε πάνω 200.000 ευρώ. Θα σκοτωνόταν ο κομμωτής και θα είχα τύψεις στη συνείδησή μου». Με αυτά τα λόγια προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι ήταν βρισκόταν σε … άμυνα ο ένας εκ των τριών κατηγορουμένων για την επίθεση σε βάρος του γνωστού κομμωτή Πάνου Καλλίτση και της συζύγου, στο γκαράζ του σπιτιού τους, το βράδυ της 30ης Ιανουαρίου του 2016.

Με θεατρικό αλλά και κυνικό τρόπο, απολογούμενος ο 42χρονος που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον Πάνο Καλλίτση εκείνο το βράδυ, περιέγραψε με λεπτομέρειες την επίθεση η οποία, όπως είπε, είχε σκοπό μόνο τη ληστεία και όχι τη δολοφονία του γνωστού κομμωτή. Και αυτό, γιατί οι δράστες υπολόγιζαν πως τα χρήματα που μετέφερε ο κομμωτής θα ήταν τουλάχιστον 200.000 ευρώ για να πάρει ο καθένας από τους τρεις κατηγορουμένους, ένα σεβαστό μερίδιο και όχι τα 1.000 ευρώ που κατέληξε να βάλει στην τσέπη. Ο 42χρονος «έδωσε» μάλιστα το συγκατηγορούμενό του, αστυνομικό ότι εκείνος τους είχε δώσει την πληροφορία για τα πολλά χρήματα που μετέφερε με το αυτοκίνητό του ο Πάνος Καλλίτσης. . «Εγώ δεν πήγα να πάρω τις εισπράξεις του κομμωτηρίου αλλά πίστευα πως μεταφέρει πάνω από 200.000 ευρώ .Όχι 4.000 ευρώ για να τα μοιραστούμε τρεις άνθρωποι και να πάρουμε 1.000 ευρώ ο καθένας. Ήταν λάθος που πήγα , το κίνητρο μου , όμως, ήταν αυτό . Η ληστεία που ήμουν φυλακή ήταν για πολύ μεγαλύτερο ποσό».

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως ο αστυνομικός του παρουσίασε την επιχείρηση ως «παιχνιδάκι» μόνο που τελικά , σύμφωνα με όσα είπε, δεν ήταν. «Με πήρε τηλέφωνο (σ.σ. ο αστυνομικός) τουλάχιστον 9 φορές … Τώρα ξεκινάει, όπου να ναι θα φτάσει… μου έλεγε . Όταν ήρθε το αυτοκίνητο του κ. Καλλίτση κατέβηκε τη ράμπα και στο τσακ κατάφερα να μπω. Είχα καλύψει το πρόσωπο μου με ένα κασκόλ , δεν φορούσα κουκούλα. Ο τρίτος, συγκατηγορούμενός μου , δεν πρόλαβε να μπει και έμεινε έξω από το γκαράζ. Πήγα στο παράθυρο του συνοδηγού και απείλησα τον κ. Καλλίτση για να βγουν έξω. Εκείνος έβαλε όπισθεν και άνοιξε την γκαραζόπορτα προσπαθώντας να βγει. Τότε εγώ ακούμπησα, το όπλο στο τζάμι προς την μεριά του καθρέφτη, και πυροβόλησα». Εκείνη την στιγμή , όπως είπε ο 42χρονος , μπήκε στο γκαράζ και ο αλλοδαπός συγκατηγορούμενος του ενώ ισχυρίστηκε πως δεν αντιλήφθηκε πως είχε τραυματιστεί η σύζυγος του Πάνου Καλλίτση. «Η κ. Χριστοπούλου , αφού έσπασε το τζάμι από τον πυροβολισμό, άνοιξε την πόρτα σήκωσε τα χέρια ψηλά και είπε: παιδιά ότι θέλετε μην ξανά πυροβολήσετε ” και στάθηκε στην άκρη. Δεν χρησιμοποιήσαμε βία σε βάρος της , δεν προέβαλε καμία αντίσταση . Εγώ πήγα από την πλευρά του κ. Καλλίτση και τον περίμενα να βγει και να πάει δίπλα στη σύζυγο του . Εκείνος , όμως, βγήκε και μου επιτέθηκε. Εγώ προσπαθούσα να τον απωθήσω με το αριστερό μου χέρι, με το δεξί μου κρατούσα το όπλο . Ένιωσα τα χέρια του πάνω στο όπλο».

Πρόεδρος: Εσείς τι κάνατε , που είστε τόσο έμπειρος;

Κατηγορούμενος:
Έμπειρος είμαι αλλά δεν μου είχε ξανατύχει κάτι τέτοιο. Τράβαγε το όπλο . Όλα έγιναν μέσα σε δευτερόλεπτα . Άκουσα ένα μπαμ. Μου έπιασε τα χέρια από χαμηλά και προσπαθούσε να μου αποσπάσει το όπλο . Το έπιασε και το τράβαγε προς τα επάνω. Προσπαθούσα να τον απωθήσω. (σ.σ. έδειχνε τις κινήσεις με τα χέρια του) . Του είπα : «άσε το όπλο θα σου ρίξω και τότε άκουσα τον πυροβολισμό . Δεν κατάλαβα ότι είχε χτυπήσει δεν είδα αίματα . Για τον τραυματισμό του έμαθα αργότερα από την τηλεόραση. Δεν είχα συνειδητοποιήσει τι είχε γίνει προσπαθούσε να με ακινητοποιήσει. Τότε σηκώθηκε η κ. Χριστοπούλου και ανεβαίνοντας τη ράμπα βγήκε έξω. Έμεινα μόνος πίσω με τον κ. Καλλίτση να παλεύω προσπαθώντας να φύγω. Ο κ. Καλλίτσης δεν με άφηνε … Είναι ρωμαλέος».

Πρόεδρος: Και εσείς ρωμαλέος φαίνεστε …

Κατηγορούμενος: Ναι αλλά δεν θα έκανα αυτό σε έναν ένοπλο. Ήθελα να φύγω και δεν με άφηνε. Έστρεψα το όπλο και δεν ήθελα να ρίξω. Έτρεξα γύρισα την πλάτη για να βγω από το γκαράζ και προς μεγάλη μου έκπληξη εκείνος έτρεξε και προσπάθησε να με ακινητοποιήσει εκ νέου.

Π. Καλλίτσης: Χαιλάντερ είμαι; Πρέπει να ήμουν υπεράνθρωπος.

Κατηγορούμενος: Έτρεξε και με ξανά έπιασε , γύρισα και στόχευσα ξανά.
Τι να κάνω να καλέσω να με πιάσει; Αν μου έπαιρνε το όπλο; Τόσο αυτός όσο και εγώ είχαμε Άγιο . Θα σκοτωνόταν και θα το είχα τύψεις στη συνείδηση μου . Λειτούργησα αμυνόμενος … Με κυνηγούσε και με έβριζε . Φοβήθηκα σταμάτησα και πυροβόλησα για εκφοβισμό .(…) Ναι , τον χτύπησαν στα πόδια , αλλά εγώ θεωρώ ότι λειτούργησα αμυνόμενος την ώρα που πήγα να φύγω.

Πρόεδρος: Στο στήθος γιατί τον χτυπήσατε;

Κατηγορούμενος: Δεν τον χτύπησα , εκπυρσοκρότησε το όπλο.

Εισαγγελέας: Πυροβολούσατε όπου να ναι;

Κατηγορούμενος: Δεν έχασα την ψυχραιμία μου, προσπάθησα να τον τραυματίσω στο πόδι ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του και εγώ να φύγω. (…) Δεν είχα πρόθεση να σκοτώσω κανέναν . Το όπλο το είχα μαζί μου για εκφοβισμό. Ποτέ δεν έχω ασκήσει τέτοιου είδους βία (σ.σ. με τα χέρια ). Θεώρησα αυτονόητο ότι θα έχω όπλο. Από την πλευρά του, ο 30χρονος αστυνομικός κατηγόρησε πως το σχέδιο ήταν του 42χρονου ο οποίος έχε πάρει άδεια από τις φυλακές Μαλανδρίνου όπου κρατείτο τότε. . Ο κατηγορούμενος αστυνομικός ζήτησε συγγνώμη από το ζεύγος Καλλίτση, την οικογένεια του αλλά και την αστυνομία στην οποία υπηρέτησε ενώ ισχυρίστηκε ότι …σάστισε όταν ο 42χρονος του πρότεινε να τον βοηθήσει στην επίθεση. “Παλιά ζούσε στο Κολωνάκι και μου έλεγε για διαφόρους επωνύμους που έβλεπε. Μου είπε για τον κ. Καλλίτση και με ρώτησε αν τον γνωρίζω. Ήθελε κουβέντα, ανταλλάξαμε τηλέφωνα. Με πήρε δυο τρεις φορές. Στο τελευταίο τηλεφώνημα μου είπε ότι θα βγει με άδεια και ότι κάτι με ήθελε. Όταν βγήκε βρεθήκαμε στον Κολωνό. Μου είπε ότι αυτό που ήθελε από εμένα ήταν να του τηλεφωνήσω και να του πω ότι (σ.σ. ο Καλλίτσης) έφυγε από το μαγαζί του. Εκείνη τη στιγμή δεν μου είπε ποιον εννοούσε. Μου είπε μετά. Μου είπε: «σε παρακαλώ πολύ, θέλω να διαρρήξω το αυτοκίνητο του Καλλίτση. Σάστισα δεν ήξερα πως να το διαχειριστώ».

Πρόεδρος: Πώς δεχθήκατε να το κάνετε αυτό; Είστε αστυνομικός;

Κατηγορούμενος: Επέμενε να τον βοηθήσω. Του είπα να μη μου ξαναζητήσει κάτι αντίστοιχο. Μου ζήτησε να του βρω και ένα φίλο για να έχει παρέα στο αμάξι.

Για 200-300 ευρώ, ομολόγησε ότι συμμετείχε στη ληστεία ο τρίτος κατηγορούμενος λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ήταν φίλος του αστυνομικούς και δέχθηκε να πάρει μέρος στην επίθεση με την υπόσχεση να πάρει …κάποια λίγα χρήματα.

«Δέχθηκα λόγω του ότι εκείνη την περίοδο είχα μεγάλη οικονομική ένδεια εγώ και η οικογένειά μου. Μου το παρουσίασαν σαν κάτι πολύ εύκολο. Μου είπαν ότι θα πάμε σε ένα αμάξι, θα σπάσουμε το τζάμι και θα πάρουμε ότι έχει μέσα, κάρτες, μετρητά, κ.α. Δεν γνώριζα καθόλου για όπλα. Ήρθε ο αστυνομικός και με πήγε στο σημείο. Εγώ καθόμουν εκεί άγαλμα, αυτοί οι δυο μιλούσαν μεταξύ τους. Ο δεύτερος 42χρονος μου είπε ότι θα έρθει ένα αμάξι θα μπει στο γκαράζ και αν βρω χρήματα να τα πάρω όσο εκείνος θα τους κρατάει. Όταν μπήκε το αυτοκίνητο στο γκαράζ ο συγκατηγορούμενος μου με φώναξε. Δευτερόλεπτα περίμενα και άνοιξε η πόρτα του γκαράζ. Εντυπωσιάστηκα και τρόμαξα μαζί. Με το πιστόλι χτύπησε και έσπασε το τζάμι του αυτοκινήτου. Η γυναίκα κατέβηκε και έκατσε κάτω. Εγώ καθόμουν, δε μπορούσα να κάνω τίποτα. Ύστερα ο συγκατηγορούμενος μου προσπάθησε να κατεβάσει τον οδηγό. Ήρθαν σε πάλη. Εγώ έφυγα πίσω από την γυναίκα. Ούτε την ακούμπησα. (…)Έβλεπα ότι τσακώνονται έτρεξα πίσω από τη γυναίκα φοβήθηκα, τρόμαξα περισσότερο από τους παθόντες. Έτρεξα για να φύγω από τον τόπο εντελώς» σημείωσε.

Πρόεδρος: Και από τη στιγμή που είδε ότι πυροβολεί ο δεύτερος γιατί δεν έφυγε και κάθισε με τη γυναίκα;

Κατηγορούμενος: Τι να σας πω; Τρόμαξα πολύ, πρώτη φορά στη ζωή μου είδα κάτι τέτοιο(…). Αν ήθελε να τον σκοτώσει θα το έκανε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Πέντε χρόνια που ζω σε αυτή τη χώρα δεν έχω κάνει ζημιά ούτε σε μύγα.

Εισαγγελέας: Ποιος έδινε τις πληροφορίες για το τι θα κάνετε;

Κατηγορούμενος: Και οι δυο . Θα μου έδιναν περίπου 200 με 300 ευρώ . Μου είπαν ότι κάτι λίγα χρήματα θα πάρεις.

Για την εισαγγελέα πάντως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι κατηγορούμενοι είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση και ζήτησε την ενοχή τους λέγοντας: «Ο κ. Καλλίτσης δεν ” υπάκουσε ” και ο κατηγορούμενος τον πυροβόλησε εξ επαφής και εκείνος, αν και βαριά τραύματος, συνέχισε να παλεύει δίνοντας την ευκαιρία στην σύζυγο του να διαφύγει”. Η εισαγγελική λειτουργός είπε μάλιστα πως ο 42χρονος» ενήργησε ψυχρά , νηφάλια και πυροβόλησε τρεις φορές . Είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση η οποία αποδεικνύεται αβίαστα από όλα τα γεγονότα . Επειδή γλύτωσαν από θαύμα , επειδή αστόχησε τι θα αποφασίσετε ότι δεν ήθελε να σας σκοτώσει; Σκεφτείτε να γυρίσετε εσείς στο σπίτι σας και να βρείτε έναν κουκουλοφόρο; … Κι ένα παιδί δημοτικού να ρωτήσετε ποιος είναι ο σκοπός κάποιου που πυροβολεί τρεις φορές θα σας πει ότι ήθελε να σκοτώσει… «Μάλιστα, η εισαγγελέας χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο» επικίνδυνο , χωρίς ηθικές αναστολές». Αναφερόμενη στον κατηγορούμενο αστυνομικό υποστήριξε πως δεν αποδείχθηκε η απλή συνδρομή στην απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποίος κατηγορείται, ωστόσο , όπως είπε ,βοήθησε στην επιχείρηση , ψυχικά και υλικά.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου