ΕΛΛΑΔΑ

Αγρίνιο: Αναβίωσε το φαντασμαγορικό έθιμο των Χαλκουνιών

αγρίνιο-αναβίωσε-το-φαντασμαγορικό-έ-497274

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναβίωσε το έθιμο των Χαλκουνιών στο Αγρίνιο παρουσία πλήθος κόσμου.

Κάθε χρόνο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής αμέσως μετά την συγκέντρωση των Επιταφίων στην Πλατεία Δημοκρατίας όπου ψάλλονται από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ.Κοσμά οι επιτάφιοι ύμνοι και αφού αποχωρήσουν για τις ενορίες τους ξεκινάει ο λεγόμενος χαλκουνοπόλεμος.

Τα Χαλκούνια είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Με τα Χαλκούνια οι Έλληνες προστάτευαν, όπως λέει η κυρίαρχη εκδοχή, την πομπή του Eπιταφίου από τους Τούρκους και τους αλλόθρησκους.

Τι ακριβώς είναι όμως τα Χαλκούνια;

Τα Χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες κατασκευές που αποτελούνται από έναν μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού και ένα φιτίλι στο άκρο. Όμως η κατασκευή τους συνεχίζονταν και μετά την απελευθέρωση της χώρας. Ο χαλκουνοπόλεμος εξελισσόταν ανάμεσα σε δύο ομάδες.

Η μια ομάδα ήταν οι ενορίες του Αγίου Χριστόφορου, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου και η άλλη ομάδα ήταν οι ενορίες του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας.

Όμως κατά την διάρκεια της δικτατορίας τα Χαλκούνια απαγορεύτηκαν για την ασφάλεια των πολιτών αλλά ξαναεμφανίστηκαν αυτή την φορά ως έθιμο στις αρχές του ’90 με την υποστήριξη του Δήμου και με περισσότερη οργάνωση. Εκτός όμως από το Αγρίνιο, το έθιμο πραγματοποιείται και σε κοντινότερες περιοχές όπως στην Παραβόλα και στην Τραγάνα.

Το θέαμα κάθε χρόνο είναι φαντασμαγορικό αφού με το άναμμα τους κάνουν τη νύχτα μέρα και προσελκύουν το ενδιαφέρον τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και των επισκεπτών.

Με πληροφορίες από agrinioreport.com

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου