ΤΟΠΙΚΑ

Σ. Ρομπόλης από το Βόλο: Δεν έχει μέλλον η κοινωνική ασφάλιση

σ-ρομπόλης-από-το-βόλο-δεν-έχει-μέλλον-515287

Πορεία πλήρους αποδιάρθρωσης και απαξίωσης έχει λάβει η κοινωνική ασφάλιση. Από το 2010 μέχρι σήμερα αφαιρέθηκαν 50 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους, δημιουργήθηκαν συνθήκες φτωχοποίησης και δεν λύθηκε ούτε το οικονομικό πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης, ούτε το κοινωνικό πρόβλημα των συνταξιούχων, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Χωρίς επενδύσεις, οικονομική ανάκαμψη, απασχόληση, το 2020-2022 που θα αυξηθούν ραγδαία οι νέοι συνταξιούχοι, και θα σημειωθεί στην Ελλάδα, αυτό που συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη, το αποκαλούμενο babybooming, θα χρειάζονται συνεχώς περαιτέρω μειώσεις συντάξεων…

Όπως τόνισε χθες στην εκδήλωση των επιστημονικών φορέων ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι βιώσιμο. «Από το 2010 εφαρμόζονται πολιτικές στη βάση της μελέτη του ΔΝΤ, με κύριο στόχο τη μείωση των δαπανών από 32 δισ. που ήταν το 2010, δηλαδή 18% του ΑΕΠ, σε 16% του ΑΕΠ το 2050. Όμως, έχουμε σοβαρές αντιφάσεις, που προέρχονται από τα πολύ σοβαρά επιστημονικά και τεχνικά λάθη των δανειστών» επισήμανε.

Η μείωση που επήλθε στο εισόδημα των συνταξιούχων, των 50 δισ. ευρώ με τις περικοπές, δεν υπάρχει σήμερα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Με τα χρήματα αυτά, όπως εξήγησε, χρηματοδοτήθηκαν οι 600.000 νέοι συνταξιούχοι που έχουμε από την 1/1/10 μέχρι τις 31/12/16. «Δηλαδή είμαστε στον ορισμό του αδιεξόδου» επισήμανε.

Για τον καθηγητή ήταν μεγάλο λάθος που οι δανειστές θεωρούσαν ότι με τις παραμετρικές αλλαγές, δηλαδή με την αύξηση των ορίων ηλικίας, με τη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης, με τη μείωση του εφάπαξ και την εγκαθίδρυση του συστήματος της νοητής κεφαλαιοποίησης στην επικουρική, δηλαδή στην ουσία ιδιωτική ασφάλιση, θα έλυναν το οικονομικό πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης. «Δυστυχώς, επιμένουν σε αυτή τη στρατηγική και αφήνουν απ’ έξω τα ουσιαστικά μεγέθη που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος, που είναι η ανάκαμψη, οι επενδύσεις και η απασχόληση» τόνισε.

Η συνέχιση της υφιστάμενης πορείας στραγγαλίζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. «Στη δεκαετία του 2020-2030 το φαινόμενο που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, αυτό που λέμε στην κοινωνική ασφάλιση “babybooming”, θα έρθει στην Ελλάδα. Θα πάρουν σύνταξη σε αυτή τη δεκαετία όσοι γεννήθηκαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60. Και αν δούμε τη βάση δεδομένων γεννήσεων από το ’50 έως σήμερα στην Ελλάδα, θα δούμε ότι αυτή η δεκαετία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γεννήσεων. Επομένως, η κοινωνική ασφάλιση πρέπει τότε να διαθέτει κάποια δισεκατομμύρια για να χρηματοδοτεί τις συντάξεις των 3 εκατ. συνταξιούχων, και ταυτόχρονα να μπορεί να χρηματοδοτεί και τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων».

Ο κ. Ρομπόλης εκτίμησε ότι τότε η κοινωνική ασφάλιση δεν θα μπορέσει να το καταφέρει αυτό. «Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα γίνει μία σοβαρή επανεξέταση του όλου αυτού προβλήματος. Δεν μπορεί στο 2024 για παράδειγμα να έχεις 3 εκατ. άτομα συνταξιούχους, στους οποίους θα δίνεις σύνταξη των 450 ή των 360 ευρώ. Το 2010 η μέση σύνταξη ήταν 1.100 ευρώ, σήμερα είναι 700 ευρώ και αν μειωθούν οι συντάξεις τώρα κατά 1,8 δισ. ευρώ, και επίσης υλοποιηθεί μία διάταξη που υπάρχει στον νόμο 4387 του 2016, όπου το κράτος αντί να χορηγεί 18 δισ. που δίνει σήμερα στις συντάξεις, συνεισφέρει μόνο με 12 δισ. ευρώ, δηλαδή χρηματοδοτεί μόνο την εθνική σύνταξη, τότε αντιλαμβάνεστε ότι πάμε σε μία μέση σύνταξη 450 ευρώ» προειδοποίησε.

Αυτή η παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι «παραφορολογική». «Όταν θέλεις να φτιάξεις ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τότε πρέπει, σύμφωνα με την επιστήμη, να ακολουθήσεις την αρχή της επιχορήγησης, την αρχή της αλληλεγγύη των γενεών, την αρχή της ανταποδοτικότητας εισφορών – παροχών και την αρχή της αλληλεγγύης των γενεών.

Στην προηγούμενη γενιά, όταν έδινε κανείς στα 35 χρόνια εργασίας 100 μονάδες εισφορές, το σύστημα και ο εργοδότης επέστρεφε τις 80. Σήμερα, με αυτή τη νομοθεσία, το σύστημα θα σου επιστρέφει 52 μονάδες μέχρι που να πεθάνεις. Επομένως, αυτό δεν είναι κοινωνική ασφάλιση» τόνισε.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εξής φορείς: Επιμελητήριο Μαγνησίας, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Π.Τ Μαγνησίας, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος – 7ο Π.Τ. Θεσσαλίας, Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας, Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Σύλλογος Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας, Εμπορικός Σύλλογος Βόλου – Ν. Ιωνίας, Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας & Εύβοιας, Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας και Β. Σποράδων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου