ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση για την υπόθεση της Ελένης Ράικου

παρέμβαση-για-την-υπόθεση-της-ελένης-ρ-517612

Τη στιγμή που αναμένεται να παραγγελθεί η διενέργεια διπλής έρευνας γύρω από τα ζητήματα που σχετίζονται με την παραίτηση της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελ. Ράικου, με παρέμβασή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εκφράζει ανησυχία για τα διαρκώς επαναλαμβανόμενα φαινόμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης, εντοπίζοντας παράλληλα θεσμικό έλλειμμα, όσον αφορά την προστασία των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Σε επίπεδο ηγεσίας της Δικαιοσύνης μελετώνται προσεκτικά οι επόμενες κινήσεις, καθώς πρέπει να διερευνηθούν οπωσδήποτε σε εσωτερικό επίπεδο οι καταγγελίες της Ελ. Ράικου, αφού το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα κληθεί σύντομα να ορίσει νέο εισαγγελέα Διαφθοράς. Παράλληλα πρέπει να κατονομαστούν (σε προκαταρκτική έρευνα ποινικού ή πειθαρχικού περιεχομένου) ποια «παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς» επιδιώκουν την ηθική της εξόντωση και την παρεμπόδιση του έργου της, αλλά και να διερευνηθούν αιχμές της ανακρίτριας των εξοπλιστικών Ηλ. Ζαμανίκα, ότι δεν της διαβίβασε η Εισαγγελία Διαφθοράς στοιχεία σημαντικά για τη διερεύνηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων εκσυγχρονισμού ελικοπτέρων και φρεγατών.

Ανησυχία

Στην παρέμβαση της ΕΔΕ, με αφορμή τον θόρυβο και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που προκάλεσε η παραίτηση της Ελ. Ράικου, εκφράζεται «έντονη ανησυχία για το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, με τη δημόσια στοχοποίησή τους». Αποφεύγοντας να πάρει θέση, καθώς τονίζει ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες και τη βασιμότητα των καταγγελιών, η ΕΔΕ διαπιστώνει ένα θεσμικό έλλειμμα και υπογραμμίζει ότι «η αντίφαση μεταξύ της συνταγματικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργού και της δυνατότητας άσκησης αθέμιτων πιέσεων προς αυτόν, μέσω της στρατευμένης σε οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα δημοσιογραφίας, αποτυπώνει πλήρως τη σημερινή πραγματικότητα».

Παράλληλα τονίζει ότι ανήκει στην πολιτική εξουσία η ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας για συζήτηση του προβλήματος και εξεύρεση λύσης, επισημαίνοντας ότι «οφείλει τώρα να ενεργοποιηθεί» και υπενθυμίζοντας ότι έχει ζητηθεί πολλές φορές μια επαρκής και αποτελεσματική θεσμική προστασία για τους δικαστές και εισαγγελείς που επιτελούν το καθήκον τους. Η ΕΔΕ εκφράζει τη βεβαιότητα πως «η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια και μόνη οδός για την απονομή δικαιοσύνης στη χώρα: να αφεθούν δικαστές και εισαγγελείς να ασκήσουν απρόσκοπτα το έργο τους και, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον νόμο και τη συνείδησή τους», ενώ καλεί τους πολίτες να απομονώνουν και να καταδικάζουν τέτοιες πρακτικές, και να μην υποκύπτουν στη λογική του μιθριδατισμού και της ισοπέδωσης των πάντων.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου