ΕΛΛΑΔΑ

Από το …ντιβάνι του ψυχολόγου θα περάσουν οι αστυνομικοί

από-το-ντιβάνι-του-ψυχολόγου-θα-περάσ-522590

Η ΕΛ.ΑΣ. σε… ψυχομετρικό τεστ. MMPI-2-(Minnesota Multiphasic Personality Inventory). Αυτό είναι το νέο σημαντικό εργαλείο των ψυχολόγων της Ελληνικής Αστυνομίας για την αξιολόγηση της προσωπικότητας και ψυχοπαθολογίας των αστυνομικών.

Οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες προμηθεύτηκαν 4.000 τέτοια ψυχομετρικά τεστ, από τα οποία θα περάσουν ισάριθμοι αστυνομικοί που υπηρετούν σε ΜΑΤ, ΥΜΕΤ, Άμεση Δράση, ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ και Αστυνομικά Τμήματα βεβαρημένων από εγκληματικότητα περιοχών. Τα αποτελέσματα αυτών των τεστ, θα αποτελέσουν την βάση για τις επόμενες κινήσεις, που δεν αποκλείεται να είναι η υποχρεωτική επανεξέταση των αστυνομικών ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρησιμοποιώντας το ίδιο ψυχομετρικό εργαλείο, αν και το κόστος προμήθειάς του είναι μεγάλο.

Πρόκειται για ένα πολυφασικό ερωτηματολόγιο, που περιέχει περισσότερες από 130 κλίμακες, οι οποίες εξετάζονται μέσα από 567 ερωτήσεις κλειστού τύπου (Σωστό ή Λάθος) και ο μέσος χρόνος συμπλήρωσης είναι 1,5 με 2 ώρες. Είναι το μοναδικό ψυχομετρικό τεστ στον κόσμο, που γίνεται δεκτό σε δικαστικό πλαίσιο για την σύνθεση ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Χρησιμοποιείται για την ανάληψη ευαίσθητων θέσεων επικινδυνότητας ή ασφάλειας, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επιλογή προσωπικού.

Το MMPI-2 αξιολογεί μία σειρά παραμέτρων όπως: αντικοινωνική συμπεριφορά, συναισθηματική αστάθεια, ισχύς του Εγώ, παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, ενοχική προδιάθεση και κατάχρηση ουσιών. Επίσης αξιολογούνται: Συναισθηματική Αστάθεια, Ψυχασθένεια, Υπομανία, Υποχονδρίαση, Κατάθλιψη, Παρανοϊκός Ιδεασμός, Άγχος, Υστερία, Σχιζοφρένεια, Παράνοια, Επιθετικότητα, Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, Εσωστρέφεια και έλλειψη κινήτρων.

Μια σειρά περιστατικών με θύτες, θύματα ή αυτόχειρες, ένστολους οδήγησαν την πολιτική και αστυνομική ηγεσία να θέσει ως άμεση προτεραιότητα την «ανάσταση» της ψυχικής υγείας των αστυνομικών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., για την έναρξη της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης των αστυνομικών 210 3410900, αναδείχθηκε το έλλειμμα της εξέτασης των ένστολων από τις ειδικές επιτροπές της αστυνομίας για την ικανότητα των αστυνομικών να οπλοφορούν.

Σε χρονικό διάστημα… 8 χρόνων, από το 2009 έως σήμερα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξετάστηκαν συνολικά 23.605 αστυνομικοί, από τους οποίους οι 369 κρίθηκαν μη κατάλληλη να φέρουν οπλισμό και τέθηκαν σε υπηρεσία γραφείου. Σοβαρή ήταν η επισήμανση του ψυχολόγου της ΕΛ.ΑΣ. Μανώλη Κουφάκη, ότι οι υγειονομικές επιτροπές, εξετάζουν πλέον, 10 άτομα την ημέρα, και περίπου 800 τον μήνα.

Αναφορικά με την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης των ένστολων, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης είπε χαρακτηριστικά: «Θα γίνει ‘απόσβεση’ του κόστους της τηλεφωνικής γραμμής αν σωθεί έστω και ένας αστυνομικός από την χρήση της». Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας κάλεσε τους συναδέλφους του να εμπιστευτούν τους ψυχολόγους καθώς «όταν δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα μόνος σου, ζητάς μια συμβουλή για την επίλυσή του». Η επικοινωνία με την τηλεφωνική γραμμή έχει αστική χρέωση, τηρείται η ανωνυμία και κατοχυρώνεται το απόρρητο του περιεχομένου της συνομιλίας, το οποίο «σπα» μόνο στις περιπτώσεις που ο ψυχολόγος αντιληφθεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος ο ένστολος να κάνει κακό στον εαυτό του ή σε άλλους.

Ιδεατό για την πολιτική και αστυνομική ηγεσία, θα ήταν να υπήρχε το προσωπικό και ο υλικοτεχνικό εξοπλισμός, ώστε όλοι οι αστυνομικοί να περνούν υποχρεωτικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από ψυχομετρικά τεστ. Το κόστος για κάτι τέτοιο φαίνεται πως αυτή την χρονική περίοδο είναι δυσβάσταχτο, γι αυτό γίνονται διερευνητικές συζητήσεις με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να βρεθεί τρόπος συνεργασίας για την συμμετοχή του σε έναν τέτοιο πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία στιγμή κλήθηκαν να παραβρεθούν στην συνέντευξη τύπου, οι πρόεδροι συνδικαλιστικών σωματείων των αστυνομικών. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σε τέτοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Επίσης, εξέφρασε μια σειρά ερωτημάτων όπως «για ποιο λόγο ή πως θα αποδώσει όταν ξέρουν οι αστυνομικοί ότι θα πάρουν σε μια γραμμή η οποία απευθύνεται στο υπουργείο; Ο φόβος δηλαδή να μην χάσουν την εργασία τους δεν θα υπάρχει; Το υπουργείο Υγείας γιατί το έχουμε; Γιατί να μην υπάρχει τετραψήφιος αριθμός χωρίς χρέωση στο μέλλον καθώς ο αστυνομικός θα μιλήσει για το πρόβλημα του πάρα πολύ ώρα». Επιπλέον ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. κ. Γιάννης Κατσιαμάκας ανέφερε ότι «η φυσική υγεία εξίσου σημαντική με τη σωματική ειδικά για τους αστυνομικούς που φέρουν όπλο. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί», ενώ για την σπουδαιότητα της λειτουργίας της γραμμής μίλησε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής Βασίλης Ντούμας, ο οποίος τόνισε πως έγινε το πρώτο θετικό βήμα αλλά δεν πρέπει να ατονίσει και να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου