ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελία φυλακισμένου: Μου σήκωσαν την μπλούζα και με χειρούργησαν με χειροπέδες

καταγγελία-φυλακισμένου-μου-σήκωσαν-533705

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η καταγγελία κρατουμένων από τις φυλακές της Πάτρας οι οποίοι με ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν πως την περασμένη Παρασκευή χειρουργήθηκε, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, συγκρατούμενός τους με τις χειροπέδες.

Το protothema.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον κρατούμενο Δ.Κ ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά:
«Δεν είναι ότι είμαι αληταράς και έχω δώσει δικαιώματα, ούτε κρατούμενος υψηλής επικινδυνότητας είμαι. Εδώ αίμα πάμε να δώσουμε και μας βγάζουν τις χειροπέδες».

Ο Δ.Κ. που εκτίει ποινή 15 ετών και 9 μηνών στις φυλακές της Πάτρας, διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα.

«Πριν από πέντε χρόνια είχα ένα τροχαίο. Τότε είχα κάνει εγχείρηση για ρήξη σπλήνας. Είχα κάνει χειρουργείο αλλά δημιουργήθηκε κοκκίωμα της τομής από τα εσωτερικά ράμματα και έπρεπε να τα αφαιρέσω», λέει χαρακτηριστικά ο 25χρονος κρατούμενος και εξηγεί: «Πήγα στο νοσοκομείο, ξεκίνησε ο γιατρός να με ρωτάει πώς και τι έχει γίνει. Έχω ιστορικό στην Πάτρα γιατί έχω ξαναπάει για τα εσωτερικά ράμματα. Κάθισα στο κρεβάτι αλλά δεν μου έβγαλαν τις χειροπέδες.«Φοβήθηκα», ήμουν έτοιμος να λιποθυμήσω και δεν το ζήτησα».

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Ο γιατρός μου είπε ότι θα καθόμουν 5 λεπτά κι ότι ήταν επέμβαση ρουτίνας. Τελικά έκατσα 45 λεπτά μέσα στο χειρουργείο. Τα χέρια μου ήταν σε στάση “προσευχής” στο στήθος. Δεν μου έβγαλαν ούτε τα ρούχα απλά μου σήκωσαν την μπλούζα. Όλα έγιναν “στο πόδι” με ανοιγμένη κοιλιά. Μπορεί να φταίω και εγώ που δεν του το είπα αλλά είναι η δουλειά τους. Μιλούσαμε έβλεπε πως συμπεριφέρομαι. Μόνο για αυτό το θέμα τον τελευταίο μήνα έχω πάει πέντε φορές στο νοσοκομείο, με γνωρίζουν».

Ο 25χρονος τονίζει πως κατά την διάρκεια της επέμβασης ήταν παρόντες εκτός από τον γιατρό: «ένας νοσηλευτής και μία νοσηλεύτρια που ήρθε προς το τέλος. Δεν ενδιαφέρθηκε κανένας, δεν ξέρω μπορεί να τους φάνηκε ότι βολεύομαι αλλά οι χειροπέδες μου είχαν “κόψει” τα χέρια 45 λεπτά που κρέμονταν πάνω μου. Με τους γιατρούς τα βάζω. Σήμερα που πήγα δεν βρήκα τον ίδιο γιατρό αλλά έναν άλλο και με το που έκατσα στο κρεβάτι έκανε νόημα στον αστυνομικό για να μου βγάλουν τις χειροπέδες».

Την ίδια ώρα όπως ο ίδιος εξηγεί κατά την διακομιδή του στο νοσοκομείο δεν ακολουθήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας.

‘’Να φανταστείτε όταν βγήκα από την κλούβα ο ένας αστυνομικός ήταν μπροστά και ο άλλος από πίσω και δεν με κρατούσαν ούτε καν από τα χέρια. Με πήγαιναν λες και ήμασταν παρέα. Μα που να πήγαινα έτσι όπως είμαι; Πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα, το πώς μας βλέπουν εμάς τους κρατούμενους. Κάναμε ένα λάθος και μπήκαμε στην φυλακή. Δεν μπορούμε να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση άνθρωποι είμαστε’’.

Οι συγκρατούμενοι του 25χρονου έμαθαν για το περιστατικό όταν ο ίδιος γύρισε πίσω στις φυλακές. Έτσι μία ομάδα αποφάσισε να συντάξει μία σχετική καταγγελτική επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε και στον Διοικητή του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της ‘’Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων’’ αναφέρουν: ‘’Εκφράζουμε λοιπόν την έντονη δυσαρέσκειά μας για τέτοιου είδους απάνθρωπες συμπεριφορές που για εμάς συνιστούν εκβιαστικό βασανισμό για τον ασθενή-κρατούμενο, ο οποίος φοβάται να αντιδράσει αφού προέχει η υγεία του.
Προφανώς και δεν εκπλαγήκαμε από τη συμπεριφορά των μπάτσων, που δικαιώνουν με αυτά, αλλά και με πολλά περισσότερα, τον χαρακτηρισμό “μπάτσος” καθημερινά. Άλλωστε το 80% αυτών χρυσαυγίζει. Αναμενόμενο.

Μένουμε όμως εμβρόντητοι από τη δική σας συμπεριφορά και συγκεκριμένα των γιατρών που παρίσταντο στην εγχείρηση. Λυπούμαστε πραγματικά, εμείς οι «άθλιοι» των φυλακών, που για κάποιους υποτίθεται πως στερούμαστε ευαισθησιών και συναισθημάτων! Λυπούμαστε και νιώθουμε αποτροπιασμό για λογαριασμό σας. Λυπούμαστε που ένα μάτσο μορφωμένοι επιστήμονες, γιατροί με πιστοποιημένη γνώση, επέτρεψαν στον εαυτό τους να χειρουργήσει έναν ασθενή (πρώτα απ’ όλα) και έπειτα κρατούμενο, με δεμένα χέρια σηκωμένα ψηλά για να μην ακουμπήσουν στην ανοικτή κοιλιά του την ώρα της επέμβασης’’.

Το protothema.gr αναζήτησε τηλεφωνικά πολλές φορές τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών όμως η επικοινωνία μαζί του δεν κατέστη δυνατή καθώς σε συνεχείς κλήσεις μας η γραμματέας του μας ενημέρωνε ότι βρισκόταν σε σύσκεψη και ότι το Νοσοκομείο θα εκδώσει σχετικό Δελτίο Τύπου.

(protothema.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου