ΕΛΛΑΔΑ

«Αλμυρά» τα είδη πρώτης ανάγκης σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat

αλμυρά-τα-είδη-πρώτης-ανάγκης-σύμφω-535185

Οι φόροι και η κακοκαιρία έφεραν αυξήσεις σε καύσιμα, λαχανικά και φρούτα

Μπορεί ο πληθωρισμός μετά από χρόνια να εμφανίζει σταθερά αυξητική πορεία, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η αύξηση δεν οφείλεται σε τόνωση της κατανάλωσης αλλά σε αυξήσεις τιμών.

Η ψήφιση από το περασμένο καλοκαίρι των αυξήσεων στο ΦΠΑ και στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ήταν λίγο ως πολύ η προαναγγελία ανατιμήσεων από την Πρωτοχρονιά, και το μόνο που ήλπιζαν οι καταναλωτές ήταν ότι δεν θα έπεφταν έξω οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου για συγκράτηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ από τον περασμένο Νοέμβριο για «σφίξιμο» της παραγωγής «έσπρωξε» τις τιμές του πετρελαίου, ενώ σαν μην έφτανε αυτό, «έσκασε» και η μεγάλη κακοκαιρία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο που έπληξε την αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Αυξήσεις σε λαχανικά και φρούτα

Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στα αναλυτικά στοιχεία του πληθωρισμού για τον Φεβρουάριο και βέβαια στις τσέπες των πολιτών, που καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλες ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης, με αντιστρόφως ανάλογη πορεία στα εισοδήματα τους.

Έτσι, καταγράφεται αύξηση στις τιμές στα φρούτα 12,9%, στα λαχανικά 21,1%, στην πατάτα 6,6%, στα τσιγάρα 2%, ενώ στο καφέ 13,6%.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα, οι οποίες δεν πλήττουν μόνο τα νοικοκυριά, αλλά επιβαρύνουν και την αλυσίδα της παραγωγής.

Ειδικότερα, οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκαν κατά 18,2%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 39,9% και στο φυσικό αέριο κατά 17%. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν, μάλιστα, ότι η Ελλάδα παραμένει στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των υπολοίπων κρατών της Ε.Ε. στις τελικές τιμές των καυσίμων, απέχοντας ως και 16 λεπτά το λίτρο από τη μέση τιμή! Κατόπιν τούτου δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι η συνεχίζεται η μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων (-3,3% το Δεκέμβριο και -4% κατά μέσο όρο το 2016), όπως επίσης ότι τον πρώτο μήνα του έτους υπήρξε υστέρηση στα έσοδα (17 εκατ. ευρώ) από τους ΕΦΚ πετρελαιοειδών, με φόντο τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, για αύξηση των εν λόγω εσόδων κατά 420 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου