ΕΛΛΑΔΑ

Διατάξεις κόκκινο πανί για τις νέες χρήσεις γης

διατάξεις-κόκκινο-πανί-για-τις-νέες-χρ-538858

Η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο σύνολο των περιοχών κατοικίας, οι εμπορικές χρήσεις αλλά και οι προδιαγραφές για τη δημιουργία αναψυκτηρίων σε μικρούς οικισμούς, οι οποίες -όπως αναφέρεται στα σχόλια- καταργούν επί της ουσίας ακόμα και τα παραδοσιακά καφενεία περιορίζοντας τον χώρο τους στα 50 τ.μ., συγκεντρώνουν τις περισσότερες αντιδράσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις νέες χρήσεις γης.

Υπενθυμίζεται ότι στο προτεινόμενο ΠΔ προβλέπονται 15 γενικές κατηγορίες χρήσεων γης, οι οποίες καλύπτουν τον αστικό και αγροτικό χώρο, ενώ εισάγεται η αποκλειστική κατοικία και προβλέπονται εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, αστικοί λαχανόκηποι, πράσινα σημεία και γωνιές ανακύκλωσης αλλά και Κέντρα Αποτέφρωσης.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, επισημαίνει στο «Εθνος» ότι το ΠΔ «δημιουργεί προβλήματα δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντιστοίχιση των νέων με τις παλαιές χρήσεις γης και το ζήτημα αντιμετωπίζεται πολύ θεωρητικά».

Τον αποκλεισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον γενικό σχεδιασμό για άλλη μια φορά επισημαίνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων, Γιώργος Πατούλης: «Είναι δεδομένο ότι οι χρήσεις γης πρέπει να προστατεύουν τις περιοχές κατοικίας και να μην αλλοιώνουν τον χαρακτήρα τους. Ωστόσο, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να διαβουλεύονται γι’ αυτές. Χρειάζεται μια αυτοδιαχείριση και όχι ’’έτοιμα πουκάμισα’’. Αυτή είναι και η παθογένεια του συστήματος, ότι δεν προωθεί την αποκέντρωση από τα υπουργεία» τονίζει. Ενα από τα ζητήματα που είχε επισημάνει η ΚΕΔΕ και στο παρελθόν και πιθανότατα θα την απασχολήσει και αυτήν τη φορά είναι το ζήτημα της αντιστοίχισης της πολεοδομικής με την εθνική ονοματολογία των επιχειρήσεων. Πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα επισημαίνουν ότι «η αδειοδότηση αλλά και η αποτύπωση της δυναμικής των επιχειρήσεων θα είναι στην ευχέρεια των αρμοδίων υπαλλήλων δεδομένου ότι στις ειδικές χρήσεις δεν υπάρχει η κατάλληλη αντιστοίχιση. Πώς θα αντιμετωπιστεί μια επιχείρηση που άλλοι αναφέρουν ως ζαχαροπλαστείο, άλλοι ως καφεζαχαροπλαστείο, θα έχει τραπεζοκαθίσματα ή όχι» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός ότι το ΠΔ δίνει τη δυνατότητα στους δήμους κατά την αναθεώρηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων να απαγορεύουν ή να επιτρέπουν υπό όρους και προϋποθέσεις ορισμένες από τις ειδικές χρήσεις γης, πλήθος σχολίων έχει προκαλέσει η διάταξη που ρητώς αναφέρει ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τον πολεοδομικό σχεδιασμό η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση ζητούν επανασχεδιασμό της διαδικασίας αδειοδότησης με τη συμμετοχή της δημοτικής αρχής στη χωροθέτησή τους αλλά και επανακαθορισμό και μείωση των ισχυόντων εθνικών ορίων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Στα «παράξενα» των χρήσεων γης εντάσσεται και το γεγονός ότι σε ορισμένους δήμους που προέκυψαν από συνενώσεις στο ένα ρεύμα επιτρέπεται εμπορική δραστηριότητα και στο απέναντι απαγορεύεται δεδομένου ότι χαρακτηρίζεται ως «αποκλειστική κατοικία».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου