ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελέας επανεξετάζει τον ιατρικό φάκελο του Β. Παπαγεωργόπουλου

εισαγγελέας-επανεξετάζει-τον-ιατρικ-575784

Στην επανεξέταση του ιατρικού φακέλου του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου προχωρά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο καταδικασμένος για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης πληροί τις προϋποθέσεις να παραμένει ελεύθερος λόγω αναπηρίας ή έχει αποθεραπευθεί και θα πρέπει να επιστρέψει στις φυλακές.

Αφορμή για την έρευνα, την οποία ανέλαβε εισαγγελέας, στάθηκε προ εβδομάδων δημοσίευμα του «Βηματοδότη», σύμφωνα με το οποίο ο Βασ. Παπαγεωργόπουλος «πέρασε τα Θεοφάνεια κάνοντας σκι στο Καϊμακτσαλάν». Ο ίδιος ο τέως δήμαρχος, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα, το οποίο χαρακτήρισε ως ψευδές, ενώ σχολίασε ότι εάν παρουσιαστεί έστω κι ένας μάρτυρας που να επιβεβαιώνει τα περί σκι «υπόσχομαι ότι θα πάω να μάθω διότι μέχρι σήμερα δεν έχω ασχοληθεί με το ωραίο αυτό άθλημα».

Η έρευνα ανατέθηκε στην εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αικατερίνη Μάτση, η οποία θα κληθεί να περάσει από «κόσκινο» τον ιατρικό φάκελο του τέως δημάρχου, συνεκτιμώντας και την πιστοποίηση που του είχε χορηγήσει το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που γνωμοδότησε προηγουμένως ότι το ποσοστό αναπηρίας από τα καρδιακά του προβλήματα ανέρχεται σε 67%.

Κατά πληροφορίες, μετά το πέρας της εισαγγελικής έρευνας το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης θα κρίνει εάν είναι ικανός να επιστρέψει στις φυλακές για να εκτίσει την ποινή του ή όχι.

Ο επί τρεις 4ετίες δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε αποφυλακιστεί τον Ιούλιο του 2015, εκμεταλλευόμενος τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλάκων. Το «πράσινο φως» για την υπό όρους αποφυλάκισή του είχε δώσει με βούλευμα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, δεχόμενο την παραπάνω πιστοποίηση του ΚΕΠΑ και με δεδομένο ότι είχε εκτίσει το 1/5 της ποινής από την κάθειρξη των 12 ετών με την οποία τον «τιμώρησε» το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, εξετάζοντας την υπόθεση της υπεξαίρεσης σε δεύτερο βαθμό (από ισόβια σε πρώτο βαθμό).

Μάλιστα, το δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε τότε ότι το ποσοστό αναπηρίας ανέρχεται σε 68%, καθώς, εκτός από τα προβλήματα με την καρδιά, έλαβε επιπλέον υπ’ όψιν τα ψυχολογικά προβλήματα που επικαλείτο ο Βασ. Παπαγεωργόπουλος, συνδεόμενα με την αδυναμία προσαρμογής του στο περιβάλλον των φυλακών.

Η παραπάνω εισαγγελική έρευνα έρχεται την ώρα που είναι σε εξέλιξη η δίκη για το σκάνδαλο της «Παγίας» του δήμου Θεσσαλονίκης, υπόθεση για την οποία κατηγορείται ο τέως δήμαρχος, μαζί με τον πρώην γ.γ. του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, τρεις πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών και 11 δημοτικούς υπαλλήλους. Η βασική κατηγορία είναι αυτή της απιστίας στην υπηρεσία, ενώ η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου