ΕΛΛΑΔΑ

Μέλος του ISIS έψαχναν οι γερμανικές αρχές στην Ελλάδα

μέλος-του-isis-έψαχναν-οι-γερμανικές-αρχέ-618389

Τον «ενοικιαστή» του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, του οργανωτή των επιθέσεων στο Παρίσι, αναζητούσε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας, στην Ελλάδα. Ο 24χρονος Μαροκινής καταγωγής, Redouane S., συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές στην Κάτω Σαξονία, ως μέλος του ISIS, ενώ τον έφεραν να είναι αναμεμειγμένος στις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015. Οι γερμανικές δικαστικές αρχές, στο πλαίσιο δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας για ζητήματα τρομοκρατίας, είχαν «ενδιαφερθεί» για τον συγκεκριμένο ύποπτο, στέλνοντας δύο φορές κατά τη διάρκεια του 2016, τον περασμένο Αύγουστο και Οκτώβριο, έγγραφα προς την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της χώρας μας, ζητώντας στοιχεία για την παρουσία του στην Ελλάδα.

Και τις δύο φορές η απάντηση που δόθηκε στην γερμανική πλευρά, ήταν πως δεν είχαν προκύψει στοιχεία παρουσίας του υπόπτου στην Αθήνα, ενώ και κατά τις έρευνες που είχαν γίνει σε δύο διαμερίσματα στην οδό Αστερόπης στο Παγκράτι και στην οδό Χωματιανού στα Σεπόλια τα οποία ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετα κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, δεν προέκυψε εμπλοκή του 24χρονου Μαροκινού. Παράλληλα από τα στοιχεία ταυτότητας, φωτογραφίες, αποτυπώματα και γενετικό υλικό, που είχαν διαβιβάσει οι γερμανικές δικαστικές αρχές, δεν προέκυπτε πως ο συγκεκριμένος ύποπτος είχε εντοπιστεί ποτέ στην χώρα μας.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας, ανέφερε πως ο 24χρονος, το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2014 έως την Άνοιξη του 2015 ενοικίαζε στην Τουρκία και την Ελλάδα διαμερίσματα, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετα οι «πυρήνες» του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Οι γερμανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι γνώριζαν για μια συνάντηση μελών του ISIS στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου στις 15 Ιανουαρίου του 2015, στην οποία ο τρομοκράτης Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο βασικός συντονιστής των επιθέσεων στο Παρίσι, συντόνιζε την συνάντηση προκειμένου να οργανωθούν αυτές οι επιθέσεις, οι οποίες τελικά πραγματοποιήθηκαν 10 μήνες μετά, στις 13 Νοεμβρίου. Ο 24χρονος φέρεται ακόμη και μετά την επιστροφή του στη Γερμανία, τον Μάιο του 2015, να βρίσκεται σε επαφή με τον «πυρήνα» που διοικούσε ο Αμπαούντ και δήλωνε έτοιμος να λάβει περισσότερες εντολές, όπως ανέφεραν σε γραπτή ανακοίνωση οι γερμανικές αρχές.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών στην Αθήνα, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στις 17 Ιανουαρίου 2015, είχαν εντοπίσει τα δύο σπίτια του Αμπαούντ. Είχαν συλλάβει τον 34χρονο Αλγερινό Omar Damache, ο οποίος συνελήφθη και εκδόθηκε στο Βέλγιο, όπως και έναν 32χρονο, που είχε εμφανιστεί ως Σύρος. Ήταν ο Walid Hammam, ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος, καθώς αρχικά οι γαλλικές αρχές δεν τον περιελάμβαναν στις λίστες υπόπτων για τζιχάντ. Αργότερα διαπίστωσαν ότι πρόκειται για στρατολόγο του Ισλαμικού Κράτους στη Γαλλία, ωστόσο τα ίχνη του είχαν χαθεί. Ο Hammam, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, σκοτώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2016 κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Ράκα της Συρίας, μαζί με τους Salah Gourmat και Sammy Djedou που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, συμμετείχαν στα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου 2015 στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στο διαμέρισμα της οδού Χωματιανού στα Σεπόλια, οι Έλληνες αστυνομικοί είχαν εντοπίσει υπολογιστές και usb, τα οποία περιείχαν σχεδιαγράμματα και χάρτη του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, όπου εξελίχθηκε η τρομοκρατική επίθεση.

(thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου