ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις για την υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους Δήμους

αντιδράσεις-για-την-υπαγωγή-των-νηπια-620640

Την οξύτατη αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας έχει προκαλέσει η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να μεταφερθούν διοικητικά τα νηπιαγωγεία στους δήμους.

Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, χαρακτηρίζει την πρόταση αυτή ως «βαθιά αντιεπιστημονική, οικονιμίστικη και απολύτως επικίνδυνη για την τύχη όλων των παιδιών της προσχολικής ηλικίας στη χώρα μας» και ζητά από την κυβέρνηση να την απορρίψει.

«Η Προσχολική Εκπαίδευση δεν μπορεί να βρίσκεται έξω από τον κεντρικό εκπαιδευτικό σχεδιασμό μιας χώρας. Χωρίς παιδαγωγική καθοδήγηση των νηπιαγωγών, χωρίς την υλοποίηση προγραμμάτων από τους αρμόδιους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Παιδείας, όπως το ΙΕΠ, χωρίς επιμόρφωση», τονίζει ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών και προσθέτει: «Το Δημόσιο Νηπιαγωγείο εφαρμόζει προγράμματα υπό την έγκριση και την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και κανείς άλλος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε αυτό. Διαφορετικά, μιλάμε για εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του αγαθού της Δημόσιας Εκπαίδευσης».

Στην ίδια επιστολή, οι νηπιαγωγοί κάνουν λόγο για τη «μεγάλη υποβάθμιση που υπέστησαν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από όταν μεταφέρθηκαν από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση (Ν.2880/2001) μέχρι σήμερα, με τους γονείς να πληρώνουν για την προσχολική φροντίδα, τις υπηρεσίες των σταθμών και τις εργασιακές σχέσεις των βρεφονηπιοκόμων να υποβαθμίζονται», προσθέτοντας ότι οι δήμαρχοι θέλουν την ίδια τύχη και για τα νηπιαγωγεία. «Είναι σε θέση η ΚΕΔΕ πέρα από την ταμειακή προσέγγιση της προσχολικής εκπαίδευσης να παρέχει σε νηπιαγωγούς και παιδιά τα παραπάνω; Δεν υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που να το πιστεύει, παρά μόνο οι δήμαρχοι που σκέφτηκαν άλλο ένα τρόπο επιβίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», καταλήγουν οι νηπιαγωγοί.

(imerisia.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου