ΕΛΛΑΔΑ

Ατομα με αναπηρία για το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα: Διαιωνίζουν τον αποκλεισμό μας

ατομα-με-αναπηρία-για-το-νομοσχέδιο-γι-625264

Την αγανάκτησή τους για την «εξαφάνισή» τους από το νομοσχέδιο που έχει εισαχθεί στη Βουλή για το πλαστικό χρήμακαταγγέλλουν άτομα με αναπηρία με κατεπείγουσα επιστολή τους στην οποία υπογραμμίζεται -μεταξύ άλλων- ότι στο εν λόγω «νομοσχέδιο δεν έχει αναγνωριστεί κανένα από τα προβλήματα που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία στις συνδιαλλαγές τους που αφορούν πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικές συναλλαγές».

Η επιστολή

«Στο παρόν νομοσχέδιο, που εισήχθη στη Βουλή χωρίς καμία διαβούλευση και συμμετοχή της κοινωνίας, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα σχετικά με την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και δεν έχει αναγνωριστεί κανένα από τα προβλήματα που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία στις συνδιαλλαγές τους που αφορούν πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το νομοσχέδιο εισήχθη για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή απολύτως ερήμην των πολιτών των οποίων ρυθμίζει τη ζωή και την καθημερινότητα, διαιωνίζοντας τον αποκλεισμό που έτσι κι αλλιώς βιώνουν καθώς και τις διακρίσεις και τα απροσπέλαστα περιβάλλοντα, όπως:

·Η συντριπτική πλειοψηφία των ΑΤΜ δεν είναι προσβάσιμα, όπως επίσης και οι ίδιες οι τράπεζες, αλλά και οι ιστοσελίδες των τραπεζών (και των υπουργείων).
·Τράπεζες αρνούνται, χωρίς δικαιολογία, να εκδώσουν πιστωτικές κάρτες σε τυφλούς!
·Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι θα αντιμετωπίσουν άτομα με αναπηρία που ζουν σε δομές κλειστής περίθαλψης.
·Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι θα αντιμετωπίσουν άτομα με νοητική αναπηρία, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ψυχικές παθήσεις.

Στο παρόν νομοσχέδιο επιβάλλεται να εισαχθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία τα θέματα που αφορά στα άτομα με αναπηρία θα προβλεφθούν με υπουργική απόφαση, η οποία θα συνταχθεί σε διαβούλευση με την ΕΣΑμεΑ.

Οι συντάκτες του νομοσχεδίου επιβάλλουν οριζόντια μέτρα με πλήθος διακρίσεων, καταστρατηγώντας κάθε έννοια ισονομίας, για το 10% του ελληνικού λαού».

(protothema.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου