ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση… διασκέδασης των εντυπώσεων

επιχείρηση-διασκέδασης-των-εντυπώσ-436193

Ενώ το δρόμο προς τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό, καθώς η ηγεσία του υπουργείου εξασφάλισε την έγκριση των επιτηρητών της τρόικας για τις προωθούμενες αλλαγές, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν λόγω των ανατροπών που επιφέρουν οι νέες ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας η ελληνική πλευρά πέτυχε να μην συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της σύνταξης οι επικουρικές συντάξεις. Έτσι η βασική σύνταξη μαζί με την ανταποδοτική στα 40 χρόνια ασφάλισης θα δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 63 με 64%.
Για τις επικουρικές συντάξεις και το εάν και κατά πόσο θα αναπροσαρμόζονται θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα αναλογιστικών μελετών που θα γίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία. Στην συνταξιοδότηση με 40 έτη προϋπηρεσία η οποία θα αντικαταστήσει την 37ετία θα συνυπολογίζονται και τέσσερα πλασματικά χρόνια ασφάλισης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υποστήριξε ότι «τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάστηκαν».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι είμαστε ακόμα σε πλαίσιο διαλόγου ωστόσο δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών επισημαίνοντας πως «ό,τι ρύθμιση προτείνουμε είναι εντός και όχι εκτός μνημονίου άρα είμαστε υποχρεωμένοι να το ακολουθήσουμε». Κατά την άποψη που επιχείρησε να προβάλλει ο κ. Πεταλωτής «δεν υπάρχει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλεσε τις παρεμβάσεις που έχουν προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων «υποχρέωση για αναγκαία προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων».
Ο κ. Πεταλωτής στάθηκε ιδιαιτέρως στο θέμα των αποζημιώσεων και των αμοιβών που λαμβάνουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι. «Οι αποζημιώσεις δεν ανατρέπονται, απλώς αλλάζει ο χρόνος προειδοποίησης» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και σημείωσε ότι τίθενται κίνητρα για την αποτροπή απόλυσης εργαζομένων ηλικίας 57 έως 64 ετών, διευκρινίζοντας ότι ακόμη και αν υπάρξει απόλυση των εργαζομένων αυτής της ηλικιακής ομάδας «διασφαλίζουμε τη συνταξιοδότησή τους με τη δυνατότητα της αυτασφάλισης».
Στο θέμα αυτό ο κ. Πεταλωτής δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις . Σε ό,τι αφορά τους νεοπροσλαμβανομένους και μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν μειώνονται οι μισθοί τους. «Δίνουμε κίνητρο για την πρόσληψη νέων εργαζομένων» ήταν η άποψη του και ανέφερε ότι το 85% του μισθού τους θα προέρχεται από τις επιχειρήσεις όπου απασχολούνται και το υπόλοιπο 15% θα καταβάλλεται από τα ταμεία του ΟΑΕΔ. Αποφεύγοντας να διευκρινίσει ποιος αρχικά θα είναι ο βασικός μισθός όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, ο κ. Πεταλωτής αρκέστηκε να πει ότι «δεν θα είναι κάτω από τις κατώτερες συμβάσεις». Γνωρίζουμε ότι τα μέτρα είναι σκληρά και επώδυνα είπε ο κ. Πεταλωτής και σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην εξεύρεση λύσης κοινής αποδοχής από όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου