ΕΛΛΑΔΑ

Εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμών

εξάμηνη-αναστολή-πλειστηριασμών-851206

Χθες ψηφίσθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας για την αναστολή των πλειστηριασμών.
Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και υπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς, Λούκα Κατσέλη, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Χάρη Καστανίδη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας η εν λόγω ρύθμιση, αποτελεί «ανάσα» για τους δανειολήπτες που δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Η διάταξη παρατείνει για ένα ακόμη εξάμηνο την υπάρχουσα ευεργετική διαδικασία που αναστέλλει τους πλειστηριασμούς που γίνονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων έως 200.000 ευρώ. Δίνει έτσι τη δυνατότητα σε υπερήμερους δανειολήπτες να ανακάμψουν και να επιδιώξουν την καλύτερη δυνατή διευθέτηση των οφειλών τους.
Σημειώνεται πως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έχει ήδη από τα τέλη Μαΐου προαναγγείλει τη λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα:
• Στις επόμενες εβδομάδες μετά τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την υπερχρέωση των φυσικών προσώπων.
• Σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές.
• Ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την καταναλωτική πίστη. Η οδηγία δίνει έμφαση στη διασφάλιση της πληροφόρησης του καταναλωτή ενώ εισάγει και κανόνες υπεύθυνου δανεισμού.
• Ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου δωρεάν παροχής συμβουλών στους καταναλωτές για διαχείριση οφειλών.
• Ριζική αναμόρφωση του νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες, καθώς ο υπάρχων νόμος παρουσιάζει μεγάλες παραλείψεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου