ΕΛΛΑΔΑ

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

στις-βρυξέλλες-ο-πρωθυπουργός-505618

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται από σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και αύριο για τη συνεδρίαση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Μιλώντας χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε εν όψει της Συνόδου ότι σε όλη την Ευρώπη επιβάλλεται μια νέα λιτότητα και μάλιστα από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας επίσης ότι η ελληνική κρίση έχει την δική της ιδιαιτερότητα αλλά το πρόβλημα δεν είναι ίδιο με αυτό που έχουν η Γερμανία και η Γαλλία ή οι βόρειες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, παρατήρησε ο πρωθυπουργός, το θέμα της υπερχρέωσης και του δανεισμού των χωρών της Ένωσης δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με λιτότητα αλλά με την προσέλκυση επενδύσεων ή επενδύσεων που θα στηρίζονται και στην αύξηση των ιδίων πόρων.

Το θέμα των ιδίων πόρων αναμένεται να αποτελέσει το βασικό ζήτημα της συζήτησης και ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουν προτείνει, μεταξύ άλλων, την επιβολή φόρου επί του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων και την έκδοση ευρωομολόγων ή πράσινων ομολόγων ως πηγή ιδίων πόρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς πολύ σύντομα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπει σε διαπραγμάτευση για το νέο προϋπολογισμό της.

Όπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, χώρες όπως η Γερμανία αναμένεται να δείξουν απροθυμία για περαιτέρω συμβολή τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και αντίθετα να θέσουν θέμα μείωσης της δικής τους συμμετοχής. «Εμείς» τόνισε ο πρωθυπουργός, «πρέπει να αντιπροτείνουμε ίδιους πόρους μέσα από άλλους μηχανισμούς. Σε κάθε περίπτωση, η λύση δεν είναι η φθηνή εργασία και η υποβάθμιση ή και εξαφάνιση των κοινωνικών κεκτημένων».

«Η δική μας θέση» κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου «είναι ότι η κοινωνική προστασία, ένα κράτος πρόνοιας, είναι και μέρος των σύγχρονων κοινωνιών και οικονομιών και αυτό αποδεικνύουν χώρες όπως αυτές του Βορρά που έχουν συνδυάσει και τα δύο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου