ΕΛΛΑΔΑ

«Έτος Σαριπόλου» κηρύχθηκε το 2017 από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

έτος-σαριπόλου-κηρύχθηκε-το-2017-από-το-676085

«Έτος Σαριπόλου» κηρύχθηκε το 2017 από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με εισήγηση του Πρύτανη, Καθηγ. Κώστα Γουλιάμου, και ομόφωνη απόφαση της 46ης Συνόδου της Συγκλήτου.

Καθώς το 2017 συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του Νικολάου Σαριπόλου (1817) στη Λάρνακα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου θέλει να τιμήσει τον θεμελιωτή του δημοσίου δικαίου στην Ελλάδα αλλά και εκ των κορυφαίων επιστημόνων του νομικού πολιτισμού του 19ου αιώνα, των οποίων η επιστημονική σκέψη έθεσε τα θεμέλια του πολιτειακού δίκαιου των εθνικών κρατών της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Γεννημένος στην Κύπρο (Λάρνακα), με βαθιά ελληνική παιδεία ο Ν. Ι. Σαρίπολος υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα, με πολυδιάστατη δράση ως ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και με διαρκή δημόσια παρουσία του στα γράμματα και στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, αντεπιστέλλων μέλος της Ακαδημίας των Παρισίων και της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου.

Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγ. Κώστας Γουλιάμος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συγκλήτου, ανέφερε πως το «Έτος Σαριπόλου αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής για μια μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια του ‘Έτους Σαριπόλου’, θα προγραμματιστούν διάφορες εκδηλώσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα με τη σύμπραξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, επαγγελματικών οργανώσεων και επιστημονικών συλλόγων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου