ΕΛΛΑΔΑ

Παραμένει το αδιέξοδο στα Νοσοκομεία

παραμένει-το-αδιέξοδο-στα-νοσοκομεία-851206

Ακαρπη ήταν η συνάντηση που διεξήχθη χθες το απόγευμα μεταξύ των προμηθευτών των δημοσίων νοσοκομείων και των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, για το κρίσιμο ζήτημα των προμηθειών στα νοσοκομεία και ενώ οι ελλείψεις είναι πλέον τραγικές.

Μετά τη συνάντηση προμηθευτές δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι δεν υπήρξε κάποια λύση, ενώ απάντησαν στην υπουργός λέγοντας ότι δεν είναι ούτε εκβιαστές, ούτε πιράνχας. Οι προμηθευτές έχουν σύσκεψη σήμερα για το θέμα.

Η κυβέρνηση κατέθεσε νέα βελτιωμένη πρόταση, παραμένοντας πάντως στη λογική της εξόφλησης των οφειλών με ομόλογα διάρκειας 2-4 ετών. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση η έκπτωση για την αποπληρωμή των χρεών του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές από 18% με 19%, που ήταν αρχικά, έπεσε στο 13 – 14%.

Χειρουργείο έκτακτου περιστατικού 30 ώρες αργότερα

Οι γιατροί διαμηνύουν ότι οι ελλείψεις, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία – ακόμη και τη ζωή – ασθενών. Για του λόγου το αληθές, μία 30χρονη γυναίκα που μεταφέρθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής με πολλαπλά κατάγματα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και μπήκε σε χειρουργείο με 30 ώρες καθυστέρηση λόγω έλλειψης υλικού.

Λόγω έλλειψης του κατάλληλου υλικού, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν άμεσα σε σπονδυλοδεσία και αποσυμφόρηση μυελού, νωρίτερα από την Κυριακή και η γυναίκα κινδυνεύει να μείνει παράλυτη.

Τελεσίγραφο από Ξενογιαννακοπούλου

"Το πάρτι τελείωσε και στο χώρο της υγείας", διαμήνυσε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μιλώντας σε ημερίδα έκανε λόγο για εκβιαστική στάση των προμηθευτών που έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω της έλλειψης υλικών.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, επεσήμανε ότι ενώ η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει, δηλαδή ότι θα γίνει διακανονισμός και ρύθμιση των χρεών προς τους προμηθευτές, βλέπει να εκτυλίσσεται διπλός εκβιασμός. Όπως εξήγησε, "μερίδα προμηθευτών δεν αποδέχονται τους όρους του διακανονισμού και άλλοι δεν θέλουν να ισχύσουν οι νέοι κανόνες που επιβάλουμε για να υπάρξει επιτέλους τάξη, εποπτεία και χαμηλότερες τιμές στην προμήθεια των αναλώσιμων ειδών".

Η υπουργός Υγείας κάλεσε τους προμηθευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και δήλωσε αποφασισμένη να προχωρήσει στη ρύθμιση των χρεών, τονίζοντας ότι όταν εκβιάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αυτό είναι εις βάρος και του ελληνικού λαού. Όπως εκτίμησε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν μεγάλες υπερτιμολογήσεις, κάτι που οδήγησε σε υπέρογκα κέρδη τους προμηθευτές σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΣΥ.

Επιμένουν να μην ανεφοδιάζουν

Από την πλευρά τους οι προμηθευτές, σε ανακοίνωσή τους, επιμένουν στην άρνησή τους να εφοδιάσουν τα νοσοκομεία, καθώς λένε ότι δεν τους ικανοποιεί η ρύθμιση των συναρμόδιων για το θέμα υπουργείων Οικονομικών και Υγείας. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ένα καταστροφικό γι΄αυτούς σενάριο ρύθμισης των συσσωρευμένων χρεών των νοσοκομείων.

Στο τέλος του 2009 πληρώθηκαν 1,2 δισ. ευρώ και σήμερα προχωρά η διαδικασία ώστε να αποπληρωθούν τα υπόλοιπα πέντε δισ. ευρώ. Η υπουργός Υγείας δηλώνει αποφασισμένη να προβεί σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη σε βασικά είδη που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, το συντομότερο δυνατόν.

Ωστόσο το "εμπάργκο" που έχουν επιβάλει οι προμηθευτές έχει οδηγήσει σε αδυναμία πολλά νοσοκομεία να εξυπηρετήσουν ακόμη και τα έκτακτα περιστατικά. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος κάνει λόγο για αδυναμία αρκετών νοσοκομείων να φέρουν σε πέρας ουσιαστικές ιατρικές πράξεις, καθώς απουσιάζουν υλικά, αντιδραστήρια και ράμματα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου