ΕΛΛΑΔΑ

Ανανέωση υποψηφίων θέλει το ΠΑΣΟΚ

ανανέωση-υποψηφίων-θέλει-το-πασοκ-851206

Επιλογή σαραντάρηδων για την ανανέωση της πολιτικής ζωής σχεδιάζει ο Γ. Παπανδρέου, εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του φθινοπώρου. Με τους τοπικούς άρχοντες να αποκτούν ρόλο και πόρους, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να συνδυάσει αναγνωρίσιμα και νέα πρόσωπα, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητές του να έχει επιτυχίες.
Η Αθήνα με κορυφαίο στέλεχος, η Θεσσαλονίκη με πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, ο Πειραιάς με τον Παναγιώτη Φασούλα και η περιφέρεια Αττικής με τη Φ. Γεννηματά είναι οι τέσσερις βασικοί στόχοι του ΠΑΣΟΚ. Για τον πρώτο δήμο της χώρας ακούγονται τα ονόματα του Μ. Χρυσοχοΐδη και της Α. Διαμαντοπούλου, ενώ για τη Θεσσαλονίκη του Ν. Ευθυμιάδη, πρώην προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και στενού φίλου του Γ. Μπουτάρη. Στη μάχη των δημοτικών εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα ρίξει και πρόσωπα από την κεντρική πολιτική σκηνή, όπως ο Ευ. Αργύρης, ο Ε. Νασιώκας, ο Π. Σγουρίδης, ο Στ. Αρναουτάκης κ.ά.
Ζητούμενο παραμένει αν ο πρωθυπουργός θα συναινέσει στο ασυμβίβαστο βουλευτή-υποψηφίου και αν θα κλείσει την πόρτα της Αυτοδιοίκησης σε πρώην βουλευτές ή δημάρχους και νομάρχες.
Δεδομένων των σκανδάλων που έχουν απαξιώσει ένα μεγάλο τμήμα του υφιστάμενου πολιτικού προσωπικού, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τους συνεργάτες του νέα πρόσωπα.
Επιτυχημένους επαγγελματίες, νέους πολιτικούς. Από τις πρώτες μέρες υποβολής υποψηφιοτήτων, οι συνεργάτες του έκαναν μια διάγνωση που σήμανε συναγερμό: «Πρόσωπα που έχουν πιάσει στασίδι στην Αυτοδιοίκηση δεν λένε να ξεκολλήσουν»! Η πολιτική απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου, όμως, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση:
«Ο «Καλλικράτης» να δώσει ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα ώστε να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό του Κινήματος». Ο θεσμός του αντιπεριφερειάρχη, επειδή ακριβώς δεν χρειάζονται χρήματα για να εκλεγεί κάποιος μιας και δεν χρειάζεται σταυρό, έχει ακριβώς αυτή τη διάσταση. Δεν θα είναι τιμητικές αποστρατείες ή κάποιου είδους παράσημο κατ’ απονομή για τη μακρά θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διαφόρων στελεχών, αλλά ευκαιρίες για ν’ αναδειχθούν νέα πρόσωπα. Από εκεί ο Γ. Παπανδρέου προσδοκά να βγει μια νέα γενιά που θα ξέρει καλά ότι οφείλει την ύπαρξή της στην ευκαιρία που της έδωσε.
Εξαίρεση στη γενικότερη αυτή αντίληψη θα αποτελέσει το ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας Αττικής. Εκεί χρειάζεται ένα ισχυρό όνομα για τη θέση του περιφερειάρχη που θα πλαισιώνεται από μια ομάδα έμπειρων, αναγνωρίσιμων στις περιοχές τους και αποδεδειγμένα ικανών στελεχών.

Νεανική υποψηφιότητα
Ανοιχτή για μια νεανική υποψηφιότητα είναι η θέση αντιπεριφερειάρχη της Ανατολικής Αττικής όπου το ΠΑΣΟΚ έχει μια παραδοσιακή αδυναμία. Καλύτερη λύση θεωρείται ο Γ. Ράπτης, ειδικός σύμβουλος σε θέματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τοπικών πολιτικών, 34 ετών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Νεολαίας. Αλλωστε, διαθέτει προσωπική επιρροή και στην Αθήνα, αφού εκεί ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος το 2006 με τον Κ. Σκανδαλίδη.
Πολύ ισχυρή θεωρείται η υποψηφιότητα για θέση αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, του Λ. Παλάντζα, 32 ετών, στενού συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά. Στη Θεσσαλία πολλοί προτείνουν ως μια καλή λύση για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Λάρισας τον Θ. Παπαλιάγκα, 35 ετών, δικηγόρο και εκλεγμένο νομαρχιακό σύμβουλο.
Στην Καρδίτσα ο Γ. Γεννάδιος, 35 ετών, καθηγητής μέσης εκπαίδευσης και αντιδήμαρχος της πόλης, δέχεται πιέσεις να κάνει το μεγάλο βήμα. Στη Θεσπρωτία για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη υπάρχει η ισχυρή υποψηφιότητα του Κ. Πανταζή, δικηγόρου, 32 ετών και γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
Στην Αργολίδα η θέση του αντιπεριφερειάρχη φαίνεται ότι έχει κλείσει, καθώς ο Τ. Χειβιδόπουλος, 40 ετών και συνεργάτης του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλου, δεν έχει αντίπαλο.
Στην Κρήτη, ο Κ. Βαρδαβάς, 35 ετών, αντιδήμαρχος Ηρακλείου, φαίνεται ότι θα ακολουθήσει τον Γ. Κουράκη στην περιφέρεια, αν και για την ίδια θέση μια καλή λύση θα ήταν ο Ν. Παπαδάκης, 41 ετών, μέλος του ΔΣ του ΙΣΤΑΜΕ και σύμβουλος του Χ. Παμπούκη.
Μάλλον, όμως, ο τελευταίος ενδιαφέρεται περισσότερο για την κεντρική πολιτική σκηνή. Στην Καβάλα μια σειρά συγκυριών μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον 28χρονο οικονομολόγο Γ. Χριστοδουλίδη, ενώ στη Χαλκιδική φαίνεται ότι θα διεκδικήσει τη θέση του αντιπεριφερειάρχη ο Τ. Πανάς, 32 ετών, καθηγητής Πληροφορικής.

Γυναικείο «άρωμα»
Φυσικά, νέες υποψηφιότητες αντιπεριφερειαρχών χωρίς ισχυρό γυναικείο άρωμα δεν μπορούν να υπάρξουν στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου. Στη Μαγνησία η Π. Ντελεδήμου, πρόεδρος της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής νεολαίας, μόλις 33 ετών, εκπροσωπεί αυτό ακριβώς που αναζητεί η Ιπποκράτους.
Στα Ιωάννινα μόνο καλά λόγια ακούγονται για την Τ. Σιώζου, ανιψιά του αντιπροέδρου της Βουλής Ευ. Αργύρη. Η Ζ. Δημαδάμα Αθηνά, 37 ετών, δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για την Αιτωλοακαρνανία. Στην ίδια περιφέρεια, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Δ. Λοΐζου, μέλος του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, 34 ετών, η οποία παρά το ότι ασκεί το κάθε άλλο παρά συμπαθές επάγγελμα του εφοριακού, συγκεντρώνει την εκτίμηση των συντοπιτών της. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η Μ. Πουρνάρα στη Ροδόπη. Είναι μόλις 30 ετών, αλλά είναι ήδη πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου.
Γενικότερα, πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι η γενιά των «λίγο πριν, λίγο μετά τα 40» συμμετέχει σε θέσεις κλειδιά και στην ίδια την κυβέρνηση. Πρόκειται για μια νέα γενιά πολιτικών στελεχών με εντυπωσιακά βιογραφικά σπουδών και με επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή που στελεχώνουν κρίσιμες θέσεις σε γραφεία υπουργών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου