ΕΛΛΑΔΑ

Ερχεται κύμα πλειστηριασμών για οφειλέτες

ερχεται-κύμα-πλειστηριασμών-για-οφει-851206

Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί είναι ο εφιάλτης χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επαγγελματιών. Η αδυναμία των οφειλετών να αποπληρώσουν χρέη προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, σε μια περίοδο που όλα έχουν παγώσει, τους έχει κάνει να… χάσουν τον ύπνο τους.

Η απειλή να βγει στο σφυρί κινητή και ακίνητη περιουσία τους πλησιάζει και οι οφειλέτες ακόμη περιμένουν τις περιβόητες ρυθμίσεις.
Η τάση αποτυπώνεται ανάγλυφα στις αιτήσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών, καθώς και στις διαταγές πληρωμής που εκδίδονται στα Δικαστήρια του Βόλου και συνεχίζουν να εξελίσσονται με μορφή χιονοστιβάδας.

Το τρομακτικό πρόβλημα αναμένεται να ξεδιπλωθεί ολοκληρωτικά από το Σεπτέμβριο, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για τραπεζικές οφειλές έως 200.000 ευρώ είχαν παγώσει με ρύθμιση της κυβέρνησης μέχρι τις 30 Ιουνίου. Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας ωστόσο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν έχουν δει το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των οφειλών τους.

Πληροφορίες ανεπίσημες θέλουν να δίνεται νέα προθεσμία για το πάγωμα των πλειστηριασμών. «Τρίχες κατσαρές!», αποτόλμησε να σχολιάσει ο αντιπρόεδρος του Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Ερευνών Γιώργος Δημόπουλος, όταν ρωτήθηκε από τον «Τ» για τις ελπίδες που έχουν οι δανειολήπτες να γλυτώσουν από τη μέγγενη των πλειστηριασμών.

«Όλα θα τα δούμε από το Σεπτέμβριο. Αλλά πού είναι η πολιτική διάθεση να δοθεί λύση στο πρόβλημα; Πού είναι το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις; Με ποιον τρόπο να ρυθμίσουν τα χρέη τους, όταν τα καταστήματα κλείνουν και χιλιάδες οδηγούνται στην ανεργία; Τα είχαμε προβλέψει όλα όσα θα επακολουθούσαν με κύριους υπεύθυνους τις Τράπεζες, αλλά τότε μας λοιδορούσαν. Δυστυχώς είχαμε δίκιο», λέει ο κ. Δημόπουλος.

Ενώ οι πλειστηριασμοί είναι παγωμένοι μέχρι το τέλος Ιουνίου, τα δικαστήρια δέχονται μπαράζ αιτήσεων για έκδοση διαταγών πληρωμής από τράπεζες, χρέη προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες κ.λ.π., που αποτελούν απειλή για τις περιουσίες χιλιάδων Ελλήνων.

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου στο πρώτο πεντάμηνο του 2010 κατατέθηκαν 310 αιτήσεις πλειστηριασμών. Η μείωση συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 είναι 7%, αν και η σύγκριση γίνεται με ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από ρεκόρ πλειστηριασμών.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2009 οι αιτήσεις πλειστηριασμών ήταν 325. Στις 266 έφτασαν το ίδιο χρονικό διάστημα του 2008 και στις 242 το 2007.

Εκτός από τον ιδιωτικό, οι πλειστηριασμοί δείχνουν ανοδική πορεία και στο δημόσιο τομέα. Ήδη για το 2010 κατατέθηκαν 94 αιτήσεις. Πέρυσι οι αιτήσεις από τον δημόσιο τομέα, δηλαδή ΙΚΑ, Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, Ελληνικό Δημόσιο, έφτασαν τις 354, το 2008 τις 341 και το 2007 τις 243.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας το Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο Ερευνών αναμένει μαζική κατάθεση κατασχετήριων εκθέσεων. Ακόμη το πρόβλημα δεν έχει αποκαλυφθεί στην ολότητά του εξαιτίας του μπλόκου που έχει δείξει η κυβέρνηση, φρενάροντας τις κατασχετήριες εκθέσεις πλειστηριασμών από τις Τράπεζες, που αποτελούν τους κύριους επισπεύδοντες στον ιδιωτικό τομέα.

Οι αιτήσεις πλειστηριασμών και κατασχέσεων απεικονίζουν το δείκτη οικονομικής ασφυξίας στον οποίο έχουν οδηγηθεί τα ελληνικά νοικοκυριά.

Οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί ακόμη και για μικροποσά τις περιουσίες οφειλετών που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους.
Το πρόβλημα πλήττει κυρίως τα νέα ζευγάρια, με μισθούς από 700 έως 1.000 ευρώ ο καθένας, οι οποίοι δανειοδοτήθηκαν για την απόκτηση κατοικίας, ώστε να ξεφύγουν από το ενοίκιο. Άλλωστε οι συγκεκριμένες ηλικίες είναι οι πλέον παραγωγικές αλλά και καταναλωτικές.

Οι αποφάσεις διαταγών πληρωμής που εκδίδονται καταιγιστικά αποκαλύπτουν με δραματικό τρόπο το μέγεθος της κρίσης. Τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Βόλου δείχνουν ότι οι διαταγές πληρωμής για δάνεια, επιταγές και γραμμάτια, έχουν πρωτοφανή έκρηξη την τελευταία πενταετία: 309 το 2005, 385 το 2006, 437 το 2007, 649 το 2008, για να σκαρφαλώσει ο αριθμός τους στις 911 το 2009, παρουσιάζοντας δηλαδή αύξηση κατά 40,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δείγμα για το τι πρόκειται να επακολουθήσει μέχρι το τέλος του 2010 αποτελούν τα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, καθώς στη διάρκειά του εκδόθηκαν ήδη 416 διαταγές πληρωμής.

Σε πολλές περιπτώσεις επαγγελματίες που έχουν βουλιάξει στα χρέη και βλέπουν τις ιδιοκτησίες τους να χάνονται, αναζητούν… σωσίβιο σε νέο δανεισμό -αν και ιδιαίτερα δύσκολο πλέον- που θα τους δημιουργήσει πρόσθετα χρέη, είτε στρέφονται σε άλλες ιδιαίτερα επικίνδυνες οδούς για την εξασφάλιση ρευστού.

Άλλοι πάντως, χωρίς ψυχικά και οικονομικά αποθέματα, αφήνονται στην τύχη τους.

Σύμφωνα με δικηγόρους, τεράστιο είναι πλέον το πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών, με αποτέλεσμα τράπεζες αλλά και ιδιώτες να κινούν τις διαδικασίες για έκδοση διαταγών πληρωμής ακόμη και για εξευτελιστικά ποσά.

Πρώτες αγωγές
Στον «πόλεμο» που έχουν κηρύξει δανειολήπτες απέναντι στα χαράτσια των τραπεζών και τους όρους που έχουν κηρυχθεί παράνομοι και καταχρηστικοί έχει ήδη εισέλθει το Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο Ερευνών.

Ο δικαστικός δρόμος έχει ανοίξει με την κατάθεση των πρώτων τριών αγωγών στο Βόλο. Όμως δεν δείχνει εύκολος, εκτιμά ο κ. Δημόπουλος, μιλώντας κυρίως για το χρόνο προσδιορισμού συζήτησής τους, που θα είναι το 2011 και εάν…
Έστω πάντως και αν χρειαστεί να περιμένουν, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν, καθώς είναι βέβαιοι ότι θα έχει αίσια έκβαση.
 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου