ΕΛΛΑΔΑ

Συμφωνούν ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. για τη Siemens

συμφωνούν-πασοκ-ν-δ-για-τη-siemens-509760

Συναινετικοί εμφανίστηκαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων στην κοινή προσπάθεια, που, όπως είπαν, πρέπει να καταβληθεί από όλους, ώστε να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση Siemens και να υπάρξει η πλήρης διαλεύκανσή της.

Τόσο ο Χρήστος Παπουτσής όσο και ο Κώστας Μαρκόπουλος, επικρότησαν τις χθεσινές ομόφωνες αποφάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει συντεταγμένη αντίδραση της πολιτείας, ώστε να βγουν στο φως όλα τα στοιχεία, για τα οποία υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα και να καταλογιστούν ευθύνες στους πραγματικούς ένοχους.

Ταυτόχρονα ζήτησαν να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία από όλους, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και να μην παγιδευτούν σε εντυπωσιασμούς.

«Επιτέλους μπήκε το νερό στο αυλάκι. Τα πολιτικά συμπεράσματα που θα βγούνε από την έρευνα της υπόθεσης αυτής θα θωρακίσουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Παπουτσής κάλεσε το ΛΑΟΣ να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό στην Εξεταστική Επιτροπή για να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης Siemens.

Από την πλευρά του, ο Κ. Μαρκόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο προς την κατεύθυνση της ΕΕ όσο και της γερμανικής κυβέρνησης, ώστε η «Siemens να πιεστεί να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα στοιχεία που υπάρχουν».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η αναζήτηση της αλήθειας δεν μπορεί να προχωρήσει, αν παγιδευτεί σε επικοινωνιακά παιχνίδια.

«Τα ΜΜΕ πρέπει να κρατήσουν την ουσία. Να πετάξουν τις οικοσυσκευές. Η αλήθεια βρίσκεται στο 99% και στα μεγάλα και όχι στο 1% που βρήκαμε μέχρι σήμερα. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε να βρούμε τα υπόλοιπα 99%. Ψάχνουμε το βηματισμό της νέας μεταπολίτευσης, στα πλαίσια μιας αταλάντευτης διαφανούς λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και αυτές είναι εξετάσεις για όλους μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Μαρκόπουλος.

Ο επιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης στην Εξεταστική

Την κλήτευση του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη και των πρώην στελεχών του ΟΤΕ Γιώργου Σκαρπέλη και Πέτρου Λάμπρου αποφάσισε ομόφωνα η Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, έπειτα από πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Οι τρεις αναμένεται να καταθέσουν στην επιτροπή εντός των προσεχών εβδομάδων.

Σήμερα, Πέμπτη, εμφανίστηκαν ενώπιον της Επιτροπής ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάς Πρόδρομος Μαυρίδης και ο πρώην τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Διονύσης Δενδρινός. Και οι δύο αρνήθηκαν να καταθέσουν οτιδήποτε επικαλούμενοι το γεγονός ότι είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Στη συνέχεια για άλλη μια φορά ενώπιον της Επιτροπής εμφανίστηκε η πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου Κ. Τσακάλου.

Επίσης, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων τρία μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής (πιθανότατα οι κ.κ. Θ. Παφίλης, Π. Καμμένος και η κ. Τσόνογλου) αναμένεται να μεταβούν στη Γερμανία προκειμένου να λάβουν καταθέσεις από τους Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ και, εάν δεχθεί να καταθέσει, από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Οι 20 επιχειρηματίες

Το άνοιγμα και την κίνηση των λογαριασμών 25 επιχειρηματιών και εταιρειών που, κατά τη γνώμη των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens, σχετίζονται με την κίνηση ποσών από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης.

Πρόκειται για «πρόσωπα στους λογαριασμούς των οποίων εμβάστηκαν ποσά από τα μαύρα ταμεία και εμφιλοχωρεί οπωσδήποτε η πιθανότητα να μην εμπλέκονται απλά ως λαθροδιακινητές χρηματικών ποσών προς τράπεζες του εξωτερικού, αλλά να εμπλέκονται και επί της ουσίας όλοι ή κάποιοι εξ αυτών ως παραλήπτες των παραπάνω ποσών για λογαριασμό τρίτων, οι οποίοι έχουν διαπράξει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας».

Με βάση την επιστολή που ο κ. Σ. Βαλυράκης απέστειλε προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, τον ειδικό γραμματέα της ΥΠΕΕ Γ. Καπελέρη, τον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Α. Γαβριηλίδη, τα συγκεκριμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα είναι:

Οι χρηματιστές Ν. Δεβλέτογλου και Αθ. Ράμμος, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γ. Κορωνιάς, ο επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης ως δικαιούχος των λογαριασμών των υπεράκτιων εταιρειών WΕD Ιnternational Ltd και Ursula Μarketing Corp και της εταιρίας Νεοχημική Λ.Β. Λαυρεντιάδης Α.Ε. (Στο Δ.Σ. της Νεοχημικής συμμετέχει και ο δικηγόρος Γρηγόριος Κυριτσάκας, πρόεδρος χρηματιστηριακής εταιρείας), οι Δημήτρης και Γιάννης Δαμκαλίδης, οι Κωσταντίνος Κορμάς, Μάριος Νικολιδάκης, Χρήστος Μαρκόπουλος, Αντώνιος Περίσσιος, Αντώνιος Καντάς, Παναγιώτης Κουκουλομάτης, Μάριος Κάτσικας, ο Γερμανός υπήκοος Η. Κienest, συνταξιούχος που διαμένει στην Ελλάδα, ο Βασίλης Τυρογαλάς και οι εταιρείες Βalisea, ΚΡΜG και Ρrince Ρacific Ltd.

Επιστολή Βερελή

Εν τω μεταξύ, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής εξέδωσε την Πέμπτη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι ουδέποτε είχε επαφές με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, αν και κάτι τέτοιο επιδιώχθηκε από την πλευρά του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens, ούτε καν σε κοινωνικό επίπεδο. Επίσης, αναφέρει ότι ουδέποτε δέχθηκε δώρα από τη Siemens, παρά μόνο ένα κινητό τηλέφωνο από αντιπροσωπεία που τον επισκέφθηκε στο υπουργείο με επικεφαλής τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα.

Ο κ. Βερελής επισημαίνει με νόημα στο τέλος της ανακοίνωσής του ότι, εάν κάποιος ήθελε να έρθει σε επαφή με τον κ. Χριστοφοράκο, χωρίς να το μάθουν τρίτοι ή η γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου, θα μπορούσε εύκολα να το πράξει, καθώς εκείνη την εποχή υπήρχαν ήδη τα καρτοκινητά τηλέφωνα, τα οποία τότε δεν ήταν υποχρεωτικό να είναι επώνυμα.

Αρση τηλεφωνικού απορρήτου

Στην αξιολόγηση σημαντικού υλικού, που κατασχέσθηκε από τη Siemens με τη βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών, προχωρούν οι δύο εφέτες ειδικοί ανακριτές, που χειρίζονται την υπόθεση, Μαρία Νικολακέα και Ιωάννης Φιοράκης.

Οι δύο εφέτες έχουν κατασχέσει από τα γραφεία της εταιρείας 21 κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, καθώς και έναν φορητό υπολογιστή, που χρησιμοποιούσε ο Μ. Χριστοφοράκος, αλλά και τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της έως πρότινος γραμματέως του, Κ. Τσακάλου, υλικό που δεν είχε κατασχεθεί σε προηγούμενες εφόδους δικαστικών στη Siemens.

Για την αξιολόγηση των νέων στοιχείων οι εφέτες θα εκδώσουν διάταξη για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των επίμαχων τηλεφώνων και θα ζητήσουν από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να «σπάσει» τους κωδικούς, τόσο του σκληρού δίσκου, όσο και του φορητού υπολογιστή, καθώς εκτιμούν ότι ενδέχεται να βρεθούν στοιχεία, που θα φωτίσουν την περίοδο μετά το 2003.

Στους δύο εφέτες που χειρίζονται την πολύπλοκη υπόθεση αναμένεται να προστεθεί και ένας ακόμη, κατ’ εντολήν του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την επιλογή του οποίου θα συνεδριάσει η ολομέλεια Εφετών στις 17 Ιουνίου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου