ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλύψεις Ολάντ και Wikileaks για το πρώτο εξάμηνο ΣΥΡΙΖΑ

αποκαλύψεις-ολάντ-και-wikileaks-για-το-πρώτο-ε-688039

Αποκαλύψεις για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από διαφορετικές πλευρές και για διαφορετικές πλευρές ήρθαν χθες στη δημοσιότητα. Από τη μια η πρόταση για τύπωμα δραχμής στη Ρωσία και από την άλλη η παρέμβαση του Μπιλ Κλίντον στον Αλέξη Τσίπρα για να υπογράψει μνημόνιο.

Ολάντ: Ο Πούτιν μου είπε ότι ο Τσίπρας τον ρώτησε αν μπορεί να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποκάλυψε πως ο Πούτιν τον είχε ενημερώσει για το «αίτημα» της Αθήνας να τυπώσει… δραχμές στη Μόσχα.

Συγκεκριμεα, στο βιβλίο «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά», στο οποίο περιλαμβάνονται εκμυστηρεύσεις του Γάλλου Προέδρου σε δύο δημοσιογράφους της Λε Μοντ, ο Ολάντ περιγράφει μια συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως διηγείται, ο Ρώσος πρόεδρος του ανέφερε ότι ο Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα, που είχε προηγηθεί, τον ερώτησε εάν θα μπορούσε να τυπώσει χαρτονομίσματα δραχμής στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, στο βιβλίο των Davet και Llomme γίνεται αναφορά στο τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ, το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος κατάλαβε ότι ήταν μια προειδοποίηση ότι η Ρωσία ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση Grexit.
Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία (…) Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτήρια για να το κάνουν».

Απόδειξη, σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου, ότι στην ελληνική κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή σκέφτηκαν πραγματικά να φύγουν από την Ευρώπη.

Και ο Πούτιν συνεχίζει: «Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε».

Και η ανάλυση του Ολάντ, όπως γράφεται στο βιβλίο: «Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ισως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και δεύτερον για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί».

Μαξίμου: Δεν τέθηκε τέτοιο αίτημα από τον Ελληνα πρωθυπουργό

Το μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει εμμέσως την αποκάλυψη των WikiLeaks σχετικά με την συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι οι δύο άνδρες συνομίλησαν χωρίς να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο. Σημειώνουν όμως με νόημα ότι «όλες οι πλευρές επιθυμούσαν την απεμπλοκή του ζητήματος». Οι ίδιοι κύκλοι διαψεύδουν πάντως ότι Τσίπρας και Κλίντον είχαν επικοινωνία μετά το δημοψήφισμα. Οπως υποστηρίζουν είχε υπάρξει επικοινωνία με τον Μπιλ Κλίντον αρκετά πριν το δημοψήφισμα – πριν καν μάλιστα αποφασιστεί η διεξαγωγή του. «Μετά το δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει μόνο με τον πρόεδρο Ομπάμα» λένε κυβερνητικές πηγές.

ΝΔ: Κανείς δεν είναι σίγουρος ότι ο Τσίπρας δεν θα ξανασκεφθεί να τυπώσει δραχμές

Ανακοίνωση σχετικά με τις αποκαλύψεις στο βιβλίο του Φρανσουά Ολάντ εξέδωσε η ΝΔ. «Αποδεικνύεται, άλλη μια φορά, ότι ο κ. Τσίπρας αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και προσθέτει: «Ερήμην των πολιτών και σε αντίθεση με την εντολή που είχε λάβει από τον ελληνικό λαό. Ολοι συνειδητοποιούν ότι με τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να υπάρχει καμία ασφάλεια για την πορεία που ακολουθεί η χώρα».

«Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στον κατήφορο που οδηγεί τη χώρα με την πολιτική του δεν θα ξανασκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

Ποτάμι: Ποτάμι για τις αποκαλύψεις Ολάντ: Ο Πούτιν τα φαντάστηκε, ο Γάλλος πρόεδρος παραπλανήθηκε…

«Λέει ψέματα λοιπόν και ο Ολάντ και ο Πούτιν. Και ο μόνος που λέει αλήθεια είναι ο κ. Τσίπρας» σχολίασε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι τις αποκαλύψεις του Γάλλου προέδρου στο βιβλίο του και την διάψευση του Μαξίμου.

«Δεν ζήτησε από τον κ. Πούτιν να τυπώσει η Ελλάδα δραχμές στη Ρωσία. Ο Πούτιν το φαντάστηκε και ο Ολάντ παραπλανήθηκε. Τίποτα δεν συνέβη σύμφωνα με τις διαρροές του Μαξίμου.

Το παιχνίδι με τη δραχμή ήταν κάτι που είχε αποκαλύψει το Ποτάμι. Και αυτός είναι ο λόγος που πιέζαμε για να γίνει μία συμφωνία πριν κατρακυλήσουμε εκτός Ευρώπης.

Τώρα ήρθε ή ώρα να απολογηθεί ο κ.Τσιπρας για τα όσα επικίνδυνα έγιναν και χρέωσαν τη χώρα αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια» καταλήγει η ανακοίνωση.

Wikileaks: Ο Κλίντον παρενέβη στον Τσίπρα για να υπογράψει μνημόνιο το 2015

Η άλλη αποκάλυψη που έγινε χθες αφορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και προέρχεται από τα Wikileaks τα οποία έδωσαν στη δημοσιότητα mail μέσω του οποίου ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα στις 10 Ιουλίου 2015 (πέντε ημέρες μετά το δημοψήφισμα και πριν τη δραματική Σύνοδο Κορυφής) στο γραφείο του Μπιλ Κλίντον, ρωτώντας τον αν μπορεί να μεσολαβήσει στο ζήτημα επίτευξης της ελληνικής συμφωνίας.

Ο Μπιλ Κλίντον απαντά θετικά και ρωτά αν θα πρέπει να υπάρξει πίεση και στην Ανγκελα Μέρκελ.

«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ», έγραφε στο ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τον Μπιλ Κλίντον.

Η απάντηση ήταν η εξής: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι “θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;” Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;»

Από τα στοιχεία, δεν διευκρινίζεται εάν τελικά ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου