ΕΛΛΑΔΑ

Αγωνία για το ύψος του πληθωρισμού

αγωνία-για-το-ύψος-του-πληθωρισμού-477311

Με σειρά δράσεων που θα κλιμακωθούν μέχρι το τέλος του έτους επιχειρεί η κυβέρνηση να θέσει σε έλεγχο την πορεία του πληθωρισμού, όπως είπε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Μεταξύ αυτών η κατάθεση αγορανομικής διάταξης «που θα βάλει επιτέλους τάξη στις τιμές στο ράφι» και η τροποποίηση του Αγορανομικού Κώδικα με στόχο την εξυγίανση των ενδιάμεσων διαδικασιών.
Πάντως οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων εξέφρασαν έντονη δυσφορία για το κακό κλίμα που επικρατεί στην αγορά, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «φορολογικό πληθωρισμό» και μιλώντας για επιχειρήσεις που εκπέμπουν SOS.
Στο πλαίσιο αυτό μετά τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής, η υπουργός Λ. Κατσέλη εξέφρασε την πεποίθησή της πως θα πρέπει να υπάρξει πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και να μην επιβληθούν νέα πράσινα τέλη.

Οι δράσεις για πληθωρισμό
Οπως ενημέρωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με την τροποποίηση του ισχύοντος Αγορανομικού Κώδικα που τις επόμενες ημέρες ανακοινώνεται, εξυγιαίνονται ενδιάμεσες διαδικασίες πριν φτάσει το προϊόν στο ράφι, προστατεύοντας τον καταναλωτή.
Ακόμα, τις επόμενες μέρες, με σχετική Αγορανομική Διάταξη εκτιμάται ότι θα μπει τάξη στις τιμές στο ράφι, ώστε αυτές να αποτυπώνουν το πραγματικό όφελος προς τον καταναλωτή.
«Θα προβλέπονται σαφείς πλέον όροι διενέργειας των προωθητικών ενεργειών, με πλήρη ενημέρωση των καταναλωτών για το αξιακό όφελος που αποκομίζουν και τον περιορισμό του χρόνου διενέργειας των προσφορών. Στόχος μας είναι να θωρακιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο καταναλωτής και να μην παρασύρεται από προσφορές που δήθεν του μειώνουν την τιμή στο ράφι, αλλά στην πραγματικότητα δεν το κάνουν. Στόχος μας είναι να εξυγιανθεί η διαδικασία των εκπτώσεων και προσφορών και ο καταναλωτής να ωφελείτε από πραγματικές μειώσεις στην καθαρή τιμή στο ράφι» είπε η υπουργός.
Υπενθυμίζεται, τόνισε η υπουργός, ότι για πρώτη φορά δόθηκε από το υπουργείο εντολή υποβολής των αναλυτικών φακέλων τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών τους, σε 40 πολυεθνικές εταιρείες με μεγάλα μερίδια αγοράς σε βασικά αγαθά, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο: υφίστανται υπερτιμολογήσεις στις τιμές πώλησης των προϊόντων των διεθνικών ομίλων στη χώρα και οι τιμές που χρησιμοποιούνται για τις ενδοομιλικές τιμολογήσεις διαφέρουν από αυτές που χρησιμοποιούνται για συναλλαγές με τρίτους.
Πάντως ως προς αυτή τη διαδικασία σημειώνεται ότι απαιτείται αρκετός χρόνος ακόμα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Στο πλέγμα των δράσεων σύντομα θα προστεθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια στις τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών, είπε η υπουργός, ενώ σημείωσε ότι ενισχύεται η εποπτεία στην αγορά καυσίμων.
Η υπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά προωθείται η εισαγωγή στο ελληνικό δίκαιο, ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, που θα διευκολύνει τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους θιγόμενους από παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας (private enforcement).
Τέλος, ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το Παρατηρητήριο Τιμών παρέχοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παρακολουθεί πάνω από 1.000 προϊόντα σε 9 σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές ενώ ολοκληρώνεται το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων και τίθεται σε λειτουργία το νέο σύστημα τιμολόγησης.
Ακόμη η υπουργός υπενθύμισε ότι μεταφέρεται και λειτουργεί ολοκληρωμένα πλέον από το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο υπουργείο Οικονομίας το Παρατηρητήριο Υγρών καυσίμων.

Η αγορά εκπέμπει SOS
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών για τις επιλογές του και τον – όπως είπε – «φορολογικό πληθωρισμό» που δρομολογεί: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις εκπέμπουν S.O.S. Προφανώς η ελληνική συνταγή για την ανόρθωση της αγοράς, δεν είναι η τόνωση της ζήτησης, αλλά η μείωση της ζήτησης» ανέφερε, προβλέποντας παράλληλα, ότι οι αποφάσεις της τρόικας, θα προκαλέσουν «ντόμινο χρεών» στην ελληνική αγορά.
«Μόνον το υπουργείο Οικονομίας εξακολουθεί να μιλά για ανάπτυξη. Όλοι οι άλλοι έχουν ξεχάσει τη λέξη αυτή» σημείωσε.
«Μέτρα για την στήριξη της παραγωγής στην πραγματική οικονομία» ζήτησε ο Β. Ζαφείρης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, με «σταθερό κανονιστικό φορολογικό πλαίσιο».
Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, κατήγγειλε πως «η αγορά δεν λειτουργεί λόγω εναρμονισμένων πρακτικών των μεγάλων εταιρειών. Πρόβλημα αποτελούν και τα δημοτικά τέλη που δημιουργούν πολλές φορές, περιβάλλον ασφυξίας στον τουρισμό και τον επισιτισμό».
Την αναγραφή στο ράφι της τιμής του παραγωγού για όλα τα προϊόντα που πωλούνται λιανικώς ζήτησε η εκπρόσωπος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Γ. Καραντινάκη.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δ. Κυριτσάκης, υπερασπίστηκε τη λειτουργία της, τονίζοντας πως είναι «από τις πιο παραγωγικές στην Ευρώπη – 7η σε αποφάσεις και 14η σε έρευνες».
«Το ζήτημα δεν είναι πόσα πρόστιμα επέβαλε, αλλά πόσα εισέπραξε» παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δ. Δριβελέγκας. «Σε ξενοδοχεία των Αθηνών, το μπουκαλάκι το νερό πωλείται αντί 6 ευρώ, το ίδιο και ο καφές εσπρέσο. Και μετά μιλάμε για τουρισμό…» πρόσθεσε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου