ΕΛΛΑΔΑ

Οριστικό το διαζύγιο στο ΣΥΝ

οριστικό-το-διαζύγιο-στο-συν-851206

Ανάποδα μετρούν πλέον τον χρόνο για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ που βρίσκονται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου εκτός Κουμουνδούρου.

Οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν μετά την χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του ΣΥΝ με αντιπροσωπεία των Ανανεωτικών, καθιστούν σαφές το διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην υπό τον κ. Τσίπρα αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Βίτσας, Κορωνάκης, Πουλάκης, Λαφαζάνης και Λεουτσάκος, τη δε Ανανεωτική Πτέρυγα εκπροσώπησαν οι κ.κ. Μαργαρίτης, Μπαγιώργος, Χατζησωκράτης και Μαυροκεφαλίδης.

Οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν μετά την συνάντηση καθιστούν σαφές το διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών: Από πλευράς ηγεσίας τονίζεται ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί νέος πολιτικός φορέας της "Ανανεωτικής Αριστεράς", ενώ από την πλευρά της η "Ανανεωτική" επιρρίπτει ευθύνες στον Α. Τσίπρα για τις εξελίξεις και ουσιαστικά προαναγγέλλει την ίδρυση νέου φορέα.

Στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΝ αναφέρεται ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της ηγεσίας και επαναδιατυπώθηκε η προτροπή προς την Ανανεωτική Πτέρυγα να παραμείνει στο κόμμα.

Όπως τονίζεται στη συνέχεια, σε σχέση με τους βουλευτές – μέλη του κόμματός, είναι γνωστό πως μόλις προ ολίγων μηνών εκλέχτηκαν με τη σημαία του συμμαχικού μας σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι θα πρέπει να παραμείνουν, υπερασπιζόμενοι την εκλογική διακήρυξη και το πρόγραμμα, βάση του οποίου εκλέχθηκαν στη Βουλή.

Η ηγεσία του ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι "όποια κι αν είναι τελικά η συνέχεια των κινήσεων των συντρόφων της Ανανεωτικής, θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα εντάσσονται σ’ έναν αντιπαραθετικό πολιτικό σχεδιασμό. Άλλωστε, εκτιμάμε ότι οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις τους δεν αφορούν ζητήματα στρατηγικής, ώστε να δικαιολογούν την συγκρότηση ενός ακόμα φορέα της ανανεωτικής αριστεράς. Θεωρούμε πως η προσπάθεια ανασυγκρότησης της ανανεωτικής αριστεράς είναι μια υπόθεση που αφορά τον ΣΥΝ ως σύνολο και όχι μόνο ένα μέρος του".

Στην δική της ανακοίνωση η Ανανεωτική Πτέρυγα τονίζει ότι "την απόλυτη ευθύνη για τη ρήξη στο κόμμα έχει ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ" και προσθέτει ότι "είχαμε έγκαιρα ζητήσει να μην πραγματοποιηθεί το συνέδριο χωρίς τις απαραίτητες συναινέσεις. Καλέσαμε την ηγεσία του κόμματος, έστω και την τελευταία στιγμή μέσα στο συνέδριο, να προβάλλει μια συνετή εναλλακτική διέξοδο από την κρίση. Αδιαφόρησαν και οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα".

Σύμφωνα με την Ανανεωτική Πτέρυγα, "η ηγετική ομάδα, όμηρος των παραλυτικών ισορροπιών στο ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατεί να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Δεν θα παρακολουθήσουμε αυτή την πορεία συνολικής φθοράς και απαξίωσης του χώρου. Ο κόσμος της Ανανεωτικής Αριστεράς έχει βγάλει τα συμπεράσματά του".

Επαφές

Αν και διαψεύδουν ότι τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας έχουν ξεκινήσει ήδη επαφές με άλλα κόμματα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι συνομιλούν ήδη με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι απογοητευμένα από την κυβερνητική πολιτική αλλά και με τους Οικολόγους-Πράσινους με στόχο τη δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα διευρύνει την Ανανεωτική Αριστερά.

Η ομάδα των 320 στελεχών με επικεφαλής τον Φ. Κουβέλη που αποχώρησαν από τις εργασίες του 6ου συνεδρίου του ΣΥΝ προσπαθεί ήδη να δημιουργήσει δομές οργάνωσης στην περιφέρεια, αρχικά από τον «ανανεωτικό χώρο» που ήταν ενταγμένος στις πολιτικές κινήσεις του ΣΥΝ ανά την Ελλάδα.

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει επαφές και με την Σοφία Σακοράφα, ανεξάρτητη βουλευτή, μετά τη διαγραφή της από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας των διαφωνιών της για τον μηχανισμό στήριξης.

Μιλώντας στο Mega, ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι την Τετάρτη πρόκειται να ανακοινώσει την παραίτησή του από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντός Κοινοβουλίου οι τέσσερις βουλευτές που εκλέχθηκαν με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, οι Φ. Κουβέλης, Ν. Τσούκαλης και Θ. Λεβέντης, από την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, και ο ανένταχτος Γρ. Ψαριανός, ο οποίος δήλωσε ήδη ότι ανεξαρτητοποιείται-αναζητούν κοινοβουλευτική έκφραση απορρίπτοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως σχήμα που δεν τους εκφράζει.

Έτσι επιχειρούν να βρουν τρόπο να συγκροτήσουν, έστω και άτυπα, «κοινοβουλευτική» ομάδα με ενιαία έκφραση, μια και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής απαιτούνται τουλάχιστον 10 βουλευτές.

Η στάση του Δ. Παπαδημούλη

Ο Δ. Παπαδημούλης δεν προσχώρησε, καθώς δεν ενστερνίστηκε την κίνηση αποχώρησης από τα όργανα του ΣΥΝ, προβάλλοντας την ανάγκη να μείνει ενωμένος με την προϋπόθεση ότι σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκαθαρίσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνιστώσες όπως η ΚΟΕ και δυνάμεις όπως το Μέτωπο του Αλ. Αλαβάνου δεν χωρούν στην πολιτική συμμαχία.

Υπό προθεσμία είναι ο κ. Παπαδημούλης και, όπως είπε χθες, «έχω και όρια».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου