ΕΛΛΑΔΑ

Κανονικά η επιστροφή του φόρου

κανονικά-η-επιστροφή-του-φόρου-851206

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων και της φημολογίας περί αδυναμίας του Δημοσίου να επιστρέψει τα ποσά που προκύπτουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων έτους 2010, προχώρησε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «από ελέγχους που γίνονται διαρκώς πλέον στις υποβληθείσες δηλώσεις φόρου εισοδήματος, διαπιστώθηκαν 800 περίπου περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχει ασυμφωνία με τα στοιχεία που έχουν υποβάλλει οι επιχειρήσεις που απασχολούν μισθωτούς στις δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.).»

» Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται ο έλεγχος της ακρίβειας αυτών των δηλώσεων από τις αρμόδιες ΔΟΥ. Όπου επιβεβαιώνεται η ακρίβεια των στοιχείων των δηλώσεων, η επιστροφή γίνεται το αργότερο εντός 15 ημερών από την ημερομηνία ελέγχου.»

» Το σύνολο των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί είναι 1.353.343, εκ των οποίων οι 412.640 είναι πιστωτικές.»

Στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχουν συσταθεί και λειτουργούν ειδικά συνεργεία, τα οποία σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προβαίνουν σε διαρκείς ελέγχους των υποβαλλομένων δηλώσεων με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών τόσο στις ηλεκτρονικές όσο και στις έντυπες υποβολές.

Όσες σχετικές περιπτώσεις εντοπίζονται, αποστέλλονται στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για έλεγχο, ενώ ορισμένες περιπτώσεις παραπέμπονται και στη Δικαιοσύνη.

Νέα διαμαρτυρία για το «πάγωμα» ΦΠΑ

Νέα επιστολή διαμαρτυρίας για το πάγωμα της επιστροφής του ΦΠΑ στις εξαγωγικές και τις συνεργαζόμενες με αυτές επιχειρήσεις, απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής- Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος ΣΕΠΕΕ. Μέσω αυτής ζητεί την άμεση παρέμβασή τους ώστε, όπως επισημαίνει «οι εφορίες να ανταποκρίνονται στα αιτήματα των επιχειρήσεων για ελέγχους εντός το πολύ 15 ημερών από την υποβολή του αιτήματος».

Ο ΣΕΒΕ υποστηρίζει πως "η διευκρίνηση του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν ‘παγώνει’ η επιστροφή του ΦΠΑ αλλά συνεχίζεται να πραγματοποιείται κανονικά μετά από προσωρινό ή τακτικό έλεγχο διαψεύδεται από τα γεγονότα. Στην πράξη στα αλλεπάλληλα αιτήματα των επιχειρήσεων προς τις εφορίες για άμεσους ελέγχους, οι απαντήσεις που λαμβάνουν για τον χρόνο πραγματοποίησής τους είναι τελείως αόριστες(συνήθως μετά τον Σεπτέμβριο) επικαλούμενες φόρτο εργασίας και άλλες αιτιολογίες".

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου