ΕΛΛΑΔΑ

Αιχμές κατά πολιτικών από τους δικαστές

αιχμές-κατά-πολιτικών-από-τους-δικαστ-697092

Με πολλές αιχμές και παράπονα από δικαστικούς λειτουργούς για τη στάση του πολιτικού κόσμου απέναντι στη δικαιοσύνη, γιατί την φέρνει στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων, περιφρονεί τις αποφάσεις της, την υποβαθμίζει θεσμικά και οικονομικά, κλπ., γιορτάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση -παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου- ο προστάτης του δικαστικού σώματος Αγ. Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης.

Οι δικαστικοί λειτουργοί εστίασαν τα επικριτικά σχόλια, που είχαν πολλούς αποδέκτες, σε θέματα υποδομής, στελέχωσης, ανεξαρτησίας τους, αλλά και αγνόησης των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν όχι μόνο τους ίδιους αλλά και άλλες κατηγορίες πολιτών.

Διαπιστώνοντας ότι όλα τα παλιά και πολυσυζητημένα προβλήματα της δικαιοσύνης γίνονται ευρύτερα και οξύτερα, η Ειρήνη Γιανναδάκη (πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών) σημείωσε ότι η πολιτεία επιχειρεί κατά καιρούς να κρατά τη δικαιοσύνη και οικονομικά υποτιμημένη, τονίζοντας ότι “συνεχίζεται η περιφρόνηση δικαστικών αποφάσεων, τακτική που ακυρώνει τον θεσμικό ρόλο της δικαιοσύνης και θέτει σε αμφισβήτηση την εφαρμογή του κράτους δικαίου στην πράξη”.

Παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για το ότι όλο και συχνότερα, η δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με δηλώσεις υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων για δικαστές και υποθέσεις εκκρεμείς στη δικαιοσύνη, που προκαλούν ερωτηματικά στους πολίτες κάτω από ποιές διαδικασίες και συνθήκες απονέμεται δίκαιο στην χώρα μας, πλήττοντας σημαντικά τη δημόσια εικόνα και αξιοπιστία της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Π. Λυμπερόπουλος (α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων) τόνισε: “Δεν μπορεί η δικαστική λειτουργία να υποβαθμίζεται θεσμικά με οικονομοτεχνικά εργαλεία, με ενυπόγραφες επιθέσεις σε πρόσωπα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή σε θεσμικά όργανά της, με την απαξίωση της σιωπής όταν πρέπει να υπάρξει στήριξη, με την ανοχή ή ακόμα και με την ανάδειξη σε ρόλους επιθεωρητή αναρμόδιων θεσμικά και ελλειμματικών αξιακά προσώπων”.

Πρόσθεσε ότι “οι δικαστικοί λειτουργοί κρίνονται, γιατί και οι κρίνοντες κρίνονται στη Δημοκρατία”, αλλά και ότι “η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία επίσης κρίνονται και κανένας δεν πρέπει να το λησμονεί ή να το υποτιμά”, ενώ κατέληξε ότι η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία “πρέπει να χαλυβδώνει τις συνειδήσεις των δικαστών σε κάθε δυσκολία, σε κάθε επίθεση απ’ όπου και αν προέρχεται” και να “εκπέμπεται σαν ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις μέσα στην πυραμίδα του σώματος”.

Ο γ. γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σάρλης απηύθυνε μία συγγνώμη για τις ελλείψεις σε περίοδο κρίσης και μία υπόσχεση ότι με σκληρή εργασία θα καλυφθούν, ενώ αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν η πολυνομία και οι καθυστερήσεις, να προσληφθούν δικαστικοί υπάλληλοι μέχρι τέλος του έτους, κλπ.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων Β. Αλεξανδρής τόνισε ότι δεν μπορούν πολιτικές σκοπιμότητες της νομοθετικής εξουσίας να ακυρώνουν δικαστικές αποφάσεις ούτε να επηρεάζουν τη δικανική κρίση, ενώ διαπίστωσε ότι στη δύσκολη εποχή που βιώνουμε, η εμπιστοσύνη του πολίτη στη δικαιοσύνη δοκιμάζεται καθημερινά.

Πρόσθεσε ότι “τους τελευταίους μήνες το δικηγορικό σώμα αποτέλεσε απροσχημάτιστα κοινωνικό στόχο” και ότι “υπό τον μανδύα μιάς ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θεσπίστηκαν διατάξεις δημευτικού χαρακτήρα σε βάρος του νομίμου εισοδήματός του”, προαναγγέλλοντας προσφυγές στα δικαστήρια.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου