ΕΛΛΑΔΑ

Πρόωρες εκλογές την άνοιξη του 2017 προβλέπει η ΝΔ

πρόωρες-εκλογές-την-άνοιξη-του-2017-προβλ-698231

Η δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσίευσε η Αυγή και η οποία δείχνει πλήρη κατάρρευση της κυβέρνησης ήταν για την ηγεσία της Ν.Δ. σημάδι για πρόωρες εξελίξεις. Γι’ αυτό και αμέσως ο σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο δημοσκόπος (επί πολλά χρόνια κεντρικός υπεύθυνος της GPO) και πολιτικός αναλυτής Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε για πρόωρες εκλογές. Μια εκλογική αναμέτρηση με απώτερο ορίζοντα την άνοιξη του 2017 αποτελεί πλέον για τη Ν.Δ. το πιο πιθανό σενάριο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει φροντίσει και κλείνει τα εσωκομματικά μέτωπα σε όλα τα επίπεδα, ενώ πλέον υπάρχει ανοικτή γραμμή με τους «καραμανλικούς» και μέχρι στιγμής, αν και υπάρχουν ενστάσεις για πτυχές της στρατηγικής του, υπάρχει νηνεμία και στις σχέσεις του με τους «σαμαρικούς».

Η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρώην Πρωθυπουργό στην Τήνο το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όπως δημοσιοποίησε το theTOC, ήταν η τρίτη το τελευταία διάστημα και δείχνει το βαθμό της καλής επικοινωνίας που υπάρχει πλέον μεταξύ «μητσοτακικών» και «καραμανλικών». Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει και η κίνηση της οικογένειας Καραμανλή, να καλέσει το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Κυρ. Μητσοτάκη στα μέσα Οκτωβρίου στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Ταφτς και στη Σχολή Φλέτσερ (με την έδρα Κωνσταντίνος Καραμνλής ασχολείται ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα) για να μιλήσει ως κεντρικός προσκεκλημένος.

Δικαίωση αναζητά ο Σαμαράς

Η κίνηση αυτή ήταν ένα ακόμα σημάδι ότι υπάρχει εσωκομματική ηρεμία στη Ν.Δ. ειδικά αυτή την περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συντριπτική υπεροχή της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης. Παρά τις κατά καιρούς ενστάσεις για τον τρόπο που κινείται η ηγεσία, αλλά και την προσωπική στρατηγική πολλών στο εσωτερικό της Κ.Ο. η προσμονή της ανόδου και πάλι στην εξουσία εντός δυο ετών από την ήττα του Αντώνη Σαμαρά λειτουργεί αποτρεπτικά για τον οποιοδήποτε θέλει να προκαλέσει ένταση.

Όσον αφορά τη σχέση Κυρ. Μητσοτάκη και Αντ. Σαμαρά, υπάρχει ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα, αν και οι «σαμαρικοί» κατά καιρούς είναι αρκετά επικριτικοί για τον τρόπο που αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό εμφανίζεται σε διάφορα σάιτ με επιθετική αρθρογραφία. Που ομονοούν; «Στην ανάγκη να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ άμεσα» λέει έμπειρο και «μπαρουτοκαπνισμένο» στέλεχος με κυβερνητική εμπειρία που παρατηρεί με προσοχή τις κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού. Και σημειώνει: «Ο Σαμαράς επιζητά τη δικαίωσή του και θέλει όλη η αντιπολιτευτική στρατηγική της Ν.Δ. να στηρίζεται πάνω στην πολιτική που άσκησε».

Σύμφωνα με πληροφορίες του theTOC, η επικοινωνία μεταξύ Κυρ. Μητσοτάκη και Αντ. Σαμαρά είναι τακτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά, εάν ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιλέξει να χαράξει διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν. Αυτό όμως δεν το κάνει, αν και είχε δεχθεί εισηγήσεις, καθώς υπήρξε βασικός υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά και θεωρεί ότι σε πολλά είχε δίκιο.

Ο κοινός στόχος όλων πλέον, ακόμα και πολλών «καραμανλικών» που «φλέρταραν» και «έπαιζαν» πολιτικά με το ΣΥΡΙΖΑ, είναι να πέσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να ηττηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο εκλογικά, αλλά και πολιτικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία επηρέασε και στη στάση πολλών «καραμανλικών» που βλέποντας τις δημοσκοπήσεις και την καθαρή πρωτιά της Ν.Δ. αναθεώρησαν τη στάση τους και πλέον κρατούν και το δείχνουν, αποστάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και έχουν αφήσει στην άκρη τα περί συναίνεσης.

(thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου