ΕΛΛΑΔΑ

Διέξοδος στην κρίση η πράσινη ανάπτυξη

διέξοδος-στην-κρίση-η-πράσινη-ανάπτυξ-505347

Μεγάλη έμφαση στο θέμα της πράσινης ανάπτυξης, δίνει η ελληνική κυβέρνηση, θεωρώντας ότι αυτή αποτελεί και μία διέξοδο για την ελληνική οικονομία.
Σε ομιλία του στο Ζάππειο Μέγαρο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος υπογράμμισε ότι η πράσινη ανάπτυξη έχει πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
Όπως εξήγησε, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ακολουθήσει άλλους δρόμους, που έχουν ακολουθηθεί στο παρελθόν από άλλες χώρες με επιτυχία (π.χ. να δημιουργήσει αυτοκινητοβιομηχανία) αλλά θα πρέπει να βρεθεί στην πρωτοπορία με σύγχρονες τεχνολογίες στον τομέα του περιβάλλοντος. Προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να ενθαρρυνθούν και οι παραγωγοί αλλά και οι πολίτες.
Επίσης, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να μειωθεί η σπατάλη ενέργειας, τόσο από τους πολίτες στις κατοικίες τους όσο και ως προς τα δημόσια κτίρια.
Ο κ. Πάγκαλος επισήμανε, επίσης, ότι το κόστος που συνεπάγονται οι πολιτικές στους τομείς του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης θα εξισορροπηθεί από το όφελος που θα υπάρξει συνολικά για την κοινωνία και την οικονομία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των ανεμογεννητριών, για τις οποίες όπως είναι γνωστό πολλές κοινότητες εκφράζουν επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την αισθητική, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι το όφελος που θα προκύψει είναι μεγάλο. Εξάλλου, όπως είπε, σε μια έρημη γκρίζα και μονόχρωμη πλευρά ενός λόφου ενός νησιού η ανεμογεννήτρια μπορεί να θεωρηθεί ως θαυμάσιο μοντέρνο αντικείμενο.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, μέλους της επιτροπής περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ασφάλειας των τροφίμων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος στη σύντομη παρουσίασή του αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, αλλά και την απώλεια της βιοποικιλότητας.
Στην εκδήλωση μίλησε και ο τέως επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, ο οποίος σημείωσε ότι οι Έλληνες έχουν τα προσόντα και τις ικανότητες, γιατί είναι εργατικοί, φιλοπρόοδοι και ευπροσάρμοστοι για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες και να ξεπεράσουν την παρούσα οικονομική κρίση, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη και η αίσθηση γενικότερα του δικαίου.
Αν υπάρχει δικαιοσύνη σημείωσε ο κ. Δήμας, η Ελλάδα έχει δυνατότητες να βγει από την κρίση.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα ενεργειακά, εξοικονόμησης ενέργειας, θέματα που άπτονται της πράσινης ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει το 2020 -που προβλέπει μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%- να προχωρήσει σε μια μείωση της τάξεως του 30%.
Σημείωσε, ακόμα, ότι στην Κοπεγχάγη δεν υπήρξε πρόοδος στο βαθμό που θα περιμέναμε αλλά παρόλα αυτά έγινε κάποιο βήμα.
Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στο ζήτημα των ανεμογεννητριών, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση του κόσμου για τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας, αλλά και το κράτος από την πλευρά του οφείλει να παίρνει τις σωστές αποφάσεις.
Στην εκδήλωση μίλησε και η γγ του υπουργείου Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για τη διασφάλιση των περιβαλλοντικών ελέγχων και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι και το κράτος πρέπει να παράσχει τις απαιτούμενες υποδομές ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και οι βιομηχανίες από την πλευρά τους θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, με την εισαγωγή της κατάλληλης τεχνολογίας, που να διασφαλίζουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου