ΕΛΛΑΔΑ

Κλιμάκωση για το Ασφαλιστικό

κλιμάκωση-για-το-ασφαλιστικό-851206

Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για το Ασφαλιστικό, το οποίο είχε ως αφετηρία την πλατεία Κοτζιά και τέρμα την πλατεία Συντάγματος.

Παρά τη συνεχή βροχόπτωση, το ικανοποιητικό, για τους διοργανωτές, πλήθος των διαδηλωτών, όπως σχολίαζε ο αναπληρωτής γραμματέας ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης «επιβεβαιώνει την απόφαση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με τη νέα γενική απεργία κατά την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή».

Σύμφωνα με τηλεοπτικούς σταθμούς, οι διαδηλωτές ήταν περίπου 3.000.

«Ολοι μαζί μπορούμε να υπερασπίσουμε και να διεκδικήσουμε τα βασικά οικονομικά, ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα, τα οποία υπονομεύονται και να ανατρέψουμε τα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλουν το ΔΝΤ και η ΕΕ οδηγώντας μας στην εξαθλίωση», πρόσθεσε ο κ. Ανέστης.

Κεντρικό πανό του συλλαλητηρίου ήταν «κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση – αγωνιζόμαστε για το εισόδημα, την εργασία, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας», ενώ στα βασικά συνθήματα της πορείας διακρινόταν το «να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται».

Οι ομιλητές πρόεδροι των ομοσπονδιών Λεωνίδας Καραθανάσης (επισιτισμός), Σταύρος Κουτσουμπέλης (νοσοκομείων), Γιώργος Σκαρδαλάσης (φαρμάκων), Παναγιώτης Κυριακούλιας (ιδιωτικοί υπάλληλοι) χαρακτήρισαν τα μέτρα ως «προκλητικές εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών της τρόικας», άδικα για τους εργαζόμενους και τους ανέργους, οι οποίοι καλούνται και να σηκώσουν το βάρος. Δήλωσαν ότι τα απορρίπτουν και ζήτησαν να πληρώσουν οι υπαίτιοι τραπεζίτες, εργοδότες, των οποίων «εξυπηρετεί τα συμφέροντα η γνωστή δοκιμασμένη αντεργατική νεοφιλελεύθερη πολιτική της τρόικας».

Ζήτησαν από την κυβέρνηση να αρνηθεί αυτές τις εξοντωτικές απαιτήσεις, διότι τα ελλείμματα των ταμείων, όπως υπογράμμισαν, δεν οφείλονται στις πενιχρές συντάξεις και τα όρια ηλικίας αλλά στην εισφοροδιαφυγή, την εισφοροκλοπή και τις ανείσπρακτες οφειλές του κράτους και των ιδιωτών.

Ακόμη ζήτησαν να απαγορευθούν οι απολύσεις, να διπλασιαστούν οι αποζημιώσεις απόλυσης, να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας και ο χρόνος χορήγησής του.

Σημειώνεται, ότι στο συλλαλητήριο αισθητή ήταν η παρουσία των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών, οι οποίοι με πλακάτ σε σειρά κατά γράμμα αναφέρονταν στους 22 νεκρούς συναδέλφους τους από το ’93, με αιχμές εναντίον της Πολιτείας και ζητούσαν την εργασιακή αποκατάστασή τους.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα οικονομικά και ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης πραγματοποίησαν οι διοικήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ).

Οι συγκεντρωθέντες ξεκίνησαν πορεία προς το πρώην υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ωστόσο διαλύθηκαν στο ύψος του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης.

Συνάντηση με Μπαρόζο

Τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και τις συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα λιτότητας, τα οποία εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην απασχόληση και γενικότερα στον κοινωνικό τομέα, έθεσε αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Τζον Μονκς, ενώ στη συνάντηση έλαβε μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι «ο κόσμος της εργασίας και ευρύτερα ο ελληνικός λαός είναι οργισμένος για όλα αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν και που τώρα παίρνουν μια τρομακτική μορφή εναντίον του με τη στάση των κυβερνήσεων, αλλά κυρίως με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρύβεται πίσω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ασκεί πολιτικές, οι οποίες δεν είναι απλά πολιτικές λιτότητας, αλλά πολιτικές που καταστρέφουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο όπως το γνωρίσαμε στην ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου