ΕΛΛΑΔΑ

Στον αέρα 60 μεταπτυχιακά. Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας

στον-αέρα-60-μεταπτυχιακά-τι-αλλάζει-με-705718

Τουλάχιστον 60 μεταπτυχιακά προγράμματα, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, κινδυνεύουν με βάση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση χθες, προβλέπουν ότι μόνο τα αυτοδύναμα τμήματα θα έχουν δυνατότητα ίδρυσης προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και οι διδάσκοντες θα πρέπει να προέρχονται κατά 75% από το τμήμα.

Αυτές οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», περιορίζουν ασφυκτικά αρκετά εν λειτουργία μεταπτυχιακά.

Αλλαγές θα γίνουν και στα δίδακτρα, τα οποία μετονομάζονται σε «τέλος εγγραφής» και ορίζονται έως και τρεις φορές ο κατώτατος μηνιαίος μισθός, δηλαδή δεν θα ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ. Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πλήττει σε μεγάλο βαθμό κυρίως τα Ιδρύματα με οικονομικές σπουδές, που έχουν μερικά από τα ακριβότερα μεταπτυχιακά.

Το νομοσχέδιο θέτει υπό στενό έλεγχο τη διαχείριση των χρημάτων από το τέλος εγγραφής, αλλά και την επιβολή του. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δηλαδή όπου δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα έξοδα του ΠΜΣ από το ίδιο το Ιδρυμα, είναι δυνατόν να προχωρήσει το τμήμα σε επιβολή του τέλους εγγραφής.

Αυτή η παράγραφος του νομοσχεδίου αναμένεται να προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, καθώς ο αριθμός των μεταπτυχιακών που ενδέχεται να βάλουν λουκέτο θα αυξηθεί κατά πολύ, λόγω του περιορισμού των εσόδων.

Με βάση την έρευνα του υπουργείου Παιδείας, από τα 735 μεταπτυχιακά προγράμματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λιγότερα από το 1/3 είναι χωρίς δίδακτρα. Μάλιστα, στα ΤΕΙ δεν υπάρχει κανένα χωρίς δίδακτρα.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου