ΕΛΛΑΔΑ

Κλίμα διάσπασης στο συνέδριο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

κλίμα-διάσπασης-στο-συνέδριο-του-συνα-851206

Οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και οι ανταγωνισμοί με κάποιους από τους συμμάχους στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αιτία για κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας το βράδυ της Πέμπτης τις εργασίες του 6ου συνεδρίου.

Σχετικά για τις δικές του ευθύνες στην ηγεσία του ΣΥΝ ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν πετούσα στα σύννεφα». Πρόσθεσε ότι «καταλάβαινα τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος, πέρα από τον θετικό τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε το κόμμα και η κοινωνία», αλλά αποδέχθηκε την πρόταση να ηγηθεί του κόμματος, επειδή όπως είπε «όχι γιατί αισθανόμουν έτοιμος, αλλά γιατί θεωρούσα ότι ένα τέτοιο βήμα, σχεδόν ανατρεπτικό στην εκπροσώπηση του κόμματος, θα μπορούσε να τύχει ευρύτατης αποδοχής από την κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της και υπογράμμισε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει μακριά με κόντρα το λαό και τη κοινωνία ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «οι μέρες τους είναι μετρημένες και το καταλαβαίνουν».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αντέξει η ελληνική κοινωνία. Είναι άδικα και κυρίως αναποτελεσματικά, αφού όχι μόνο δεν απομακρύνουν το κίνδυνο της χρεοκοπίας αλλά από μακρινό και θεωρητικό, τον καθιστούν πραγματικό.

Το 6ο συνέδριο του ΣΥΝ μπορεί να γίνει τομή και αφετηρία για μια Αριστερά της ελπίδας, της αλληλεγγύης, των κοινωνικών αγώνων και της εναλλακτικής προοπτικής, υπογράμμισε στην ομιλία του.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη η Αριστερά να γίνει ο φορέας του καινούργιου και ελπίδα του κόσμο, όχι μόνο με διακηρύξεις, αλλά και με πράξεις τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι να διαχωρίζουμε μηχανιστικά την αντιπολίτευσή μας σε «προγραμματική» και σε «κινηματική», αλλά να καθιστούμε διακριτή την πολιτική μας που μπορεί να προωθηθεί μόνο και με τις δύο αυτές αλληλένδετες δράσεις.

Ο Φ. Κουβέλης

Για "αδιέξοδα" και "ζητούμενο αξιοπιστίας" του κόμματος μίλησε στο 6ο συνέδριο του Συνασπισμού ο βουλευτής και μέλος των "Ανανεωτικών" Φ. Κουβέλης, ο οποίος καταφέρθηκε κατά συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη στάση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. "Σοβαρές παραλείψεις και λάθη του κόμματος επέτρεψαν τη συκοφάντησή του και το κατέγραψαν με αρνητικό τρόπο στην κοινωνία. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό. Δεν θέλω να πω αυτή την ώρα τίποτα άλλο γι’ αυτήν την περίοδο. Ένα μόνο θα πω: συντρόφισσες και σύντροφοι, ο Δεκέμβρης μας στοίχισε" δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Υποστηρίζω την απεμπλοκή του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επικαλούμαι τις γνωστές σε όλους εσωτερικές του αντιθέσεις και αντιπαλότητες. Δεν επικαλούμαι τις επιθέσεις που δέχθηκε και δέχεται ο ΣΥΝ από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμορφώνουν τη δική τους πορεία και με σχεδιασμό την πολιτική συρρίκνωση του ΣΥΝ. Αυτά, ενώ είναι γνωστά και βιωμένα, αποσιωπούνται, παραλείπονται, δεν αναφέρονται έστω και ελάχιστα στην εισήγηση του προέδρου" τόνισε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου