ΕΛΛΑΔΑ

Το απόρρητο επικοινωνιών εξετάζει η Δικαιοσύνη

το-απόρρητο-επικοινωνιών-εξετάζει-η-δ-706678

Τα όρια της προστασίας του απορρήτου των ηλεκτρονικών (και όχι μόνο) επικοινωνιών αλλά και των προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο της ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής καλείται να χαράξει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με γνώμονα το Σύνταγμα.

Αντίθετα προς εφετειακή απόφαση, δύο δικαστικές εισηγήσεις προς την Ολομέλεια ΑΠ δέχθηκαν χθες ότι νόμιμα ο εργοδότης έψαξε και ανέσυρε από «σκληρό δίσκο» ηλεκτρονικού υπολογιστή στοιχεία (ηλεκτρονική αλληλογραφία κ.λπ.) επιβαρυντικά για πρώην στελέχη της εταιρείας, που αποδείκνυαν ότι είχαν αθέμιτη επικοινωνία με ανταγωνίστριες εταιρείες.

Αποζημιώσεις
Οι εισηγήσεις (αρεοπαγίτη και αντεισαγγελέα ΑΠ), ανοίγοντας τον δρόμο για καταβολή σημαντικών αποζημιώσεων, ζητούν να ανατραπεί ως εσφαλμένη η εφετειακή απόφαση, που «μπλόκαρε» την αξιοποίηση αυτών των στοιχείων θεωρώντας τα ως παράνομα αποδεικτικά μέσα, επειδή αποκτήθηκαν χωρίς να προηγηθεί άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και χωρίς τη συγκατάθεση των συγκεκριμένων εργαζομένων.

Κατά τις απόψεις των μελών του ΑΠ, τα αρχεία της αθέμιτης δράσης τους δεν καλύπτονταν από το κατοχυρωμένο απόρρητο των επικοινωνιών, ενώ δεν μπορεί να γίνει επίκληση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων τους, αφού υπερέχουν τα συνταγματικά δικαιώματα της εταιρείας για προστασία της οικονομικής ελευθερίας, με διασφάλιση της εμπορικής πίστης και του ανταγωνισμού, αλλά και για αποτελεσματική υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια ΑΠ υπό την πρόεδρό της Β. Θάνου ως γενικότερου ενδιαφέροντος, καθώς θα κριθεί για πρώτη φορά η έκταση της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών σε επαγγελματικό επίπεδο, σε συνδυασμό με τις συνταγματικές διατάξεις για τα προσωπικά δεδομένα.

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου