ΕΛΛΑΔΑ

Επέστρεψαν και οι υπόλοιποι Ελληνες ακτιβιστές

επέστρεψαν-και-οι-υπόλοιποι-ελληνες-α-436193

Στην Αθήνα αναμένονταν να επιστρέψουν χθες μετά τα μεσάνυχτα και οι υπόλοιποι Έλληνες ακτιβιστές, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση στον διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Στις 15.00 αναχώρησε από την Ελευσίνα C-130 με προορισμό το Ισραήλ προκειμένου να παραλάβει και τους υπόλοιπους ακτιβιστές.
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Ζέπος συναντήθηκε με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και του ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων ακτιβιστών και την επιστροφή τους στην Αθήνα. Επιπλέον, ζήτησε οι ισραηλινές αρχές να φροντίσουν για την προστασία τους.
Το Ισραήλ υποχώρησε από το αίτημά του, να υπογράψουν οι συλληφθέντες χαρτί αποδοχής της απέλασής τους, κατόπιν της διεθνούς πίεσης που του ασκήθηκε.
Τα κρύσταλλα των λεωφορείων, τα οποία έβγαιναν από τη φυλακή της Μπιρ Σέβα ήταν καλυμμένα με κουρτίνες, ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή των τηλεοπτικών συνεργείων και των δημοσιογράφων που βρίσκονται για την κάλυψη με τους προς απελευθέρωση κρατούμενους.
Η αστυνομία και οι αρχές ασφαλείας των φυλακών, κρατούσαν σε μια απόσταση περίπου 50 μέτρων τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους ξένους δημοσιογράφους, ενώ κάποιοι Ισραηλινοί δικηγόροι οι οποίοι είχαν προσπαθήσει να επισκεφτούν τους κρατούμενους στη διάρκεια της ημέρας, διαμαρτύρονταν γιατί αυτό δεν τους επετράπη.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ακτιβιστές εντός των λεωφορείων, που πέρναγαν την πύλη των φυλακών με κατεύθυνση το αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ, άνοιξαν τα παράθυρα βγάζοντας τα χέρια τους έξω, σχηματίζοντας το σήμα της νίκης και υψώνοντας τις γροθιές τους.
Μήνυμα
Οι κρατούμενοι στις φυλακές Μπρεσεμπά Έλληνες ακτιβιστές εξέδωσαν την Τρίτη ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν:
«To υπό ελληνική σημαία φορτηγό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος» με 22 Έλληνες επιβαίνοντες, που συμμετείχε στη διεθνή αποστολή Freedom Flotilla μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια δέχτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 31/5 πειρατική επίθεση από πάνοπλους Ισραηλινούς κομάντο στα διεθνή ύδατα. Λίγη ώρα νωρίτερα το επιβατηγό πλοίο «Σφενδόνη», όπου επίσης επέβαιναν Έλληνες, όπως και τα υπόλοιπα 4 σκάφη της αποστολής είχαν δεχθεί παρόμοια βίαιη επίθεση. Έγινε χρήση πραγματικών πυρών, δολοφονήθηκαν απλοί πολίτες. Οι Ισραηλινοί κομάντο με προτεταγμένα τα όπλα εφόρμησαν στα πλοία, χτύπησαν βάναυσα Έλληνες επιβαίνοντες ασκώντας σωματική βία και χρησιμοποιώντας όπλα ηλεκτροσόκ, τους έδεσαν με χειροπέδες, τους έσυραν με αγριότητα στο κατάστρωμα.
»Η βιαιότητα των Ισραηλινών συνεχίστηκε και στο λιμάνι του Ashdod που οδηγήθηκαν πλοία και επιβαίνοντες, όπου Έλληνες ξυλοκοπήθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα και 3 από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ή σε ξεχωριστούς χώρους κράτησης. Οι Έλληνες και Ελληνίδες που βρισκόμαστε παράνομα κρατούμενοι στις Ισραηλινές φυλακές αρνούμαστε να δεχτούμε να υπογράψουμε οποιαδήποτε δήλωση που μας ζητά το κράτος – πειρατής. Καταγγέλλουμε απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε η διεθνής αποστολή. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να διακόψει κάθε διπλωματική σχέση με το Ισραήλ, το κράτος – πειρατή που καταργεί 5.000 χρόνια ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο.
»Δηλώνουμε ότι όσο η Γάζα είναι αποκλεισμένη, όσο η Παλαιστίνη υπό κατοχή, όσο η διεθνής κοινότητα δεν τολμά να επιβάλλει στο Ισραήλ τη διεθνή νομιμότητα και τις διεθνείς αποφάσεις, εμείς θα συνεχίσουμε να ετοιμάζουμε νέες αποστολές και να πλέουμε προς τα νερά της Γάζας. Μέχρις ότου το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Ισραηλινοί στον 21ο αιώνα, να πάψει να υπάρχει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου