ΕΛΛΑΔΑ

Νύχτα ταραχών στη Χίο στην πορεία για τους πρόσφυγες

νύχτα-ταραχών-στη-χίο-στην-πορεία-για-τ-777704

Nύχτα ταραχών και εκτρόπων στη Χίο. Η συγκέντρωση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στην κεντρική πλατεία του νησιού που οργάνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης ομάδες πολιτών βγήκε εκτός ελέγχου. Οπως αναφέρει το astraparis στην πορεία που ακολούθησε, με κατεύθυνση τους καταυλισμούς προσφύγων – μεταναστών στο ΔΗΠΕΘΕ και στη Σούδα, η πορεία ήρθε αντιμέτωπη με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ΜΑΤ, που είχαν αποκλείσει την διαδρομή και τους έστελναν να συνεχίσουν την πορεία τους περιμετρικά από τον δημοτικό κήπο.

Οι πρώτες αψιμαχίες έγιναν στη διασταύρωση της οδού δημοκρατίας με την οδό μαρτύρων, δίπλα στο Εργατικό Κέντρο και στο ΔΗΠΕΘΕ, χωρίς να διασπαστεί ο αστυνομικός κλοιός. Η πορεία συνέχισε στη οδό Δημοκρατίας και οι συμμετέχοντες σε αυτήν επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τους καταυλισμούς από την οδό Οινοπίωνος, η οποία επίσης είχε αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ.

Περίπου στις 8 το βράδυ σημειώθηκαν συγκρούσεις των αστυνομικών με τους διαδηλωτές, έγινε περιορισμένη χρήση χημικών. Στο τέλος οι αστυνομικοί υποχώρησαν και άνοιξαν τον δρόμο, στην πορεία που κατευθύνθηκε προς την πίσω πλευρά του καταυλισμού της Σούδας.

Στην είσοδο του καταυλισμού είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ μέσα από τον καταυλισμό είχαν ξεσηκωθεί ομάδες προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι είχαν προετοιμασθεί να αντιμετωπίσουν επίθεση, ενώ εκτός από τα συνθήματα κάποια στιγμή άρχισαν να πετούν και πέτρες προς την κατεύθυνση των αστυνομικών, χωρίς – ευτυχώς – να σημειωθούν τραυματισμοί.

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Βουνακίου, όπου ομάδες παρέμεναν συγκεντρωμένες μέχρι αργά και λίγο πριν τις 10 το βράδυ.

Το τεταμένο κλίμα που επικρατούσε από την αρχή της πορείας ξέφυγε τελείως στην προσπάθεια των διαδηλωτών να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, στην διασταύρωση με την Οινοπίωνος, όπου έγιναν και τα επεισόδια. Στο σημείο αυτό δέχθηκε επίθεση ο διευθυντής του astraparis.gr κ. Γιάννης Στεβής από τον εμφανιζόμενο ως εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής στη Χίο κ. Ματθαίο Μερμηγκούση, ο οποίος τον χτύπησε στο χέρι, του άρπαξε την κάμερα και την πέταξε στο έδαφος. Αρνήθηκε δε να την δώσει πίσω και την παρέδωσε σε εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Προηγουμένως, σε άλλο περιστατικό δέχθηκε φραστική επίθεση ο δημοσιογράφος τουpolitischios.gr κ. Παντελής Φύκαρης, ενώ οι δημοσιογράφοι καταδιωκόμενοι κατέφυγαν σε καταστήματα της περιοχής ή απομακρύνθηκαν για να αποφευχθούν σοβαρότερα επεισόδια σε βάρος τους.

Για τα έκτροπα στη Χίο ήδη ο Βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης έκανε γνωστό ότι θα αποταθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου αλλά και στον Ν. Τόσκα. Οι διαμαρτυρόμενοι προανήγγειλαν νέα πορεία διαμαρτυρίας για το απόγευμα της Παρασκευής και πάλι στην πλατεία Βουνακίου.

(thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου