ΕΛΛΑΔΑ

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά Μαντέλη

δίωξη-σε-βαθμό-κακουργήματος-κατά-μαν-851206

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα άσκησε ο εισαγγελέας εις βάρος του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλη. Παράλληλα απαγορεύθηκε και η έξοδός του από τη χώρα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ιωάννης Σακελάκος, απήγγειλε την κακουργηματική κατηγορία εις βάρος του πρώην υπουργού, με βάση την κατάθεσή του στην Εξεταστική της Βουλής για την υπόθεση Siemens, αλλά και βάσει στοιχείων από το άνοιγμα τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία.

Τα στοιχεία αυτά κρίνονται επαρκή -ως ενδείξεις- για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η κατηγορία είχε ασκηθεί «ΙΝREM» για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος είχε διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση.

Έτσι, σε όσες περιπτώσεις έχουν κριθεί από την ανάκριση έχουν απαγγελθεί σχετικές κατηγορίες.

«Είμαι εδώ» δήλωσε ο Μαντέλης

Είμαι εδώ, στην Ελλάδα και θα παραμείνω, για να δώσω όποιες διευκρινίσεις χρειάζεται η ελληνική δικαιοσύνη, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Τάσος Μαντέλης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, μετά την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η θέση της κυβέρνησης

Τη «σαφή» και «αυτονόητη» καταδίκη και απαξίωση και του Τ. Μαντέλη «και οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου που συμπεριφέρθηκε με ανάλογο τρόπο» εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Γιώργος Πεταλωτής.

«Θέλουμε να έλθουν τα πάντα στο φως, επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων που πλήγωσαν τη δημόσια ζωή της χώρας, αδιαφορώντας αν και εμείς θα ματώσουμε, αρκεί οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ατιμωρησία και η ανευθυνότητα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν» σημείωσε ο κ. Πεταλωτής. Ερωτηθείς εάν γνώριζαν στο ΠΑΣΟΚ κάτι το 2008 σχετικά με τον κ. Μαντέλη και διεγράφη σύμφωνα με αυτό, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αν το γνωρίζαμε θα το αποκαλύπταμε» και υπογράμμισε ότι «όπου υπάρχει υπόνοια ότι κάποιο πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν συνάδει με τη νομιμότητα, ενεργούμε δεόντως».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι μπήκαν «μαύρα» χρήματα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι υπήρξαν δύο στελέχη του Κινήματος, που δεν είναι πλέον στο κόμμα, δείχνει την γενναιότητα και την αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ «όταν άλλα κόμματα με τρόπο που δεν συνάδει με τη δημοκρατία αρνούνται να δεχτούν έλεγχο στα οικονομικά τους».

Σχετικά με το εάν διερευνώνται συμβάσεις στις οποίες είχε βάλει την υπογραφή του ο Τ. Μαντέλης (ΟΣΕ, ΟΤΕ), ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι θέμα των εξεταστικών και τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε καμία σκιά να βαραίνει τον πολιτικό κόσμο».

Αντιδράσεις στη Βουλή

Το θέμα Μαντέλη κυριάρχησε και στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον «Καλλικράτη».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου των πολιτικών και των κομμάτων της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, υποστήριξε ότι μπορεί να τιμωρηθεί ο πρώην υπουργός, ενεργοποιώντας το νόμο που αφορά απόκρυψη φορολογικών στοιχείων στο «πόθεν έσχες».

Επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας ζήτησε και τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του.

Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μίλησε «για ομολογία πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ που θα μείνει στην ιστορία ως το πλέον αρνητικό ορόσημο στις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υποστήριξε την ανάγκη βαθύτερης εξέτασης του σκανδάλου Siemens και τόνισε ότι «η χθεσινή κυνική ομολογία του κ. Μαντέλη και όσα αποκάλυψε για ‘μίζες’, είναι μικρό δείγμα από την δυσοσμία ενός καπιταλιστικού πολιτικού συστήματος που σαπίζει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Aστέριος Ροντούλης μίλησε για συνολική ευθύνη όλων όσοι άσκησαν την εξουσία από το 1974 και μετά, αλλά και για ευθύνη σε πρόσωπα με συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα.

Έντονα επικριτικός ήταν κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η κυνική εμφάνιση και ομολογία του κ. Μαντέλη αναδεικνύει, πέρα από θράσος και ύβρη προς τον ελληνικό λαό, πως έχει σχέση με την άνεση που του παρέχεται ότι δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν θεσμοί ελέγχου και τιμωρίας αυτών που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα, διέφθειραν την πολιτική ζωή και κινήθηκαν στο σκοτάδι της αδιαφάνειας.»

Η εξεταστική

για τη Siemens

Στον απόηχο της κατάθεσης του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη, συνεδρίασε χθες η επιτροπή.

Η επιτροπή ομοφώνως κατέληξε να ζητηθεί η δέσμευση υπέρ του Δημοσίου του ποσού των 1,2 εκατ. ευρώ στο οποίο ήρθε σε συμβιβασμό ο Μ. Χριστοφοράκος με τη Siemens.

Παράλληλα, να δεσμευθούν και ανοιχτούν οι λογαριασμοί που αναφέρονται στο ίδιο συμφωνητικό, με δεδομένη την αξιόποινη συμπεριφορά του Μ. Χριστοφοράκου και της εταιρείας.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του ζητεί από την κυβέρνηση να θέσει -σε συνεννόηση με την γερμανική κυβέρνηση- και να ζητήσει μέσω αυτής το σύνολο των στοιχείων για το σκάνδαλο της Siemens.

H ομόφωνη ανακοίνωση

Τα μέλη της Επιτροπής έδωσαν στη δημοσιότητα ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι η Εξεταστική συγκροτήθηκε και λειτουργεί από τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς, όπως σημειώνεται, να καταργεί ή να υποκαθιστά αρμοδιότητες και ευθύνες της δικαστικής, της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας.

Επισημαίνουν ότι στόχος είναι η διερεύνηση ενός σκανδάλου που έχει τις ρίζες του σε βάθος χρόνου δεκαετιών με τεράστια έκταση και προεκτάσεις όσον αφορά στο αντικείμενο.

Η Εξεταστική, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναζητεί την αλήθεια μέσα σε δύσκολες συνθήκες και με ελλιπή υποδομή και στήριξη.

Εφοδος του ΣΔΟΕ

Έρευνα στα γραφεία της SIEMENS στο Μαρούσι διενεργεί το ΣΔΟΕ ύστερα από εντολή της εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση Μαντέλη.

H εταιρεία σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι αποτελεί πάγια πολιτική της Siemens να παράσχει πρόθυμα κάθε βοήθεια υποστήριξη στο έργο των Αρχών.

«Όπως ακριβώς και στο παρελθόν, έτσι και τώρα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε όλες τις ερευνητικές αρχές στην Ελλάδα και κάνουμε οτιδήποτε περνά από τη δική μας δικαιοδοσία, για να υποστηρίξουμε το σημαντικό έργο που εκτελούν.»

Τη θέση ότι στην υπόθεση της Siemens προκύπτουν και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, μη παραγεγραμμένες, εξέφρασε ο πρόεδρος της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, σε δηλώσεις του στον Βήμα 99,5.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, έργο της Εξεταστικής είναι να επισημάνει σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων «και εδώ υπάρχουν αποδείξεις». Από εκεί και πέρα, συνέχισε, τη διαδικασία την ορίζουν η Βουλή και το Σύνταγμα.

Ειδικά για την υπόθεση του πρώην υπουργού Τάσου Μάντελη, ο κ. Βαλυράκης μίλησε για αντιδράσεις που έχουν «κάποια δόση υποκρισίας», δεδομένου -όπως ανάφερε- ότι υπόθεση είναι γνωστή εδώ και δύο χρόνια.

Επίσης, ο κ. Βαλυράκης είπε ότι θα ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση Μαντέλη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου