ΕΛΛΑΔΑ

Ενόχληση από τις δηλώσεις Λοβέρδου

ενόχληση-από-τις-δηλώσεις-λοβέρδου-436193

Την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος εμφανίζεται να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την τρόικα για διατάξεις του ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τα όσα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο θα εφαρμοστούν και πως οι παλινωδίες δημιουργούν αφ’ ενός σύγχυση στους πολίτες, αφ’ ετέρου πρόβλημα στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου προξένησε η τακτική του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου να εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ότι είναι υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα διατάξεις του Ασφαλιστικού που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή.

Το γεγονός ότι οι διατάξεις αυτές, όπως η υποχρεωτική συνταξιοδότηση έπειτα από 40 χρόνια εργασίας, είναι μη διαπραγματεύσιμες, υπενθύμισε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η πρόσφατη επιστολή της περιείχε «κατά βάση» όλα τα σημεία που είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση και πως όσα αναφέρονται στην επιστολή δεν περιέχουν κανένα νέο στοιχείο.

«Ό,τι συμφωνήθηκε με τις Βρυξέλλες θα εφαρμοστεί» τόνιζαν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ωστόσο ότι η επιμονή του κ. Λοβέρδου είναι δυνατόν να οδηγήσει στη βελτίωση ορισμένων διατάξεων που δεν περιλαμβάνονται ρητώς στη συμφωνία κυβέρνησης – ΕΕ και ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση κάλυψε τον κ. Λοβέρδο με δηλώσεις και αλλεπάλληλες απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, ο οποίος σημείωσε ότι ο υπουργός Εργασίας «είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή υπάρχει ένα μνημόνιο το οποίο έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση και από την τρόικα».

Συμπλήρωσε ότι το θέμα της επιστολής (της τρόικας) «εισάγει κάποια νέα ζητήματα », στα οποία η κυβέρνηση έχει να αντιτάξει την αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό.

Παρά τις δηλώσεις αυτές όμως στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν αισθητή η ενόχληση και συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η διγλωσσία αυτή να εκληφθεί ως νέο κρούσμα αναξιοπιστίας της κυβέρνησης.

«Πυρά» Ν.Δ. κατά κυβέρνησης

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το ασφαλιστικό εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Ως ΝΔ θεωρούμε τα όσα προέκυψαν από τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου ως το πλέον τρανταχτό παράδειγμα της γενικότερης τακτικής επικοινωνιακών τεχνασμάτων που προωθεί ο πρωθυπουργός» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εργασίας απλώς ακολούθησε την τακτική και τα τεχνάσματα του Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε πως, όπως ο Γ. Παπανδρέου έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν, ενώ ήξερε την κατάσταση της οικονομίας, και μετεκλογικά έκανε άλλα, έτσι και ο κ. Λοβέρδος, ενώ είχε συμφωνήσει συγκεκριμένα πράγματα με την ομάδα της τριμελούς επιτήρησης, τώρα θέλει να δώσει διαφορετικό περιεχόμενο, ώστε να δείξει πως δίνει μάχη, σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την τακτική της προκαλεί σύγχυση στον κόσμο, επιτείνοντας την αγωνία και πλήττοντας την αξιοπιστία της κυβέρνησης, ως συνομιλητή με την τρόικα.

Σκληρή κριτική άσκησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και στο θέμα της περικοπής συντάξεων χηρείας, σύνταξη που είχε κατοχυρωθεί το 2005 από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή.

«Αντί να περικόπτονται συντάξεις χηρείας, που είναι οξυγόνο ζωής για χιλιάδες οικογένειες, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί με την περιστολή των δαπανών του δημόσιου» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είπε αναφερόμενη στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ασφαλιστικό: «Απειλούν το λαό ότι θα καταστραφεί, αν δεν δεχθεί την αυτοκαταστροφή του. Και υπάρχει και η άλλη μορφή παραπλάνησης του λαού: ότι είναι αποφασισμένοι να πέσουν ηρωικά μαχόμενοι υπέρ του μνημονίου και εναντίον του λαού».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου