ΕΛΛΑΔΑ

«Λευκός καπνός» για Μαρινόπουλο – Τι προβλέπει η συμφωνία

λευκός-καπνός-για-μαρινόπουλο-τι-π-793031

«Εχουμε λύση»… μπορούν να αναφωνήσουν παραφράζοντας το «Habemus Papam», οι χιλιάδες εργαζόμενοι και προμηθευτές του Μαρινόπουλου, αφού οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Σκλαβενίτη και τις πιστώτριες τράπεζες έβγαλαν «λευκό καπνό». Ανακουφισμένο θα πρέπει να αισθάνεται και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ενεπλάκη ενεργά στην υπόθεση καθώς απετράπει ένα λουκέτο που θα έσκαγε ως βόμβα μεγατόνων στο λιανεμπόριο, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημια στο σύνολο της οικονομίας.

Το «πράσινο φως» που άναψε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, μετά από αυτό της Eurobank πιστοποιεί την επίτευξη συμφωνίας, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εξυγίανση της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της χώρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα αναμένεται να εγκρίνουν -εκτός απροόπτου- το σχέδιο και τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής και της Πειραιώς, οι οποίες είναι οι άλλες δυο πιστώτριες τράπεζες που εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Λευκός καπνός» για Μαρινόπουλο - Τι προβλέπει η συμφωνία

Η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου όταν η ιστορική αλυσίδας υπό το βάρος της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της υπέβαλλε αίτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, για ένταξη στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 99 για προστασία από τους πιστωτές, σοκάρωντας την αγορά. Ο Σκλαβενίτης δήλωσε παρόν από την πρώτη στιγμή, εκδηλώνοντας επίσημα ενδιαφέρον για την απόκτηση της αλυσίδας υπό συγκεκριμένους όμως όρους και προϋποθέσεις. Τελικά, ύστερα από σχεδόν ενάμιση μήνα επίπονων διαπραγματεύσεων που παρακολούθησε όλη η χώρα μέσα από τα δημοσιεύματα του Τύπου κατάφερε να εξασφαλίσει με την υποστήριξη και της κυβέρνησης, μια καλή συμφωνία, η οποία παρά την αρνητική συγκυρία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επιστροφή του Μαρινόπουλου σε τροχιά ανάπτυξης. Το μεγάλο στοίχημα είναι να γεμίσουν άμεσα όλα τα ράφια των καταστημάτων με προϊόντα, ώστε να μπει φρένο στη μαζική διαρροή καταναλωτών προς άλλες αλυσίδες και στη συνέχεια η ανάκτηση των μεριδίων και του τζίρου που χάθηκε εξαιτίας της θλιβερής εικόνας που εμφάνιζε η αλυσίδα. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται να διατεθεί ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Οι ανταγωνιστές
Από την άλλη πλευρά, με προβληματισμό υποδέχθηκαν την επίτευξη συμφωνίας οι μεγάλοι ανταγωνιστές του Μαρινόπουλου και του Σκλαβενίτη, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη μετά και την εμπλοκή της κυβέρνησης στο ζήτημα.

Παράλληλα, ετοιμάζουν πυρετωδώς την αντεπίθεσή τους, όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο εξυγίανσης, με επίκεντρο τις προσφορές, οι οποίες θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να δοθεί ένα επιπλέον δέλεαρ στους καταναλωτές να συνεχίσουν να επισκέπτονται τα καταστήματά τους. Παράγοντες του λιανεμπορίου αναφέρουν πως η απάντηση του ανταγωνισμού στο σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου θα πρέπει να είναι άμεση και αντίστοιχου μεγέθους, προκειμένου να ανακοπεί τη δυναμική που αναπόφευκτα θα αναπτύξει το νέο σχήμα.

Και αυτό γιατί όπως λένε ο νέος επενδυτής, θα προσπαθήσει μέσα από μια πολύ επιθετική πολιτική να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και μαζί ένα μεγάλο μέρος της πελατείας. Μπορεί σήμερα, τα ράφια να είναι απελπιστικά άδεια και οι καταναλωτές να λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα, ωστόσο, όταν αρχίσουν να γεμίζουν ξανά τα πράγματα θα αλλάξουν.

Πράσινο φως

• Μετά την Eurobank, χθες ήταν η σειρά της Alpha Bank να ανάψει το «πράσινο φως» ενώ σήμερα -εκτός απροόπτου- αναμένεται δώσουν τη συγκατάθεσή τους η Εθνική και η Πειραιώς.

• Για το σχέδιο αναμένεται να ενημερωθούν οι προμηθευτές του Μαρινόπουλου, προκειμένου να δώσουν και αυτοί με τη σειρά τους τη συγκατάθεσή τους

• Να σημειωθεί ότι προκειμένου να ενεργοποιηθεί η συμφωνία εξυγίανσης από το δικαστήριο θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη των πιστωτών της «Μαρινόπουλος».

• Με τη λύση αποφεύγεται ένα καταστροφικό ντόμινο λουκέτων στο λιανεμπόριο τροφίμων.

• Στοίχημα η ανάκτηση της πελατείας που χάθηκε τους προηγούμενες μήνες λόγω έλλειψεις προϊόντων.

Haircut και δάνειο 360 εκατ.

Δάνειο μαμούθ ύψους 360 εκατ. ευρώ, «κούρεμα» στις οφειλές προς τους προμηθευτές της τάξης του 50% αλλά και πρόσθετη χρηματοδότηση από τον νέο επενδυτη προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου που ενέκρινε χθες η Alpha Bank.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς το σχέδιο

που θα παρουσιασθεί στο δικαστήριο το φθινόπωρο, οπότε και θα συζητηθεί η κύρια αίτηση ένταξης στις ευνοικές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα προβλέπει ότι το σύνολο, σχεδόν, της Μαρινόπουλος θα περάσει σε μια νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από τη «Σκλαβενίτης».

Νέα εταιρεία
Στη νέα εταιρεία, μεταφέρονται αυτούσιες οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, μαζί με το δίκτυο καταστημάτων, το προσωπικό και τα περισσότερα από τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Μαρινόπουλος.

Παράλληλα, οι τράπεζες θα δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο μόλις 1,5%, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας. Επιπλέον, οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές θα υποστούν «κούρεμα» 50%, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί άμεσα και σε μετρητά. Από την πλευρά του, ο Σκλαβενίτης δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει την εταιρεία άμεσα με 70 εκατ. ευρώ και άλλα 55 εκατ. ευρώ στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της. Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου παρότι ήθελε να αποκτήσει ένα ποσοστό της τάξης του 25% στο νέο σχήμα, εντούτοις αποφασίστηκε να μην συμμετέχουν σε αυτό.

Tου Γιώργου Μανέττα

imerisia.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου