ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπαράθεση Ραγκούση και Πετσάλνικου

αντιπαράθεση-ραγκούση-και-πετσάλνικ-851206

Αντιπαράθεση μεταξύ του Φίλιππου Πετσάλνικου και του Γιάννη Ραγκούση σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του «Καλλικράτη». Ο πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών πως «κάνει ότι ακούει τις ενστάσεις των δημάρχων για τις συνενώσεις» και ζήτησε εξαίρεση δήμου της εκλογικής του περιφέρειας. Να μην ζητάμε εξαιρέσεις κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής ο ΥΠΕΣ.

Ο κ. Πετσάλνικος μετέφερε, μάλιστα, στον κ. Ραγκούση παράκληση του Δήμου Μακεδνών, στην ιδιαίτερη πατρίδα του και εκλογική του περιφέρεια, την Καστοριά, να μείνει εκτός των συνενώσεων.

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Δήμου Δοξάτου Δράμας, ο οποίος επέστρεψε το βραβείο Αριστείας που τού είχε παραδώσει το ελληνικό κράτος πριν από 60 χρόνια, διαμαρτυρόμενος για τον «Καλλικράτη».

Συνεχίζοντας, άσκησε κριτική στον υπουργό Εσωτερικών με την εξής φράση: «Δύναμη είναι να ακούς και να ανταποκρίνεσαι σε λογικές σωστές και να διορθώνεις τα μικρολάθη σου. Γιατί έτσι διασφαλίζεις την αναπτυξιακή πορεία και πάνω από όλα διασφαλίζεις τη στήριξη όλων των πολιτών αλλά και την συμμετοχή τους σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα».

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Δεν σχεδιάζουμε κάτι για τα επόμενα 10 χρόνια, ούτε για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας για αρκετές δεκαετίες. Η χώρα περιμένει πολλά από την επιτυχία εφαρμογής του Καλλικράτη».

Απάντηση Ραγκούση

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, που απέρριψε τη πρόταση, ενώ είπε με νόημα ότι «το να ακούει κανείς αφορά όλους μας». Πρόσθεσε ότι τα κριτήρια της χωροθέτησης είναι καθαρά αναπτυξιακά και ότι η Καστοριά δεν μπορεί να λειτουργήσει έξω από τη λογική του «Καλλικράτη» και της χώρας.

«Πρέπει να το σεβαστούμε αυτό και όχι να ζητάμε εξαιρέσεις. Δεν μπορούμε να διασπάσουμε τον κανόνα και φαντάζομαι ότι ούτε ο πρόεδρος της Βουλής εννοούσε κάτι τέτοιο. Εμείς επιμένουμε. Σε συνθήκες ‘Καλλικράτη’, σε συνθήκες νέας εποχής, δεν μπορούν να επιβιώσουν δήμοι κάτω από 10.000 κατοίκους. Δύναμη είναι πράγματι να ακούς. Αλλά αυτό μας αφορά όλους και όλοι οφείλουμε να ακούμε και τους άλλους» αντέτεινε ο κ. Ραγκούσης.

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στη συγχώνευση του Δήμου Δοξάτου, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ο δήμος θα πάει στο Καλπάκι, διότι εκεί υπάρχει ήδη ένα δημαρχείο που έχει κατασκευαστεί κι έχει στοιχίσει 5 εκατ. ευρώ, ενώ στο Δοξάτο δεν υπάρχουν ανάλογες υποδομές.

«Μάς ζητάει» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης «αυτό το κτίριο που πλήρωσε ο ελληνικός λαός με 5 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, μπορεί και παραπάνω, να το αφήσουμε άχρηστο και να πάμε την έδρα ενός δήμου εκεί που δεν είναι σήμερα και δεν έχει κτήρια. Με συγχωρείτε πολύ, ο αγαπητός πρόεδρος είπε ό,τι είπε κι έφυγε. Εμείς με δική μας πρωτοβουλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο αυτό δεν μπορούμε να το εισηγηθούμε».

Για τον Δήμο Μακεδνών, ο υπουργός απάντησε ότι οι δύο από τους τέσσερις δήμους που θα μπορούσαν να συγκροτήσαν έναν αυτόνομο δήμο Μακεδνών, ως ορεινό δήμο με πάνω από 10.000 κατοίκους, θέλησαν να πάνε στο Δήμο Καστοριάς. Κατά συνέπεια, είπε ο Ραγκούσης, δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση απ’ όλη την Ελλάδα μόνο για την Καστοριά.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Λαμβάνοντας το λόγο, η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και θα δηλώσει «παρούσα».

Κόντρα με Τσίπρα και Καρατζαφέρη

«Σχεδιάζετε τις περιοχές για να στήσετε προκάτ κάλπες. Να αρπάξετε τις επικείμενες εκλογές. Έχετε στήσει μηχανή εξασφαλίσεως της εξουσίας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι «αν ήθελε να στρατολογήσει τους 530.000 μετανάστες», όπως υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης, «είχε τη δυνατότητα να το κάνει με το προηγούμενο νομοσχέδιο της ΝΔ, χωρίς να χρειάζεται καν υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου και είπε ότι διαπνέεται από νεοφιλελεύθερη αντίληψη, ενώ ζήτησε την εξαίρεση του δήμου Ελληνικού από τις συνενώσεις, αίτημα που απέρριψε ο κ. Ραγκούσης.

Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης μίλησε για μεγάλες ανακρίβειες του κ. Τσίπρα, ενώ υπογράμμισε ότι ο «Καλλικράτης» είναι μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που έρχεται να βάλει κανόνες, τους οποίους η ίδια η κοινωνία ζητά.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου