ΕΛΛΑΔΑ

Διαγράφει τα βαρίδια ο Σαμαράς

διαγράφει-τα-βαρίδια-ο-σαμαράς-492994

Στη δίνη έντονων εσωκομματικών διεργασιών φαίνεται να μπαίνει ήδη η Ν.Δ. τόσο με τις κινήσεις του προέδρου Α. Σαμαρά, όσο και με τις απόψεις βουλευτών του κόμματος, που είτε αρχίζουν να συντάσσονται ανοιχτά με την Ντόρα Μπακογιάννη, είτε εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των προεδρικών επιλογών αλλά και για τη δυνατότητα να παραμείνει ενωμένο το κόμμα υπό το βάρος της πίεσης των δημοσκοπήσεων, που δεν δείχνουν σημεία ανάκαμψης, όπως και όσων αποκαλύπτονται στις εξεταστικές επιτροπές, για την ευθύνη πρώην γαλάζιων υπουργών στα υπό εξέταση σκάνδαλα.

Χθες αργά το βράδυ ήταν έντονη η φημολογία ότι επίκειται η «εκκαθάριση» της ΝΔ από στελέχη που θεωρούνται «βαρίδια», καθώς εμπλέκονται άμεσα με διάφορα σκάνδαλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι έκαναν λόγο για τη «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών», υπονοώντας ότι επίκεινται διαγραφές επωνύμων, ενώ άλλοι δήλωναν εκνευρισμένοι από την επιμονή του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να μην κάνει την παραμικρή δήλωση, αφήνοντας την παράταξη να πλήττεται από τα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής.

Την ίδια στιγμή στην εξεταστική για το Βατοπέδιο μπορεί μεν να μην υπήρξε συμφωνία για κλήση του Κ. Καραμανλή προς κατάθεση, ουσιαστικά όμως ο πρώην πρωθυπουργός έμεινε ακάλυπτος. Το ίδιο ακάλυπτος μένει και από τη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη σε αυστριακή εφημερίδα ως προς την οικονομική του πολιτική. Στελέχη του περιβάλλοντος του Α. Σαμαρά επιμένουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να επιλέξει ή να πάρει επισήμως θέση, υπερασπιζόμενος το κόμμα του και την κυβέρνησή του, ή να ακολουθήσει το δρόμο του Γ. Σουφλιά, παραιτούμενος της πολιτικής. Χθες πάντως ο Ευ. Στυλιανίδης προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξει τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού.

Εκκαθάριση;

Αν η περίπτωση του Κ. Καραμανλή, με την πρόσφατη δήλωση του Α. Σαμαρά ότι όλες οι υποψηφιότητες χωρίς εξαίρεση θα κριθούν από την κομματική επιτροπή αξιολόγησης, αποτελεί κορυφαίο θέμα για τη ΝΔ, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι επιταχύνθηκαν οι αποφάσεις για εκκαθάριση στο κόμμα από στελέχη που με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Ν. Δένδιας άφησε να εννοηθεί στην εξεταστική για το Βατοπέδιο ότι η ΝΔ θα αναγνωρίσει πολιτικές ευθύνες «για όσους υπουργούς υπέγραψαν αποφάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Α. Σαμαράς είναι έντονα προβληματισμένος από το γεγονός ότι η ΝΔ δεν μπορεί να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις παρά τη δεινή θέση της κυβέρνησης, ενώ ξεχωρίζει το γεγονός ότι η πλειοψηφία αποδίδει ευθύνες στο κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ για τη σημερινή κατάσταση. Παράλληλα δέχεται εισηγήσεις για εσωτερικό «ξεκαθάρισμα» με το παρελθόν, κάτι που προκαλεί την αντίδραση πρώην υπουργών, με χαρακτηριστική τη στάση του Α. Σπηλιωτόπουλου που δηλώνει ότι «δεν φταίνε όλοι οι πρώην υπουργοί».

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Ρηγίλλης εξετάστηκε η στάση του κόμματος για την ανάμιξη πρώην υπουργών σε σκάνδαλα και ο κ. Σαμαράς εξήλθε της αίθουσας όπου συζήτησε με πολύ στενούς συνεργάτες του, με την απόφαση να προβεί στη διαγραφή των κ. Θ. Ρουσόπουλου, Α. Κοντού, Ευ. Μπασιάκου, ενδεχομένως του Γ. Βουλγαράκη αλλά και του Γ. Αγγέλου που ανήκε στο ιδιαίτερο περιβάλλον του Κ. Καραμανλή.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον τόσο η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και των πρώην υπουργών, δεδομένης και της εν εξελίξει δημιουργίας νέου κόμματος από την Ντόρα Μπακογιάννη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου