ΕΛΛΑΔΑ

Ερευνα για την κερδοσκοπία στην Ελλάδα

ερευνα-για-την-κερδοσκοπία-στην-ελλάδ-851206

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά αν και σε ποιο βαθμό αναπτύχθηκαν, στην περίπτωση της Ελλάδας, ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των λεγόμενων CDS (των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι των κρατικών χρεών), δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, κοινοτικός Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Γάλλος Επίτροπος -ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία της αναμόρφωσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, που δρομολογήθηκε το 2008, μετά το ξέσπασμα της κρίσης των Τραπεζών- ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά των CDS και ότι στόχος του είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, αλλά και της υπευθυνότητας των παραγόντων, που δρουν σε αυτή την αγορά.

Θα υπάρξει υποχρεωτική καταγραφή όλων όσοι λειτουργούν στην αγορά των CDS, τόνισε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πέσει φως σε έναν τομέα, που ως σήμερα προτιμούσε το σκότος».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τον ρόλο των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ο Μ. Μπαρνιέ υπογράμμισε την ανάγκη αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας τους, επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ολιγάριθμοι, όσο και από το ότι οι επιπτώσεις των αποφάσεών τους είναι αυτόματες και ιδιαίτερα σημαντικές.

Υπεράσπιση του ευρώ

Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι "ανησυχεί" από την ταχύτητα με την οποία υποχωρεί η ισοτιμία του ευρώ το τελευταίο διάστημα.

"Παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη στις αγορές συναλλάγματος και θα το συζητήσουμε. Δεν ανησυχώ από την σημερινή ισοτιμία του ευρώ, αλλά από την ταχύτητα με την οποία υποχώρησε", δήλωσε ο Γιούνκερ στους δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του για το χθεσινό συμβούλιο των υπουργών του Eurogroup.

Στέλεχος της EKT o Έβαλντ Νοβόντι δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ότι η πτώση του ευρώ δεν πρέπει να προκαλεί "υστερία".

Για να καθησυχάσουμε τις αγορές και να ανακόψουμε την πτώση του ευρώ, "πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματα και να ενισχύσουμε το Πακέτο Σταθερότητας", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, φθάνοντας στις Βρυξέλλες προτρέποντας τα ευρωπαϊκά κράτη να υιοθετήσουν στα Συντάγματά τους το λεγόμενο "φρένο στα ελλείμματα".

Στη συνεδρίαση του Eurogroup και σε αυτή του Ecofin (σήμερα), αναμένεται να εξεταστούν οι τρόποι αποφυγής μίας γενικευμένης κρίσης στην ευρωζώνη, ειδικά στον ευρωπαϊκό νότο.

Θα παρουσιάσουν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, για το 2010 και το 2011, στο πρότυπο της Ελλάδας για τις άλλες πληττόμενες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Μεταξύ άλλων η ΕΕ θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για τη λειτουργία και χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης της Ευρωζώνης.

Την Τρίτη στο Ecofin, αναμένεται να υιοθετηθεί σχέδιο οδηγίας για τον έλεγχο δράσης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) που ενέτειναν τη χρηματοπιστωτική κρίση

Στο μεταξύ έντονη είναι η συζήτηση μεταξύ Βρυξελλών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, από τις οποίες ζητούνται να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Κράτη – μέλη ζητούν περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2011 – προβλέπει μιαν αύξηση των λειτουργικών δαπανών κατά 4,5 %. Αυτό το σχέδιο προϋπολογισμού θα αρχίσει να συζητείται την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.

Πρωτοβουλίες Γ. Παπανδρέου

Χθες στις 14:00 ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τη Μαδρίτη, όπου θα συμμετάσχει στην 6η Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, η οποία πραγματοποιείται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Τις επόμενες ημέρες, ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Λίβανο, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, βοηθούντων και των παραδοσιακά άριστων σχέσεων με τους Αραβες.

H επόμενη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου θα δημοσιευθεί στην ισπανική El Pais και το επικοινωνιακό μπαράζ θα ολοκληρωθεί με τηλεοπτική συνέντευξη στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου