ΕΛΛΑΔΑ

Κι άλλη βόμβα στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

κι-άλλη-βόμβα-στα-δικαστήρια-θεσσαλον-436193

Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη χθες το μεσημέρι στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας τον τραυματισμό ενός 60ρονου δικαστικού υπαλλήλου από θραύσματα.
Αρχικά ο τραυματισθείς μεταφέρθηκε με τη βοήθεια δικηγόρου στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ «Πύλης Αξιού», που γειτνιάζει με τα δικαστήρια. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο 60χρονος έφερε βαθιά τραύματα από θραύσματα στο πόδι και προέβησαν σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας. Ακολούθως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον «Αγιο Δημήτριο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 13:01 άγνωστος τηλεφώνησε στο Alter και έδωσε χρονικό περιθώριο 20 λεπτών μέχρι την έκρηξη προκειμένου να εκκενωθεί το κτίριο, αναφέροντας ότι ο μηχανισμός είναι τοποθετημένος στο ισόγειο.
Ένα λεπτό αργότερα υπήρξε τηλεφώνημα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία -στα γραφεία της Αθήνας- ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός σε σακούλα σκουπιδιών στις ανδρικές τουαλέτες, στο υπόγειο του κτιρίου, στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Βαρδάρη. Ο άγνωστος έδωσε περιθώριο 30 λεπτών.
Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή άμεσα και ζήτησε να εκκενωθεί το κτίριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 20 άτομα που βρίσκονταν στα δικαστήρια αρνήθηκαν να βγουν έξω -θεώρησαν πως επρόκειτο για μια από τις συνηθισμένες φάρσες- αλλά από την έκρηξη δεν υπήρξαν άλλοι τραυματισμοί.
Λίγο μετά την έκρηξη, επισκέφθηκε τα δικαστήρια ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές.
Δύο εκρήξεις σε 24 ώρες
Πρόκεται για τη δεύτερη τρομοκρατική επίθεση μέσα σε 24 ώρες: Στις 22:12 την Πέμπτη εξερράγη βόμβα έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, για την οποία δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.
Από την έκρηξη, κατά την οποία τραυματίστηκε ελαφρά 22χρονη από θραύσματα τζαμιών σε παρακείμενη πολυκατοικία, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το σημείο, όπου εξερράγη ο μηχανισμός.
Με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που ασχολούνται με την υπόθεση, θεωρούν πιθανό πίσω από την έκρηξη να βρίσκεται η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εκδοχή.
Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης ήταν συμβολικός, δεδομένου ότι στον Κορυδαλλό κρατούνται κάποιοι από τους συλληφθέντες της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».
Σχόλια πολιτικών
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε: «Οι εκρήξεις που γίνονται είναι στο πλαίσιο κάποιων εγκληματιών και αποδείχθηκε ότι είναι εγκληματίες, ότι είναι δολοφόνοι. Ενέργειες όπως η χθεσινή και η σημερινή είναι εγκληματικές και δεν χωρούν στα πλαίσια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Οποιοδήποτε ψευδαίσθηση ιδεολογικού μανδύα είχαν μέχρι τώρα, δεν υπάρχει πια».
«Η Ελληνική κοινωνία καταδικάζει, η Ελληνική Πολιτεία καταδικάζει. Η Ελληνική Πολιτεία δείχνει, ευτυχώς, ότι βρίσκει ξανά τον βηματισμό της» πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.
O υπεύθυνος τομεάρχης της ΝΔ Νίκος Δένδιας σχολίασε: «Δυστυχώς, οι βομβιστικές επιθέσεις είναι πλέον αλλεπάλληλες, μετά και την έκρηξη στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Όπως επισημάναμε για τη βομβιστική επίθεση στον Κορυδαλλό, αποδεικνύεται ότι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε αρκούν μεμονωμένες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας».
«Και οι βόμβες και οι μολότωφ και οτιδήποτε άλλο τροφοδοτεί το χάος θα πολλαπλασιάζονται προϊόντος του χρόνου. Κάποιοι έχουν επενδύσει στην καταστροφή των πάντων» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.
* Τη βομβιστική επίθεση καταδίκασε και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σημειώνοντας ότι «αυτού του είδους οι ενέργειες φανερώνουν εγκληματική βούληση και κοινωνική αναλγησία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου